GSP SPECIAL  »  STIRI EXTRASPORT  »  CORONAVIRUS

România a intrat în starea de alertă: MĂSURILE obligatorii valabile din 15 mai

România a intrat în starea de alertă: MĂSURILE obligatorii valabile din 15 mai +37   FOTO
România a intrat în starea de alertă: MĂSURILE obligatorii valabile din 15 mai

Articol de GSP - Publicat joi, 14 mai 2020 23:44

STARE DE ALERTĂ ÎN ROMÂNIA. Ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, și Raed Arafat, secretar de stat în MAI, au anunțat măsurile care intră în vigoare din 15 mai, în lupta împotriva pandemiei de coronavirus. 

Cele mai importante măsuri, pe scurt, anunțate la instituirea stării de alertă în România:

DESCARCĂ DE AICI modelul de declarație pe proprie răspundere pe care o poți utiliza în perioada stării de alertă.

  • NU mai avem nevoie de declarație pe propria răspundere pentru deplasarea în interiorul localității
  • pentru părăsirea localității avem însă nevoie de un motiv întemeiat: deplasare în interes profesional, deplasarea în scop umanitar, activități agricole, comercializarea produselor agricole, îngrijirea sau administrarea unui imobil din altă localitate, elibererea de documente, deplasarea din alte motive justificate, îngrijirea unor persoane, asistență persoanelor, decesul unui membru al familiei, asistența medicală
  • Mall-urile, școlile, barurile, cafenelele, terasele rămân închise
  • Se deschid parcurile, dar locurile de joacă pentru copii rămân închise
  • În spațiile închise este obligatorie purtarea măștii

Măsurile anunțate de Raed Arafat: 

  • E permisă circulația în interiorul localităților FĂRĂ adeverință cu respectarea măsurilor sanitare și cu interdicția formării unui grup mai mare de 3 persoane
  • Redeschiderea parcurilor, cu excepția locurilor de joacă pentru copii
  • Interdicția părăsirii localității rămâne în vigoare, cu excepția: deplasare în interes profesional, deplasarea în scop umanitar, activități agricole, comercializarea produselor agricole, îngrijirea sau administrarea unui imobil din altă localitate, elibererea de documente, deplasarea din alte motive justificate, îngrijirea unor persoane, asistență persoanelor, decesul unui membru al familiei, asistența medicală
  • Școlile rămân închise.
  • Începând cu 15 mai 2020, în spațiile comerciale, locul de munca și alte locuri închise, e obligatoriu să purtăm măști
  • Instituțiile și operatorii publici și privați au obligația ca, în măsura posibilităților, să desfășoare munca de acasă. Dacă nu e posibil să ia măsuri: decalarea programului de lucru pentru entitățile cu mai mult de 50 de angajați.
  • Instituțiile care exercită munca cu publicul: accesul să fie organizat asttfel încât fiecare persoană să stea la 2 metri de cealaltă, temperatura măsurată să nu depășească 37,3 grade Celsius, să asigure dezinfectarea.
  • Operatorii de transport să respecte regulile specifice
  • este suspendată temporar activitatea de servire la terase, hoteluri, restaurante, cafenele
  • Firmele care au ca obiect de activitate prepararea hranei și vânzarea produselor rămân în continuare deschise
  • Centrele comerciale cu suprafața mai mare de 15.000 de metri pătrați rămân închise.
  • Zborurile spre Austria, Belgia, Regatul Unit, Franța, Iran, Regatul Țărilor de Jos, Turcia, Statele Unite ale Americii, Olanda, sunt anulate pentru 14 zile.
  • Se reia activitatea cabinetelor medicale pentru cazurile care nu sunt urgente.
  • Se reia activitatea asistenței medicale pentru cazurile care nu sunt urgente.
  • Pentru toate persoanele care vin din străinătate se instituie carantinarea la domiciliu alături de familie. Cine nu are această variantă se poate opta pentru carantinarea instutuționalizată.
  • Se pot institui măsura carantinării unor clădiri, zone, localități
  • Măsurile de carantinare instituite înainte de 15 mai rămân în vigoare
  • Se menține închiderea totală sau parțială a unor puncte de frontieră.

