GSP SPECIAL  »  SUPERREPORTAJE  »  DRAMA

Cehului lui FC Naţional i-a murit prietena cînd vorbeau la telefon!

Articol de GSP - Publicat vineri, 14 martie 2008 00:00

Gazeta a aflat de drama cehului Radek Oprsal de la Progresul: iubita lui a fost omorîtă de o maşină în timp ce îl anunţa la telefon că vor avea încă un copil

Radek Oprsal este un fotbalist obişnuit la Progresul, fostul FC Naţional, dar duce cu el o poveste incredibil de dureroasă. Poate îl ştiţi, e tipul acela chel din apărare, de care nu prea treci uşor, dar care are momente cînd priveşte în gol de parcă zîmbeşte tandru unei fantome. Şi a găsit în fotbal cel mai bun prieten, care îl ajută să uite. Să mai suporte. Să trăiască. Prietena lui, Lucka, care îi era ca şi soţie, cu care avea o fetiţă, a murit în timp ce vorbea cu el la telefon. Tocmai ieşise de la ginecolog. Conducea maşina şi l-a sunat fericită să îi spună că vor mai avea o fată.

Ultimul telefon
"- Alo, Radek, te iubeeeeesc, te iubesc mult de tot!
- Şi eu, frumoasa mea! Gata, ai terminat? Cum eşti? Ce ţi-a spus doctorul?
- O să avem o fetiţă! Romanka o să aibă o surioară."

Radek n-a mai apucat să răspundă. A auzit un zgomot infernal, apoi o tăcere neagră a întrerupt definitiv convorbirea. Frumoasa Lucka fusese izbită de o maşină, iar la sute de kilometri distanţă, Radek se uita ciudat la telefonul din mînă şi nu putea să priceapă că au fost ultimele cuvinte ale iubitei sale. Pe ecran a rămas scrisă doar data apelului: 20.07.2006.

Totuşi, Dumnezeu l-a ajutat
În maşină se afla şi prima lor fetiţă, Romanka. Micuţa a scăpat. "Îşi pusese centura. Lucky nu o avea deoarece femeile gravide nu o poartă", povesteşte Radek şi faţa i se crispează ca să ascundă lacrimile: "Unde era Dumnezeu atunci?" se întreabă. La fel ca părinţii săi, e ateu. "Nu cred în Dumnezeu, dar cred în ceva anume, îi spun soartă. A fost ceva acolo care a salvat-o pe Romanka, fetiţa noastră". Se îndepărtează pe aleea din Parcul cu Platani strîngînd la piept laptopul în care şi-a înghesuit clipele de fericire. Poze cu el şi Lucka împreună cu fetiţa lor, Romanka. "Acum, fotbalul mă ajută să trăiesc. Puteam să beau sau să mă droghez. Dar dreptunghiul ăsta verde e un prieten tare bun".


INTERVIU
"Nu pot s-o uit!"
Radek spune că de la moartea iubitei sale, n-a mai simţit nevoia să înceapă nici o altă relaţie

- Radek, mai poţi fi un om normal după ce ţi s-a întîmplat?
- Încerc. Fotbalul mă ajută. Fetiţa noastră, care mi-a rămas, trebuie să aibă un tată. Voi, românii, mă ajutaţi mult, sînteţi oameni tare buni, prietenoşi.


- Mai există momente în care să zîmbeşti?

- Ştiţi, e foarte complicat pentru mine de atunci. Am terminat contractul cu FC Ostrava şi am venit la FC Naţional. Ţin minte că oamenii din preajmă se temeau să nu mă sinucid. Tata mă lua tot timpul pe ocolite, să afle dacă nu am vreun gînd să îmi tai venele.

- Cum...
- Ca să înţelegeţi, nici nu mai pot să fac sex. Tehnic, psihic, luaţi-o cum vreţi

- Acum crezi în Dumnezeu?
- Nu, rămîn la părerea mea că există doar o soartă. Însă m-am şi schimbat. Înainte eram altfel, ca toţi fotbaliştii, cheltuiam bani, eram cu nasul pe sus, nu ştiam cîtă fericire am lîngă mine. Un şi am pierdut totul. De fapt, aproape totul.

Ce nume inspirat!
"Romanka e acum viaţa mea! Ce nume inspirat, nu? Parcă ştiam că o să joc în România!", povesteşte Oprsal mîngîind tandru poza fetiţei blonde. Puştoaica avea 7 ani cînd s-a petrecut nenorocirea. "Suficient de mult să îşi dea seama de tot. E încă traumatizată. Zilele trecute îmi arăta pe internet ce fustiţă vrea şi a spus: «E frumoasă, aşa cum purta mami». Apoi a tăcut brusc zile întregi. Se închide în ea", povesteşte Radek sfîşiat între amintirile din trecut şi prezent.
"Urăsc Cehia"
Oprsal se agaţă de tot ceea îl face să uite durerea. Îi place România, oamenii pe care îi simte alături de el. "Urăsc Cehia, nu vreau să mă mai întorc acolo". Locuia la Ostrava, iar Lucky, aşa cum o alinta el, a murit în drum spre casă. Venea de la Bratislava, de la cabinetul ginecologului. "Ce să mai caut acolo, unde s-a întîmplat nenorocirea? Nici nu sînt vreun mare fotbalist să îmi găsesc locul la vreo echipă de acolo. În Bucureşti mă simt tare bine". Tot ce îl mai leagă de Ostrava e familia, fetiţa sa, Romanka, şi mormîntul iubitei (foto).

"Îl găseam deseori plîngînd cu laptopul în braţe. «Radek, viaţa merge înainte! Hai mai bine să jucăm un fotbal» era tot ce puteam articula. Ce să îi spui unui astfel de om?"
Marius Şumudică, antrenor Progresul

28 de ani avea Lucka, iubita lui Oprsal, cînd a murit, fiind însărcinată în luna a patra

Radek OPRSAL
Data naşterii: 09.05.1978
Înălţime: 184 cm
Greutate: 79 kg
Naţionalitate: cehă
Post: fundaş stînga
Carieră:
FC Ostrava (1998 - 1999), SK Hradec (1999 - 2000), FC Nitra (2000 - 2001), FC Kosice (2001 - 2002), Inter Bratislava (2001 - 2004), Zaglebie Lubin (2004 - 2005), Slovan Bratislava (2004 - 2005) FC Ostrava ( 2005 -2006), FC Naţional (2006 - 2007), Progresul Bucureşti (2007 - prezent)

Playtech: BOMBĂ! Anamaria Prodan, de urgență la spital. Ce se întâmplă cu vedeta, reacția de la Floreasca (exclusiv)


Comentarii (647)
 •  03 Septembrie 2013, 21:40
Postat de pe 03 Septembrie 2013, 21:25

JA som to dievča dcéra Lucii po tolkích rokoch čo som vyrastal som sa zacala infotmovat o nehode aj ked si to cele pametám :(

Ja som to dievča dcéra luci po tích rokoch čo sa to stalo som vyrastla a zacala osm vnimat nehodu ci celu pametám len som niečo chcela nájsť niake informacie pišu tu članky o nehode ale polovička z toho neni pravda ... ! :(

 •  03 Septembrie 2013, 21:25

JA som to dievča dcéra Lucii po tolkích rokoch čo som vyrastal som sa zacala infotmovat o nehode aj ked si to cele pametám :(

 •  01 Martie 2011, 11:31

trist foarte trist

Vezi toate comentariile (647)
Comentează