GSP SPECIAL  »  SUPERREPORTAJE  »  ZIAR DEDICAT MEMORIEI LUI NICOLAE DOBRIN

5 lucruri vorbesc despre Nicolae Dobrin

Articol de GSP - Publicat sambata, 27 octombrie 2007 00:00

La sfirsitul anului 2006 au inceput marile probleme de sanatate. “Pe la debutul lui noiembrie au aparut dureri la piciorul drept. Am facut niste analize, iar doctorii mi-au recomandat sa merg din nou la Spitalul Militar, unde mi s-au oferit doua variante: amputarea sau operatia. Am ales operatia”, povestea nea Gicu. Optiunea i-a fost fatala.

Povestile despre viata si cariera lui Dobrin sint nenumarate. Exista insa si episoade mai putin cunoscute despre “Giscan”, a carui existenta a insemnat un ciclu nesfirsit de trairi de la agonie la extaz si invers. “Gazeta” a incercat sa stringa doar cinci dintre istoriile inedite despre Dobrin, istorii legate de momente cruciale ale celui considerat inca de multi cel mai bun fotbalist roman al tuturor timpurilor.

1. A fumat pina in ultima clipa

Boala necrutatoare ce i-a adus sfirsitul lui Dobrin a fost cauzata de tigari. A inceput sa fumeze de la 8-9 ani. “stiam unde pune taticu’ tigarile seara, cind se culca. Asteptam sa adoarma si ma furisam la dulapul in care le ascundea. Dupa mai mult timp, s-a prins ca ii dispareau tigari, iar intr-o seara m-a pindit si m-a prins in fapt. Doamne, ce m-a batut! Prima si ultima data in viata mea cind m-a batut! Fumam tigarile a doua zi. Ma piteam dupa un cotet din fundul curtii. Asta l-a suparat cel mai rau pe tata: ma vedeau vecinii si era o mare rusine pentru el”, povestea Dobrin. “Printul din Trivale” a fumat in ultimii 40 de ani numai pachete de Marlboro aduse din Anglia si SUA. Dupa operatia din decembrie 2006, doctorii i-au interzis sa fumeze, dar n-a renuntat pina in ultima clipa. Spunea la toata lumea ca s-a lasat, dar fuma pe ascuns. Ascundea tutunul in spatele sifonului de la baie, in masina, in biblioteca. Sotia, Gica, stia, dar l-a lasat se se bucure.

2. Le-a dat idolilor 6 goluri

Povestea primilor pasi facuti de Dobrin in fotbal tine de voia destinului. Copil fiind, “Giscanul” batea mingea de cite ori avea prilejul pe malul Argesului.
Intr-o zi, idolii de la Dinamo Pites ti au ajuns pe maidanul pe care viitorul international facea spectacol printre pustii din cartier. Vedetele, intre care Halagian si Zgirdan, au acceptat sa incinga o miuta impotriva admiratorilor lor, dar rezultatul final va fi fost unul neasteptat. Granzii au pierdut cu 12-2, iar Dobrin marcase nu mai putin de 6 goluri! Impresionat, Leonte Ianovschi, marele descoperitor de talente din Trivale, i-a soptit dupa meci lui Dobrin sa vina la club, la antrenamente, inca de a doua zi. A ramas surprins cind a aflat ca baiatul nu avea inca virsta buletinului! Explozia a venit imediat: cind nu implinise inca 15 ani, Gicu Dobrin debuta in prima liga, pe 1 iulie 1962, la un meci stiin- ta Cluj - Dinamo Pitesti (5-1).

3. “Angelo Niculescu l-a decapitat”

l-a decapitat” Fostul presedinte al lui Dinamo, Vasile Ianul , l-a cunoscut bine pe Nicolae Dobrin din confruntarile directe de pe gazon ori de la echipa nationala.
Accepta sa devoaleze o parte din secretul legat de absenta “Giscanului” de la Guadalajara: “A fost un tip absolut formidabil. Un triumfator. Un magician. Va trebui spusa cindva povestea reala a lipsei lui Dobrin de la Mondialele din Mexic. si va zic eu acum un dram din adevar. Gicu era un insubordonat tactic, pe el trebuia sa-l trimiti in teren si sa-i lasi geniul sa lucreze. Angelo Niculescu si gas- ca de la Dinamo l-au decapitat. Niculescu a fost cel care a bagat fotbalul romanesc cu fundu’ in poarta pentru 40 de ani, maestrul jocului de-a latul terenului. Normal ca nu-i placea cind venea Dobrin, primea mingea si o trimitea direct spre poarta, cu pase uluitoare sau finaliza ri incredibile. Daca te prindea pe picior gresit, erai mincat! Punea mingea cu mina, parca era Michael Jordan! De-asta n-a jucat Dobrin in Mexic! O mare nedreptate care i s-a facut printr-un complot al dinamovis tilor!”.



4. A refuzat amputarea piciorului
Dobrin a avut primele complicatii medicale in 1992. La o intilnire de tenis cu piciorul s-a zgiriat la dreptul, dar nu a dat importanta. Rana insa s-a infectat si a ajuns la un pas de cangrena. Ajutat de Cornel Dinu, a fost dus la Spitalul Militar din Bucuresti, unde a urmat o interventie chirurgicala reusita. De atunci, Dobrin nu a mai pus alcool in gura.

Medicii spun ca Dobrin ar fi trait si astazi daca ar fi ales cealalta solutie. Operatia a constat in introducerea in picior a unei tije de aluminiu de 20 cm, care a costat 100 de milioane de lei vechi. Boala s-a extins rapid catre plamini, fiind operat din nou in martie. I s-a extirpat o tumoare, i s-au scos trei coaste. Inutil!

5. Poveste cu Mutu

Adrian Mutu a facut tot posibilul sa-l ajute pe Dobrin dupa ce a fost operat in luna martie. S-a ocupat impreuna cu Nicu Gheara ca, in mai, sa mearga la cei mai renumiti medici din Austria pentru a-l consulta . La final, dupa ce specialistul de la clinica germana, un medic roman plecat din tara in urma cu peste 30 de ani, a ridicat neputincios din umeri, Mutu i-a spus: “Nea Gicu, daca e nevoie, te duc si in America”. Povestioara nu se termina insa aici. Doctorul din Germania i-a spus “Briliantului” dupa citeva zile ca intentia de a-l duce peste Ocean e laudabila, dar nu va mai putea avea nici un efect. I-a soptit lui Mutu doar atit: “Nu mai este nevoie”.


Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează