GSP SPECIAL  »  SUPERREPORTAJE  »  SE DESFIINŢEAZĂ ŞCOALA DE FOTBAL CARE L-A LANSAT PE HAGI

Cade Luceafărul

Articol de - Publicat luni, 29 septembrie 2008 00:00

FRF va renunţa la vechiul sistem comunist, de pregătire centralizată a loturilor de juniori, care s-a dovedit a fi falimentar, deoarece puştii de azi nu mai suportă izolarea

Experimentul încetează. Loturile de juniori de la 15 la 17 ani nu se vor mai pregăti la ceea ce s-a dorit, şi prin nume, continuatoarea miticei şcoli de fotbal “Luceafărul”. “NU E O ÎNFRÎN GERE A FRF, CI O SCHIMBARE DE VRE MURI”, spune un înalt oficial federal. Resuscitat în 2004, sistemul a clacat după doar două generaţii
pentru că juniorii de astăzi nu mai suportă regimul de cantonament prelungit .

FRF va renunţa la vechiul sistem comunist, de pregătire centralizată a loturilor de juniori, care s-a dovedit a fi falimentar, deoarece puştii de azi nu mai suportă izolarea

Experimentul încetează. Loturile de juniori de la 15 la 17 ani nu se vor mai pregăti la ceea ce s-a dorit, şi prin nume, continuatoarea miticei şcoli de fotbal “Luceafărul”. “NU E O ÎNFRÎN GERE A FRF, CI O SCHIMBARE DE VRE MURI”, spune un înalt oficial federal. Resuscitat în 2004, sistemul a clacat după doar două generaţii
pentru că juniorii de astăzi nu mai suportă regimul de cantonament prelungit .

 

O ratare şi un pas înainte
Rezultatele n-au fost proporţionale, crede FRF cu cei 430.000 de euro investiţi anual în sistemul de pregătire centralizat. Primul ciclu a fost un fisco. În 2006, selecţionata Under 17 a ratat prematur calificarea la CE 2007, iar antrenorul Iannis Guda a fost demis.

În locul acestuia a fost numit Lucian Burchel, care a reuşit să califice vinerea trecută noua generaţie de juniori sub 17 ani la Turneul de Elită, ultima fază înaintea turneului final al CE 2009. Rezultate: 0-3 cu Danemarca, 5-0 cu Lituania şi 2-1 cu Israelul. Ultima calificare la un Campionat European de juniori a reuşit-o tot selecţionata U17, în 2001.

"Sînt recalcitranţi"
Dan Ionescu, preşedintele Comisiei de Juniori din cadrul FRF, a explicat fenomenul: "Am ajuns la concluzia că e foarte greu să lucrezi centralizat cu juniorii de astăzi. Puştii sînt recalcitranţi, pentru că le este greu să reziste la izolare. Nu le convine că n-au unde să fugă la Mogoşoaia, că antrenorul Lucian Burchel este exigent şi le impune un regim dur de disciplină".

Stresaţi de înviorare
Federalul a mai precizat: "Jucătorii nu sînt obişnuiţi să fie treziţi dimineaţa, la ora 06:00, pentru a face un prim antrenament de înviorare. Strîmbă din nas şi la mîncare. Să-i vedeţi ce mutre fac cînd li se dă piept de pui! Dacă ar fi după ei, ar mînca toată ziua numai pizza şi croissante. Nu se poate, fiindcă la lot alimentaţia şi medicaţia sînt atent supravegheate. N-am fost însă absurzi, i-am mai lăsat după meciuri să-şi facă poftele".

Cluburile n-au plătit
Un alt motiv care a condus la desfiinţarea "Luceafărului" este şi cel financiar, deoarece cluburile nu au fost de acord să suporte jumătate din cei 2.000 de euro cheltuiţi lunar de FRF pentru fiecare jucător. "Cluburile nu plătesc nici cinci bani din cota propusă de FRF. Nu puteau fi forţate fiindcă au bugete mici. Din cauza asta n-au mai fost încheiate nici contracte între Federaţie-club-jucător", a mai dezvăluit Dan Ionescu.