Măsurile anunțate de Marcel Vela

  • Art 1: Începând cu 15 mai 2020, se declară starea de alertă la nivel național pentru 30 de zile. 
  • Art 2: măsurile de prevenire și control aplicabile pe timpul stării de alertă sunt prevăzute în anexă
  • Art. 3: regulile de desfășurare pentru activități care necesită măsuri speciale se aprobă de ministrul sănătății în colaborare cu ministrul responsabil de domeniu
  • Art. 4: în acest sens se emit active normative
  • Art 5: secretarul de stat dispune cu ministrul sănătății măsurile necesare prevenirii combaterii infecțiilor. Se va publica în monitorul oficial, partea I.

VIDEO / Măsuri obligatorii de protecție împotriva noului Coronavirus (COVID-19)

FOTO / Cum a arătat Bucureștiul pe timp de izolare

+33 FOTO

Citește și alte știri despre efectele coronavirusului în România:

Klaus Iohannis avertizează: „Nu voi ezita să declar din nou starea de urgență dacă va trebui”

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (19)
cpt.ahab
cpt.ahab  •  15 Mai 2020, 13:38
Postat de cpt.ahab pe 15 Mai 2020, 13:22

Despre proțăpirea rubedeniilor și clientelei în funcții publice( practică pe care o condamna- pe bună dreptate- la PSD) ce să mai zic? Numai ministrul "Grindă" are vreo 26 de persoane( neamuri, amici, obligații) instalate prin diverse locuri călduțe, la stat! Asta e grija lor, nu a noastră. Nu-i interesează economia României, nu-i interesează viața ta și a mea, îi interesează gașca proprie și satisfacerea intereselor borfașilor de la UE, cei care practică dubla măsură în toate. De ce alte nații ripostează, pun probleme, promovează politicieni care să le apere interesele, iar noi îi iubim pe cei care ne înjosesc, inclusiv în fața străinilor? Ce-i defect în coloana și mintea românilor? Țările din jurul nostru s-au trezit, își văd interesul, noi tot în genunchi. Tot la sparanghel, tot sub ocupație militară străină, tot cu măsuri care să satisfacă interesele băncilor și multinaționalelor. Ni se taie pădurile la modul infernal, iar primul ministru ne minte în față că noi importăm lemn. Voi sunteți sănătoși?! Lăsați delirul partizanatului politic și vedeți că avem nevoie disperată de oameni devotați României, indiferent din ce partid ar fi! Nu, nu-s pesedist, așa cum etichetați voi pe oricine vă contrazice aiurelile!

Unde-i spiritul lui Avram Iancu din Ardeal? De ce permitem ca la Alba Iulia să fie promovată imaginea gărzilor imperiale cotropitoare și nu a lui Mihai Viteazu sau Horea și Cloșca, cei trași pe roată din ordinul lui Samuel von Bruckenthal, altă figură sinistră intens preamărită? De ce un patriot remarcabil, acad. Ioan-Aurel Pop, este martelat mediatic de către colegii lui români din cuibul de vipere de la Cluj? De ce pocnește patriotismul în noi exclusiv la excesele politicianiste ale UDMR-ului, care nici măcar nu reprezintă cu adevărat dorințele maghiarilor, în rest nepăsându-ne de niciun fel? Votăm la Bruxelles români care ne denigrează, care votează împotriva țării noastre și ne mai și mândrim cu asta! Credeți că așa ne va fi bine vreodată? Nu, nimeni nu ne va respecta. Pe niște slugarnici nu-i respectă nimeni, toate laudele pe care le primesc acești slugarnici fiind interesate în a-i vedea cât mai mult timp la conducere, întru hrănirea celor care le emit! Când nu va mai exista interes, acești slugarnici vor fi aruncați la coș. Americanii ne trimit ambasadori în batjocură, unii care nu se deosebesc prin nimic de aceia trimiși de Stalin. Iar noi nu tragem nicio concluzie din asta! Eu voi aplauda orice inițiativă și orice om care va face ceva bun pentru țara asta, indiferent de partid. Dar sunt extrem de puțini, iar românilor nu le mai place genul lor!

cpt.ahab
cpt.ahab  •  15 Mai 2020, 13:22
Postat de cpt.ahab pe 15 Mai 2020, 13:13

