GSP SPECIAL  »  SUPERREPORTAJE  »  ADIO 23 - SUPLIMENTUL GAZETEI SPORTURILOR

Agonie si extaz

Articol de GSP - Publicat miercuri, 21 noiembrie 2007 00:00

Fabulosul 1-0 cu Italia, aprilie '83, si 0-1 cu Irlanda de Nord, octombrie '85, iata reperele intre care se insira povestile meciurilor disputate de "tricolori" pe fostul "23 August"

In 54 de ani de istorie, fostul "23 August" a fost gazda multor momente memorabile ale "tricolorilor". Clipe de glorie sau zile de cosmar, toate s-au adunat intre tribunele unei arene unde Voinescu, Ozon, Dobrin, Dumitrache, Dumitru, Hagi, Lupescu, Popescu si Mutu, exponentii a patru generatii diferite, au asudat pentru echipa nationala.

In primii ani de viata ai stadionului, acolo au cazut doua redute faimoase ale vremii. Spania, care avea sa cistige Euro '64, a pierdut in preliminarii la Bucuresti, iar Portugalia lui Eusebio si Coluna era invinsa in Capitala, 2-0, cu 7 luni inainte de a ocupa locul trei la Mondialul din '66. Aceiasi lusitani inclinau din nou steagul in Romania in calificarile pentru CM '70, 1-0, gol Dobrin, iar remiza cu Grecia din noiembrie '69, 1-1, rezerva biletele "tricolorilor" pentru turneul final din Mexic. Tot pe "23 August" am reusit si cea mai catego rica victorie din palmaresul "nationalei", 9-0 cu Finlanda, dar si faimosul succes repurtat in fata Italiei, campioana mondiala en titre, 1-0 in aprilie '83, gol Boloni.

Esecurile de rasunet si-au facut si ele loc: 0-1 cu Cehoslovacia in preliminariile pentru Euro '84, legendarul 0-1 cu Irlanda de Nord in calificarile la CM '86 sau 2-5 cu Danemarca in martie 2003, pe un teren transformat in plaja.

Banchet cu Eusebio
Fostul portar al "nationalei" Mihai Ionescu povesteste despre victoria cu Portugalia din '65, 2-0: "A fost mobilizare generala atunci. Imi amintesc ca Eusebio a avut doua lovituri libere, pe care i le-am scos cu destula greutate. Un jucator exceptional! Dupa meci, am participat cu lusitanii la un banchet la «Lido», asa cum se proceda dupa fiecare partida a reprezentativei". Mircea Dridea comenteaza si el: "Au venit 80.000 de oameni, pentru care a insemnat enorm acel succes".

Domazos, cosmarul lui Rica
Rica Raducanu il tine minte si acum pe Domazos, omul care i-a inscris un gol de la 30 m in meciul cu Grecia, 1-1, care a consfintit calificarea la CM '70: "Am dat gol repede, conduceam cu 1-0 si nu mai eram asa de concentrat, ma uitam mai mult prin tribune sa vad cum se bucura lumea. si-a prins, taticu', Domazos ala un sut, de nu-mi venea sa cred ca am vazut mingea dansind in plasa!".

"Singe!"
Amintirea victoriei cu Portugalia din octombrie '69 e inca vie in mintea lui Rica Raducanu: "Aveau pe unu', Nelson, care fugea de minca pamintul. Mocanu nu prea-l prindea, asa ca l-a luat in primire si Dan Coe, iar la o faza, cind scapase pe la vreo 20 de metri de poarta, am iesit la el si l-am luat cu fulgi cu tot. S-a lasat cu singe! Arbitru era un sirb si aud o data in spate, in romaneste: <Prea tare!>. Am zis ca e vreun coleg, sa ma iau un pic de el, dar cind am vazut ca e <centralul> am tulit-o repede!". "Era prea inalt ca sa ajung sa-l trag de urechi pentru faza aia!", a comentat si antrenorul Angelo Niculescu.