Viitorul: Centre zonale şi stagii scurte
Federalul spune ce va urma. “Şcoala se desfiinţează, dar componenţa lotului va fi menţinută, iar în continuare se vor face stagii de pregătire de cîte o săptămînă, două. Cluburile de Divizia C au început să mîrîie, pentru că au nevoie de juniorii lor în teren. Va fi astfel o selecţie mai complexă, pentru că pot fi convocaţi oricînd jucători noi, pe care nu vom mai fi obligaţi să-i mai transferăm cu şcoala la Bucureşti", a explicat Dan Ionescu. Viitorul fotbalului juvenil îl reprezintă centrele zonale, cu stagii de pregătire periodice şi academiile din cadrul cluburilor.

Cinci stranieri
Din lotul selecţionatei U 17 fac parte cinci "stranieri". Aceştia sînt Mircea Dima (Empoli), Andrei Florean (Brescia), Sergiu Moga, Sebastian Remeş (ambii de la Honved Budapesta) şi Patrick Walleth (FC Nurnberg). Ultimul are dublă cetăţenie româno-germană. "Stranierii n-au adus ceva în plus în jocul echipei. Unii chiar au scăzut în planul pregătirii fizice după ce au plecat de la Mogoşoaia", a precizat directorul tehnic al loturilor de juniori, Miodrag Belodedici.

"Cangurii" au luat bronz la Mondiale
Cea mai importantă performanţă din perioada Luceafărul a fost realizată de generaţia "cangurilor" lui Andone, Rednic, Balint, Gabor sau Sertov, bronzul la CM '81 din Australia, rezervat selecţionatelor de tineret Under 20. Romulus Gabor a fost desemnat cel mai bun fotbalist al competiţiei, trofeu pentru care s-a luptat cu Maradona. Fostul "laborator comunist" i-a mai format pe Hagi, Belodedici, Gică Popescu, dar şi alţi jucători care au format nucleul Generaţiei de Aur, care au dus "naţionala" pe locul 5 la World Cup '94 SUA.

CUM A FOST ACUM 20 DE ANI
Mergeau la cofetărie
Dan Ionescu a fost implicat şi în activitatea "Luceafărului" din perioada 1978-1984. "Atunci erau alte reguli, iar tentaţiile nu erau aceleaşi ca acum. Jucătorii erau cazaţi la căminul Electroaparataj din Bucureşti şi se făceau zilnic cîte două antrenamente, indiferent de vreme. Pînă la masa de seară erau lăsaţi liberi în oraş, mergeau la cofetărie. La ora 20:30, antrenorul care rămînea cu ei le făcea prezenţa", a povestit federalul.

"Spălam linoleumul"
Gabi Balint are încă proaspăt în memorie perioada petrecută la Luceafărul. "Proiectul a fost mult mai amplu, dar condiţiile erau mult mai grele decît acum. La început am stat cîte şase în cameră. Nu aveam televizor şi toaletă în dormitor, ci doar o chiuvetă. Cînd era zi de curăţenie, scoteam linoleumul din cameră şi îl spălam afară. Făceam antrenamente pe zgură, iar cînd intram pe iarbă era sărbătoare. Masa o luam la centrul olimpic de lîngă fostul stadion 23 August, iar pe drum mai luam şi cîte o bătaie de la băieţii de cartier. Evoluam în Divizia B, fără puncte, dar pe prime de cîteva sute de lei", a povestit fostul internaţional.