Dragnea era cu zece clase peste Klaus! Vă închinați la un președinte nejustificat de avut, bugetar toată viața( și el și nevasta), unul care disprețuiește legea și se comportă ca un dictator căruia trebuie să i se conformeze tot ceea ce mișcă, altfel "nu e bun". Măcar Dragnea a avut afaceri înainte de a intra în politică, Klaus- nimic! Voi sfidați realitatea, disprețuiți logica și vă place să fiți mințiți, manipulați, vânduți și puși la jug! Nu vreți să fiți oameni liberi! Dragnea a propus, pentru prima dată după 1989, un program( așa cum a fost el, cu hibele lui, dar pe baza unei doctrine economice "consum-dezvoltare-consum") de dezvoltare a României și de micșorare a dictaturii capitalului și firmelor străine, iar sistemul trădător și-a activat toate pârghiile pentru a-l elimina. Asta și cu ajutorul hăbăucilor cu creierii stricați de propagandă și de propriile neputințe neacceptate. Acum vă place? Ce se întâmplă acum este bătaie de joc la adresa cetățenilor, ni se limitează drepturile fără nicio justificare, suntem mințiți, economia se prăbușește, iar voi tot o mai ardeți cu Dragnea și Dăncilă! Sunteți sănătoși?! Pe ce lume trăiți?! PNL face exact ceea ce incrimina la PSD, ba chiar și mai și! Minte de rupe, îndatorează România, mărește efectivele bugetare, dă zeci de milioane de euro presei pentru sluj, sute de milioane de euro pe armament, în schimb pentru spitale strâng oamenii și Biserica, batjocorește justiția care nu i se supune, mărește bugetele

Despre proțăpirea rubedeniilor și clientelei în funcții publice( practică pe care o condamna- pe bună dreptate- la PSD) ce să mai zic? Numai ministrul "Grindă" are vreo 26 de persoane( neamuri, amici, obligații) instalate prin diverse locuri călduțe, la stat! Asta e grija lor, nu a noastră. Nu-i interesează economia României, nu-i interesează viața ta și a mea, îi interesează gașca proprie și satisfacerea intereselor borfașilor de la UE, cei care practică dubla măsură în toate. De ce alte nații ripostează, pun probleme, promovează politicieni care să le apere interesele, iar noi îi iubim pe cei care ne înjosesc, inclusiv în fața străinilor? Ce-i defect în coloana și mintea românilor? Țările din jurul nostru s-au trezit, își văd interesul, noi tot în genunchi. Tot la sparanghel, tot sub ocupație militară străină, tot cu măsuri care să satisfacă interesele băncilor și multinaționalelor. Ni se taie pădurile la modul infernal, iar primul ministru ne minte în față că noi importăm lemn. Voi sunteți sănătoși?! Lăsați delirul partizanatului politic și vedeți că avem nevoie disperată de oameni devotați României, indiferent din ce partid ar fi! Nu, nu-s pesedist, așa cum etichetați voi pe oricine vă contrazice aiurelile!

cpt.ahab
cpt.ahab  •  15 Mai 2020, 13:13
Postat de xqwerty pe 15 Mai 2020, 09:50

Tie nici macar nu ma chinui sa iti argumentez, toti te stiu ca redusul site-ului. Voi meritati unul ca Dragnea...ala era cel mai potrivit pentru nivelul vostru.

Dragnea era cu zece clase peste Klaus! Vă închinați la un președinte nejustificat de avut, bugetar toată viața( și el și nevasta), unul care disprețuiește legea și se comportă ca un dictator căruia trebuie să i se conformeze tot ceea ce mișcă, altfel "nu e bun". Măcar Dragnea a avut afaceri înainte de a intra în politică, Klaus- nimic! Voi sfidați realitatea, disprețuiți logica și vă place să fiți mințiți, manipulați, vânduți și puși la jug! Nu vreți să fiți oameni liberi! Dragnea a propus, pentru prima dată după 1989, un program( așa cum a fost el, cu hibele lui, dar pe baza unei doctrine economice "consum-dezvoltare-consum") de dezvoltare a României și de micșorare a dictaturii capitalului și firmelor străine, iar sistemul trădător și-a activat toate pârghiile pentru a-l elimina. Asta și cu ajutorul hăbăucilor cu creierii stricați de propagandă și de propriile neputințe neacceptate. Acum vă place? Ce se întâmplă acum este bătaie de joc la adresa cetățenilor, ni se limitează drepturile fără nicio justificare, suntem mințiți, economia se prăbușește, iar voi tot o mai ardeți cu Dragnea și Dăncilă! Sunteți sănătoși?! Pe ce lume trăiți?! PNL face exact ceea ce incrimina la PSD, ba chiar și mai și! Minte de rupe, îndatorează România, mărește efectivele bugetare, dă zeci de milioane de euro presei pentru sluj, sute de milioane de euro pe armament, în schimb pentru spitale strâng oamenii și Biserica, batjocorește justiția care nu i se supune, mărește bugetele

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

Vezi toate comentariile (19)
Comentează