GSP SPECIAL  »  STIRI EXTRASPORT  »  RĂZBOI ÎN UCRAINA

live Război în Ucraina » Gafa fatală făcută de ruși la Cernobîl: cum au fost expuși la „cantități semnificative de radiații”

FOTO: Imago-Images
FOTO: Imago-Images

Articol de GSP - Publicat vineri, 01 aprilie 2022 20:45 / Actualizat vineri, 01 aprilie 2022 20:47

Războiul dintre Rusia și Ucraina continuă, fiind ajuns în a 37-a zi de la declanșarea invaziei. 

Rușii au plecat de la Cernobîl 

Armata rusă a părăsit baza nucleară dezactivată de la Cernobîl, informează Energoatom, compania nucleară de stat a Ucrainei. Informația este confirmată și de înalți oficiali americani. Rusia preluase controlul zonei pe data de 24 februarie.

Aceleași surse, citate de BBC, susțin că militarii ruși au fost obligați să sape tranșee în cea mai radioactivă zonă și că au primit „doze semnificative de radiații”. Conform unor informații neverificate în mod oficial, o parte dintre cei expuși sunt tratați acum în Belarus.

Experții sunt uimiți: de ce rușii pun crengi pe blindate și mașini de transport

  • Washington Post scrie despre cât de uimiți sunt experții occidentali de maniera în care rușii se apără în războiul din Ucraina;
  • Mai multe blindate rusești au fost văzute fiind acoperite cu crengi, fân sau chiar covoare, într-o tentativă naivă de a-și camufla vehiculele. Unele transportoare au părut „ascunse” cu puieți de pin;
  • Experții sunt uimiți de lipsa de sofisticare a armatei lui Vladimir Putin, deși unii cred că aceste gesturi ar arăta și spre nivelul de încredere pe care rușii l-au avut când au declanșat atacul de pe 24 februarie;
  • Mike Janson, un fost general american, spune că imaginile „aduc a disperare. Sunt mai bune decât nimic”, dar arată lipsa de competență a trupelor sau de pregătire;
  • Unii experți spun că rușii pot încerca să-și ascundă amprenta termică, știut fiind faptul că rachetele Javelin ale ucrainenilor se ghidează după câtă căldură emană vehiculele;
  • Ucrainenii se folosesc de drone și de imagini din satelit pentru a repera transporturile adversarilor și pot detecta ușor mișcările. Ceea ce-i mai uimește pe experți este că armata rusă părea să știe multe tehnici de camuflare corectă, pe care le-a prezentat la diferite exerciții;
  • Conform americanilor, cea mai bună tehnică de a ascunde vehiculele este aruncarea unei plase de camuflaj pe deasupra, chiar dacă vehiculul staționează pentru perioade scurte. 

„Rușii pot cuceri Ucraina doar dacă îi omoară pe ucraineni”

Lunetistul Oliver Lavigne-Ortiz, cunoscut sub porecla „Wali”, a postat un nou mesaj de pe front.

„Vă spun o poveste despre curajul soldaților din Ucraina. Am fost bombardați, iar un vehicul blindat al dușmanilor trăgea în clădirea în care eram. Am mers să văd care e situația celorlalte echipe de lunetiști, să văd dacă cineva este rănit. Am intrat în apartamentul plin de fum. Apartamentul de jos era în flăcări și simțeam în tălpi căldura venind de acolo. 

În apartament erau doi soldați, de un calm incredibil. Îi așteptau pe soldații inamici. Rușii pot cuceri Ucraina doar dacă îi omoară pe ucraineni”, a spus soldatul.

„Putin e mințit de consilierii lui”

Statele Unite consideră că Vladimir Putin este dezinformat de consilierii săi, potrivit CNN, citat de g4media.

„Credem că Putin este dezinformat de consilierii săi cu privire la cât de prost se descurcă armata rusă și la modul în care economia rusă este paralizată de sancțiuni. Consilierii săi se tem prea mult să îi spună adevărul. Avem informații că Putin s-a simțit indus în eroare de către armata rusă. Există acum o tensiune persistentă între Putin și Ministerul Apărării”, a spus un oficial american.

„Situația este extrem de periculoasă”

Aflat pe front, canadianul Oliver Lavigne-Ortiz, cunoscut sub porecla „Wali” și considerat a fi „cel mai bun lunetist din lume”, a oferit detalii despre situația din zonele de conflict.

„Situația este extrem de periculoasă. Văd mult curaj la ucraineni. Am reușit să menținem o poziție cheie. Rușii au făcut tot posibilul să ne învingă. Cartierul de lângă noi a luat foc, clădirea în care eram a fost cuprinsă de flăcări. Proiectilele au demolat pereții, iar rachetele au dărâmat ușile metalice. După atacul nostru, rușii au suferit pierderi și s-au retras. Și-au abandonat vehiculele și echipamentele”, a spus canadianul.

Citește și 

Ciudatul caz Roman Abramovich. Ce rol ar juca, de fapt, magnatul rus în negocierile Ucraina - Rusia

Mesajul răvășitor al unei jucătoare de tenis din Ucraina: „Nu am unde să merg! A fost cea mai proastă lună din viața mea”

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (17)
rilu
rilu  •  02 Aprilie 2022, 19:48

Cei chestia aia de sus din dreapta pozei?

bimbaq
bimbaq  •  02 Aprilie 2022, 17:54
Postat de samertx169 pe 01 Aprilie 2022, 21:27

Dasr rușii ce zic? De când a început „acțiunea specială” n-am auzit și citit nimic din partea lor. Par iradiați în media europeană, tipii. :))

"Stiri" gen: "Haos în armata rusă. Soldaţii ruşi consumă carne de câine şi violează copile"... Cu un mic disclaimer: "Informațiile nu au putut fi verificate din surse independente." In primul razboi mondial presa aliata spunea ca hunii (germanii) omoara bebelusii cu baionetele si-i mananca...

139226857413709
Maximilian Alforno  •  02 Aprilie 2022, 15:31

lol

Vezi toate comentariile (17)
Comentează