"O bucatica de gazon"
Costica stefanescu simte ca se rupe ceva din sufletul lui o data cu apropiata disparitie a stadionului "Lia Manoliu": "Am trait acolo momente fantastice. Chiar as vrea sa fac rost de un smoc de iarba de pe fostul <23 August>, sa-l pastrez amintire si sa-l pun linga bucatica de gazon pe care am luat-o de pe <Wembley>, dupa acel 1-1 cu Anglia, din '85, cind a dat gol Cami".

"Luati pe sus"
Emerich Dembrovschi a rememorat clipele ulterioare egalului cu Grecia din '69, dupa care s-au asigurat biletele pentru Mondiale: "Se defila pe strazi in toata tara! Am mers la banchet cu toata echipa si acolo am dat peste niste consateni de-ai mei, care venisera special in Bucuresti pentru meciul ala. M-au pupat, m-au luat pe sus, m-au felicitat!".

"Record pentru inca 50 de ani"
Lita Dumitru crede ca Romaniei ii va fi aproape imposibil sa se apropie prea curind de cel mai categoric scor realizat in istorie, chiar pe "23 August", 9-0 cu Finlanda: "Nici in urmatorii 50 de ani nu stiu daca va putea sa cada acest record. Nici noi nu ne asteptam atunci la o asa diferenta, dar, pe la 4-0, 5-0, s-au speriat si adversarii foarte tare, de nu mai aveau putere sa alerge. Ne-a intrat cam tot in acel joc".

"N-avem nevoie de fricosi"
Fost capitan al echipei nationale, Voinescu povesteste un episod de la victoria impotriva Spaniei din '62, 3-1: "La Madrid ne umilisera cu 6-0. Gento, extrema lor dreapta, facuse un meci extraordinar si l-a distrus pe fundasul nostru stinga, Georgescu de la Timisoara. La retur l-am vazut pe baiat ca tragea piciorul dupa el la antrenamente, simteam ce are in cap, ii era teama sa mai joace impotriva lui Gento. I-am zis: «N-avem nevoie de fricosi!» si, pina la urma, a jucat Popa de la Dinamo, care s-a descurcat excelent".

Rusine pe nisip
Cosmin Contra a fost titular in martie 2003, la usturatorul esec cu Danemarca, 2-5 in preliminariile lui Euro '04: "Ni s-a promis atunci un gazon impecabil, dar s-a jucat pina la urma pe nisip. Ne simteam ca pe plaja. N-am putut sa construim, apoi ne-am aruncat in atac dupa ce danezii luasera conducerea si n-am mai avut cum sa salvam nimic. A fost un meci trist pentru noi".

2-5 este cea mai severa infringere inregistrata de "tricolori" pe "Lia Manoliu", cu Danemarca, in martie 2003

"Lucescu a pregatit fantastic acel joc cu Italia din '83. stiam exact ce vor sa faca pe teren si cum trebuie sa-i blocam"
Rodion Camataru

"La portughezi juca un tip, Torres, care avea git lung, de girafa. L-am smucit un pic la un moment dat si incepuse sa strige la mine <Amigo, amigo!>"
Rica Raducanu

"La 9-0 cu Finlanda, m-am ofticat rau! Pai, nu puteam sa ies si eu cu nimic in prim-plan, ca «golanii» astia de pe teren nu-mi dadeau nici o pasa"
Rica Raducanu

"Cu Gentile am avut multe «dialoguri» la meciul din '83. I-am urat de bine familiei, sotiei, dar si el, la final, a venit, m-a luat de git si mi-a zis ceva cuvinte «frumoase»"
Ilie Balaci

"Nu vreau sa-mi mai amintesc despre esecul cu Irlanda de Nord. Am avut vreo 18 ocazii, un penalty refuzat. O seara mizerabila! stiu ca Hagi a fost atunci capitan pentru prima data"
Marcel Coras

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează