GSP SPECIAL  »  SUPERREPORTAJE  »  DESCOPERĂ CARTIERUL DE UNDE AU APĂRUT STARURILE PITEŞTIULUI

CopaGăvana

cartier Gavana, Pitesti
cartier Gavana, Pitesti

Articol de - Publicat marti, 05 ianuarie 2010 00:00

Celebra plajă din Brazilia, unde se joacă fotbal nonstop, are un corespondent în România: cartierul cenuşiu şi periculos Găvana, din Piteşti. De aici au ieşit Tănase, Dică, Neaga, Coman, Ilie Bărbulescu

Sărbătorile de iarnă au trecut, iar cartierul Găvana din Piteşti e cufundat în linişte. E zona situată spre ieşirea către Vîlcea. Pe străzile pustii, doi puşti pornesc spre locul de joacă preferat: curtea şcolii. Au o minge, obiectul cel mai de preţ al unui copil din Găvana.

Leo are 9 ani şi este junior la FC Argeş. "Vreau să ajung ca Mutu!", spune cu tupeu piticul. Ca el, în Găvana, au crescut şi locuit jucători importanţi pentru fotbalul românesc: Ilie Bărbulescu, Dică, Neaga şi Coman. Ultimul care a plecat de pe străzile Găvanei e mijlocaşul Stelei, Cristi Tănase. În total, aceşti fotbalişti au adus Piteştiului 3,5 milioane de euro!

Miuţă lîngă ghenă
Curtea şcolii e ferecată cu un lacăt imens, iar cei doi puşti pleacă abătuţi. Zăpada murdară e pretutindeni. Cu mingea la picior, Leo ia iniţiativa. "Hai să jucăm aici, în parcare!", îi propune prietenului său, Cristi.

Urmează un joc de aproape o jumătate de oră în care puştii dau ce au mai bun din ei. Alunecări, fente ca ale lui Cristiano Ronaldo. Totul într-un peisaj în care mormanele de gunoaie şi blocurile gri domină priveliştea. De altfel, în Piteşti, zona este cunoscută ca una rău famată, similară cu Ferentari din Bucureşti, Noua din Braşov, Craioviţa Nouă din Craiova ori Bularga din Iaşi.

"Cristi nu intra în casă nici să mănînce"
Mama lui Tănase, Cristina, îşi aminteşte de cei 15 ani petrecuţi în acest cartier. "Cînd nu era la antrenament, Cristi stătea cu siguranţă afară, cu prietenii lui. Jucau fotbal toată ziua. Nu venea în casă nici măcar să mai mănînce! Dispărea din faţa blocului să bată mingea şi mai apărea noaptea", povesteşte mama mijlocaşului de 22 de ani.

Pentru Tănase, Găvana a fost cartierul unde a cunoscut-o şi pe actuala sa iubită, Iulia, cea pe care familia fotbalistului şi Gigi Becali o consideră responsabilă pentru evoluţiile slabe ale acestuia din turul campionatului.

Neaga: "E un restaurant în locul parcarii în care băteam mingea"
Adrian Neaga, 30 ani, în prezent la Neftci Baku, în Azerbaidjan, s-a născut în Găvana, unde a stat pînă la 21 de ani. "Ce viaţă frumoasă! Jucam fotbal toată ziua, ne rupeam picioarele! Am fost în urmă cu ceva timp în cartier, iar în locul parcării în care băteam mingea a fost construit un restaurant! Mereu am să mă întorc cu plăcere în pe străzile copilăriei mele!", a povestit Neaga.

"Zilele alături de prietenii mei la fotbal vor fi mereu amintiri dragi! Nu o să uit niciodată locul în care am jucat pentru prima dată fotbal!"
ADRIAN NEAGA

Bărbulescu: "Jucam fotbal pe lîngă puşcăria cu deţinuţi politici"
Ilie Bărbulescu, 52 de ani, fostul fundaş stînga al Stelei care în finala Cupei Campionilor din 1986 s-a repezit să ridice primul trofeul, a locuit mai bine de 30 de ani în Găvana. Îşi aminteşte: "Înainte nu erau blocuri aici, abia în 1965 au început să fie construite!

Era o comună! Stăteam toată ziua pe stradă, de dimineaţa pînă noaptea. Poate eu am ajuns mai sus, dar acest cartier a dat valori la toate nivelurile! Jucam fotbal pe lîngă faimoasa puşcărie de deţinuţi politici. Făceam campionate între străzi, erau adevărate derby-uri! Aici nu locuiau oameni bogaţi, doar muncitori. Unii dintre prietenii mei nici nu aveau bani de tenişi".

"Mai am şi acum prieteni în cartier cu care mai stau la o bere şi povestim toate năzbîtiile pe care le făceam cînd eram copii"
ILIE BĂRBULESCU

Coman: "Din primii bani mi-am luat casă în cartier!"
Goalkeeper-ul echipei naţionale, Dani Coman, 30 de ani, a locuit la începutul carierei sale în Găvana: "Am stat aici de la 20 la 22 de ani. Cu primii bani din fotbal mi-am luat o garsonieră! Au fost doi ani frumoşi. Am stat într-o zonă un pic mai liniştită a cartierului, în Găvana 3!".

"Eu o duceam mai bine ca alţi puşti din cartier! Tata avea o măcelărie, iar dacă îl ajutam primeam cadou mingi pe care le spărgeam cu prietenii mei!"
ILIE BĂRBULESCU, fost cîştigător al CCE cu Steaua, în '86

35.000 de oameni locuiesc în cartierul Găvana: e al doilea ca mărime din Piteşti, după Centru

Dobrin la Podul Viilor, Mutu în Banat
Cel mai mare fotbalist din istoria Piteştiului, Nicolae Dobrin, a trăit în zona Podul Viilor, la ieşirea spre Cîmpulung Muscel, unde se află şi bazinul olimpic din localitate. Alt jucător celebru dat de argeşeni, Adrian Mutu, s-a născut în apropierea stadionului din Piteşti, în zona numită Banat.

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (29)
 •  06 Ianuarie 2010, 00:55

Intr-adevar, Cristian Marinescu, este pr_ost informat. Am inteles ca locuieste in Pitesti, deci nu pot sa imi imaginez cum poate fi pr_ost informat. Poza este de vis-a-vis de spitalul militar, nu are legatura cu gavana. Daca s-a numit si acea zona gavana este o alta poveste, dar nu se mai numeste asa de foarte, foarte multi ani. Am locuit in gavana 3 pana la 6 ani iar apoi in gavana2 pana la 25 si zona de langa spitalul militar nu s-a numit gavana de cand sunt pe lumea asta.

 •  05 Ianuarie 2010, 23:04

domnilor eu sunt un tanar din gavana dar ce spuneti in articol este doar 30% adevar.in primul rand aceasta fosta puscarie se afla in cartierul Nord, la 3 km de cartierul Gavana..si pozele facute sunt tot de pe acolo... nu mai scrieti orice auziti,acest cartier nici nu se compara cu Ferentari,Noua sau eu stiu care...iar pozele facute sunt din alt cartier...

 •  05 Ianuarie 2010, 21:57

Domnilor de la GSP...unde ii gasiti pe reporterii astia domnilor....mai selectati prostii..in primu rand..reportajul este scris sub forma de compunere..si doar 4-5% din el este adevarat....eu sunt un tanar chiar din Gavana 3...si-am ramas socat cand am vazut acest articol de 2 LEI...si acest reporter..este renumerat cu mii de euro...sper ca va dati seama ca nu aveti oameni pregatiti pentru ziarul dumneavostra..care va pierde din rating :)

Vezi toate comentariile (29)
Comentează