GSP SPECIAL  »  STIRI EXTRASPORT  »  CORONAVIRUS

Ordonanța militară 6 la MAI: municipiul Suceava și 8 localități adiacente, în carantină

Articol de GSP - Publicat luni, 30 martie 2020 23:07

Marcel Vela, ministrul Afacerilor Interne, Bogdan Despescu și Raed Arafat, secretari de stat în MAI, au prezentat în această seară prevederile ordonanței militare numărul 6. Municipiul Suceava este prima localitate din România care intră în carantină din cauza pandemiei de coronavirus. 

Măsurile prevăzute în Ordonanța Militară numărul 6:

Art.1 - Se instituie pe perioada stării de urgență, măsura de carantinare în municipiul Suceava și în zona limitrofă formată din următoarele opt comune: Adâncata, Salcea, Ipotești, Bosanci, Moara, Șcheia, Pătrăuți și Mitocu Dragomirnei.

Art.2 - Se instituie pe perioada stării de urgență o zonă de protecție, ca perimetru desiguranță în jurul localităților carantinate, formată din toate celelalte unități teritorialeadministrative din județul Suceava.

Art.3 - În zona carantinată prevăzută la art.1 este permisă intrarea, respectiv ieșireapentru:

  • a) transportul de marfă, indiferent de natura acestuia, a materiilor prime șiresurselor necesare desfășurării activităților economice în zona carantinată,precum și a aprovizionării populației;
  • b) persoanele care nu locuiesc în zona carantinată dar care desfășoară activități economice sau în domeniul apărării, ordinii publice, securității naționale, sanitar, situațiilor de urgență, administrației publice locale, asistenței șiprotecției sociale, judiciar, serviciilor de utilitate publică, energetic, agriculturii, alimentației publice, alimentării cu apă, comunicațiilor și transporturilor.

Art.4 - Ministerul Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor, precum și operatorii economici din domeniul transportului feroviar de persoane, nu vor comercializa bilete/abonamente sau alte titluri de călătorie pentru transportul călătorilor în zona carantinată decât dacă sunt respectate dispozițiile art. 3.

Art.5 - Toate restricțiile stabilite prin ordonanțe militare precedente se aplică în mod corespunzător în localitățile carantinate și în zona de protecție.

Art.6 - Se împuternicește Centrul Județean de Coordonare și Conducere a Intervenției Suceava (CJCCI) pentru a stabili completări și derogări în ceea ce privește dispozițiile prevăzute la art. 3.

Art.7 - (1) În zona de protecție, organele cu atribuții în domeniul apărării, ordiniipublice și securității naționale vor stabili măsuri specifice de prevenire și limitare aintrării, respectiv a ieșirii persoanelor în/din zona de carantinare prevăzută la art. 1.
(2) În zona de protecție este interzisă deplasarea între localitățile din zonă apersoanelor ce aparțin altor categorii socio-profesionale.
(3) Autoritățile administrației publice locale și județene vor aduce la cunoștințapersoanelor din zona de protecție obligațiile ce le revin referitoare la deplasarea șiaccesul în/din zona carantinată.
(4) Aplicarea măsurilor de verificare, control și acces în/dinspre zona carantinată serealizează de către personalul structurilor Ministerului Afacerilor Interne în colaborarecu cele ale Ministerului Apărării Naționale.

Art.8 - Accesul pe aeroportul internațional „Ștefan cel Mare” Suceava este permiscdoar pentru zboruri efectuate cu aeronave de stat, zborurilor de transport marfă și corespondență, umanitare sau care asigură servicii medicale de urgență, precum și aterizărilor tehnice necomerciale.

Art.9 - Consiliul Județean Suceava împreună cu primarii și consiliile locale dinunitățile administrativ-teritoriale situate în zona de carantinare și zona de protecție vor lua măsuri de a asigura funcționarea serviciile de protecție și asistență socială, funcționarea corespunzătoare a serviciilor de utilități publice, precum și aprovizionarea cu alimente de bază pentru persoanele fără susținători sau altă formă de ajutor și care nu se pot deplasa de la locuință/gospodărie.

Art.10 - Este strict interzis accesul între localități prin alte zone și căi de acces decât cele deschise circulație publice de pe drumurile europene, naționale, județene șicomunale. 

Art.11 - (1) Sunt abilitate să asigure aplicarea și respectarea prevederilor prezenteiordonanțe militare: 

  • a) Poliția Română, Jandarmeria Română și poliția locală, pentru măsurileprevăzute la art.3;
  • b) Ministerul Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor, pentru măsurileprevăzute la art.4 și 8. 

