Articol de Libertatea - Publicat joi, 01 mai 2025 11:52 / Actualizat joi, 01 mai 2025 11:52
Ziua de 1 Mai e sinonimă, în România, cu mirosul micilor sfârâind pe grătar și o bere rece alături, relatează Libertatea.ro. Dacă în comunism era o zi a manifestațiilor și a „cico”-ului cu crenvurst, astăzi micii au devenit simbolul neoficial al sărbătorii.
Cu muștar, pâine și mult fum în aer, micul e nelipsit de pe mesele românilor. Se estimează că, doar de 1 Mai, se consumă în jur de 30 de milioane de mici – adică aproape 7% din totalul anual. În această perioadă, producția crește cu până la 30%, iar 10% din ea ajunge la românii din diaspora.
Top 5 locuri cu cei mai buni mici din București de 1 Mai
În București, câteva locații sunt adevărate „repere” ale micului perfect. În Piața Obor, terasa cu același nume e considerată kilometrul zero al micilor – la 6 lei bucata, clienții stau la cozi uriașe pentru savoarea autentică.
La Ciotoianu, în Popești-Leordeni și Drumul Taberei, micii din carne de porc, vită și oaie păstrează rețeta tradițională „de familie”, moștenită din tată în fiu – tot la 6 lei bucata.

Cât te costă o porție de mici
Cocoșatu, deschis în 1993, a devenit legendar grație grataragiului Nea Sandu și rețetei sale sofisticate, cu condimente atent alese. Aici, un mic costă 7,5 lei și e pregătit în trei zile.
La Gil, tot în Băneasa, meniul cu cinci mici și garnituri ajunge la 50 de lei, iar atmosfera e mereu „înfășurată” în fum de cărbuni.

Iar pentru cei care vor o experiență istorică, Caru’ cu Bere oferă mici după o rețetă veche din 1920. Trei mici cu cartofi prăjiți costă 56 de lei – dar locația își pune amprenta.