"Juniorii de azi nu mai sînt obişnuiţi cu programul milităresc. Cred că pot ajunge fotbalişti doar din talent, dar nu se poate fără multă muncă şi sacrificii"
Gabi Balint, fost internaţional

"Pe vremea cînd era Hagi la Luceafărul nu erau televizoare în camere, pregătirea era mai dură decît acum, iar jucătorii mai luau cîteodată şi cîte o bătăiţă"
Dan Ionescu, preşedintele Comisiei de Juniori din cadrul FRF

"Copiii nu-l mai suportă pe antrenorul Burchel. Le impune un regim alimentar vegetarian. La dă numai lactate, salate şi varză. Doi s-au îmbolnăvit de stomac"
părintele unui jucător de la lotul U 17

"Burchel e un antrenor sever, n-are glume cu copiii. Într-adevăr, pune accent pe o alimentaţie bazată pe salate şi fructe multe. Le dă băieţilor şi drojdie pe stomacul gol, pentru vitamine"
Miodrag Belodedici

5.000 de lei este salariul lunar pe care îl primesc antrenorii loturilor de juniori

"N-a mers nici în anii '80"

Miodrag Belodedici, directorul tehnic al loturilor de juniori, spune că Luceafărul n-a dat roade nici în comunism

- Domnule Belodedici, de ce se desfiinţează Luceafărul?
- S-a văzut că e foarte greu pentru copii să-i ţii într-un program strict, şcoală-antrenament-odihnă. Nu mai rezistă cu atîta disciplină, clachează. Vor să fie lăsaţi mai liberi, să fie acasă.

- Luceafărul anilor '80 cum a mers?
- N-a mers. Ce mari performanţe s-au obţinut atunci la nivel de juniori? Vorbeşte lumea că au fost, dar vă spun eu că n-au prea fost nici atunci! Generaţia mea, 1964, nu s-a calificat, doar cea a lui Hagi a ajuns la turneul final. Şi pe vremea mea a plecat de la lot un portar pentru că nu a suportat regimul centralizat.

"Cangurii" şi "crocodilii"

- Dar generaţia "cangurilor" a luat bronz la Mondialele de tineret Under 20 din Australia, iar la Luceafărul s-a format nucleul generaţiei de aur...
- Într-adevăr, generaţia "Cangurilor" a fost bună, apoi au fost "crocodilii". Însă, din cîte am auzit, s-au făcut nişte şmecherii atunci cu vîrsta unor "canguri". Verificaţi!

- Ştim că doar Ioan Andone a fost "întinerit" cu un an şi cîteva luni pentru a avea drept de joc.
- Hai să revenim în prezent, că asta e important. La alergare nu ne întrece nimeni, dar avem carenţe tehnico-tactice şi de selecţie. Nu găsim jucători de piciorul stîng pentru lotul U17, care trebuie să muncească şi mai mult pentru a ajunge la turneul final al CE 2009.

Vîrfurile Luceafărului
1978-1984
Gică Hagi
Gabi Balint
Miodrag Belodedici
Mircea Rednic
Ioan Andone
Gică Popescu

2004-2008
Cristian Daminuţă (Inter Milano - tineret)
Dumitru Copil (Heart of Midlothian)
Marius Alexe (CSM Ploieşti - Liga a II-a)
Ionuţ Olteanu (Forex Braşov - Liga a II-a)
Alex Chirilă (IS Cîmpia Turzii - Liga a II-a)

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (44)
 •  01 Octombrie 2008, 12:39

D-le Burchel daca considerati ca este bun regimul d-voastra atat de sever de ce copii care au stat un an la Mogosoaia si s-au conformat i-ati trimis acasa cand era mai important si a-ti chemat copii din afara sa joace?Acei copii n-au avut un regim atat de dur si a-ti avut incredere in ei.Copii nu de antrenamente s-au plans ci de duritatea d-voastra.

 •  30 Septembrie 2008, 19:10

Ce-i prostia asta, metoda comunista? Performanta nu faci fara eforturi, fara renuntari, fara disciplina etc. Cu prostiile nu ajungi decat la prostii...

 •  30 Septembrie 2008, 15:21

...propun...sedinte de pregatire pe calculator la...FIFA 2008..... ..mesele sa fie luate in sistem fast-food....numai pui de la KFC si pizza... ..eventual sa se aduca nishte pustoaice "under 17"....pentru "relaxare"....si neaparat un "hair-stylist"....nu pot coipii aia sa intre pe teren cu freza aratand...."normal"...nuh?

Vezi toate comentariile (44)
Comentează