Art.12 - (1) Prezenta ordonanță militară se publică în Monitorul Oficial al României,Partea I.
(2) Furnizorii de servicii media audiovizuale au obligația de a informa publicul,prin mesaje difuzate regulat, pentru cel puțin 2 zile de la data publicării, despreconținutul prezentei ordonanțe militare.

Cristian Tudor Popescu: „S-au speriat de cei 13 morți”

Jurnalistul Cristian Tudor Popescu a avut o ieșire dură la adresa autorităților, considerând că măsura carantinării municipiului Suceava a venit prea târziu. CTP îl acuză pe directorul medical dr. Alexandru Macovei că a luat măsuri greșite. 

„De ce acum (n.r. carantinarea municipiului Suceava) și nu atunci când s-a produs catastrofa nucleară? Pentru că s-au speriat de cei 13 morți care au venit grămadă în ochii și urechile opiniei publice. A fost o crimă cu premeditare și până acum nu s-a luat nicio măsură. L-a întrebat procuratura ceva? Sunt amendați cetățeni pe stradă, pentru că nu respectă măsurile, foarte bine. Dar acest individ, care a comis crimă cu premeditare, e lăsat în pace?”, a declarat CTP conform Republica.ro.

Măsurile anunțate în ordonanța numărul 5

  • Se prelungește măsura suspendării zborurilor pentru 14 zile către și dinspre Spania.
  • Se prelungește măsura suspendării zborurilor pentru 14 zile către și dinspre Italia.
  • Persoanele care părăsesc locul de carantină sunt obligate să reia ciclul de 14 zile, vor suporta cheltuielile și vor răspunde penal.
  • Persoanele care părăsesc locul de izolare sunt obligate la 14 zile carantină, vor suporta cheltuielile și vor fi amendate.

VIDEO / Klaus Iohannis, mesaj pentru români

Citește și alte știri despre coronavirus:

CORONAVIRUS. O femeie a murit în vama Nădlac » Cifre alarmante în județul Arad

CORONAVIRUS. Ultima oră » Noul bilanț în România: Am ajuns la 65 de decese

SPECIAL GSP | A primit 3 lovituri în figură, a revenit după un an: „Vedeam în ceață, mă deranja orice zgomot” » Ce spun Luminița Huțupan Dinu sau Paula Ungureanu și opinia specialiștilor despre brutalitatea loviturilor frontale în handbal

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (24)
1515883375218486
Marius Boldea  •  31 Martie 2020, 19:53

Eu zic asa: Cel mai bine ar fi ca tot globul as intre in carantina totala pt 21 de zile, doar Politia si armata sa mai stea pe strada. Mancarea sa ne fie adusa de armata pe nr de persoane si dupa 21 de zile testati toti

1515883375218486
Marius Boldea  •  31 Martie 2020, 19:51
Postat de Sorin Dode pe 31 Martie 2020, 18:50

Daca nu cunosti adevarul, nu mai comenta aiurea! Din surse demne de incredere, iti spun ca nemernicul acela de manager (care a fost doar demis) i-a chemat la serviciu pe medicii aflati in izolare acasa, bolnavi de Covid, si i-a pus in aceeasi incapere cu cei sanatosi sub amenintarea desfacerii contractelor de munca, motivand ca este ordinul ministrului sanatatii...

Lasa boss, ca zice bine. Mie imi place de el

2156398717920544
Sorin Dode  •  31 Martie 2020, 18:50
Postat de Cantaragiu Cristinel pe 31 Martie 2020, 17:22

La toate se pricepe flăcăul acesta,zis si CTP,e oare vreun domeniu pe care să nu l atingă și să l comenteze?Dar,mai presus de orice,adoră să arunce cu expresii și cuvinte mari.Mai nou,managerul de la Suceava e un soi de criminal,când de fapt acolo a fost un amestec de nepricepere amestecat cu multă prostie....Dar ce poți oare să i ceri unui individ care emite pe un post tv inepții de genul să i pupe adidașii Simonei Halep,pe o altă jucătoare o făcea sălbatecă și exemplele sunt absolut enorm de multe și care mai de care mai găunoase...Personajul e toxic in esenta lui,dar produce rating,e un bufon modern...Intr o lume firească și mai apropiată de normalitate,asemenea creaturi nu ar avea vreodată cum să apară în spațiu public, dar să și mai expună părerile pline de venin lipsite de orice sens și noimă?!

Daca nu cunosti adevarul, nu mai comenta aiurea! Din surse demne de incredere, iti spun ca nemernicul acela de manager (care a fost doar demis) i-a chemat la serviciu pe medicii aflati in izolare acasa, bolnavi de Covid, si i-a pus in aceeasi incapere cu cei sanatosi sub amenintarea desfacerii contractelor de munca, motivand ca este ordinul ministrului sanatatii...

Vezi toate comentariile (24)
Comentează