SUPERREPORTAJE  ·  SPECIAL GSP / LA 52 DE ANI, ION MARIN A DEVENIT "TATICUL" A 4 NIGERIENI

Copiii lui Mos Marin

Joi, 20 Decembrie 2007, 00:00

EXCLUSIV »»Tehnicianul a descoperit pustii din Nigeria. si ca sa-i poata aduce in Romania le-a devenit tutore. Doar dupa acest artificiu copii au putut semna contracte cu Farul


La 52 de ani, Ion Marin a devenit din nou "tatic". Acum are inca "patru fii", cum le spune el deja, pe linga cele doua fete Beatrice (27 de ani) si Alexandra (11 ani). Pentru ca pustii nu au implinit inca 18 ani, ca sa poata ajunge in Romania si semna contracte cu Farul, Ion Marin le-a devenit tutore. Practic, pina la majoratul acestora, el este raspunzator pentru toate faptele lor.

Selectati din 450 de juniori
Plecat in vara intr-o calatorie in Africa, pentru a cauta tinere talente, impreuna cu scouterul Mugurel Cornateanu, antrenorul Farului a ajuns in Nigeria. Acolo unde, in orasul Jos (250 de kilometri de capitala Abuja) a asistat la un puternic turneu de juniori. "Am urmarit in trei zile vreo 450 de tineri jucatori la lucru. Dintre ei i-am ales pe acesti fii, pe Uhce, Mansour, Kehinde si Chinoso. Au calitati extraordinare, si fizice si tehnice, dar sint neslefuiti. In Nigeria se joaca totusi doar un fotbal unsprezece la unsprezece. Fara idei tactice sau scheme", explica Ion Marin.

De ce a ales varianta tutelei
Imediat ce i-a selectat, Ion Marin a demarat discutiile pentru transferul celor patru: " Parintii lor au inteles ca pentru copii este o mare sansa sa ajunga sa joace in Europa. Ca sa poata semna contracte cu noi, ar fi trebuit sa se mute aici cu familiile. Asa este legea pentru minorii care nu vin din comunitatea europeana. Dar am gasit o solutie, am devenit tatic la 52 de ani. De fapt, sint tutorele copiilor. Eu si clubul ne ocupam de tot pentru ei, de cazare, hrana, educatie, salarii. Iau deja lectii de limba romana, iar din ianuarie vor merge la liceu. Au semnat deja contracte de juniori cu Farul. Sint cuminti, trimit regulat bani si acasa. Iar din iarna vor incepe sa faca pregatire cu echipa mare".

"Papa Marin"
Cei patru tineri nigerieni locuiesc deocamdata in minihotelul de la stadionul Farul. Se antreneaza cu echipa a doua, pregatita de Lucian Marinof. Cind il vad pe Ion Marin zimbesc: "Papa! Tata Marin! Ce faci?". Din primul moment se vede ca Fatai e seful. E si cel mai mare. Toti vorbesc engleza, dar au prins deja si cuvinte romanesti. Provin din familii numeroase, dar nu sarace. Uhce mai are 6 frati, Mansour doi, Fatai cinci si Chinonso trei. Fatai sintetizeaza: "Visul oricarui fotbalist nigerian este sa joace in Europa. Aveam mai multe oferte, dar am ales Romania mai ales pentru tata Marin, care ne-a cucerit de la prima intilnire. Conteaza mult sa ai incredere in oamenii cu care lucrezi".


Cei 4 juniori adusi la Farul
Nume Virsta Postul pe care joaca

Uhce Okoro 17 ani si o luna atacant
Mansour Abdul Razak 16 ani si 11 luni mijlocas stinga
Kehinde Fatai 17 ani si 10 luni atacant
Chinonso Henry Ihelewere 16 ani si 5 luni mijlocas central

Le place mamaliga


Sint de citeva luni in Romania. Zimbesc. "Ne-am acomodat cu tara. Chiar si cu frigul. Oamenii sint buni, inimosi. Odata, un taximetrist a incercat sa ne pacaleasca. I-am spus ca se invirte cam repede contoarul, a tipat la noi, dar am coborit si gata. Ne-am facut prieteni si ne plimba ei. A inceput sa ne placa si mincarea. E altfel, dar e buna", spune Chinonso. Cei patru chiar au tinut sa ne arate ca le place si mamaliga (foto). Fatai are totusi o nemultumire: "Asteptam sa ni se dea niste apartamente in oras. Aici, la cantonament, ne simtim cam singuri, cam izolati".

La 10 ani in prima liga
Fatai povesteste ca "in Nigeria, daca ai calitatile fizice, poti sa joci in prima liga si la 10 ani. Nu e ca in Romania, unde trebuie sa joci la juniori. Dar salariile nu sint foarte mari. In general, nu cistigi mai mult de 300-400 de dolari pe luna. Nu e prea mult, chiar daca Nigeria e o tara mai ieftina decit, de exemplu, Romania".

Din triburile Yoroba si Ebu
Pustii nigerieni provin, fiecare din cite doua etnii diferite. Mansour Abdul Razak si Keinde Fatai sint musulmani si apartin tribului Yoruba, unde se vorbeste dialectul cu acelasi nume. Uhce Okoro si Chinoso Henry Ihelewere sint crestini si provin din tribul Ebu, unde limba este cu totul alta. Practic, ei nu se pot intelege decit atunci cind discuta intr-un dialect comun, hausa. Mansour si-a pus o caciulita de Mos Craciun: "E prima data cind incerc asa ceva. Noi nu avem Craciun, fiind musulmani. Dar asta nu ma impiedica sa-l sarbatoresc cu prietenii mei. Nu e nici o problema". Au avut noroc.Cum arată soția lui Mircea Radu, cu 20 de ani mai tânără. El a fost ales de 9 ori cel mai sexy bărbat din România

Libertatea

Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează

Agenda

Oră Competiție / Post TV
17:30 Emisiune TV

Fotbal European

Digi 1
19:30 Fotbal, Bundesliga

Borussia Dortmund - Bayern Munchen

Digi 1, Telekom 1, Look Plus
19:30 Fotbal, Bundesliga 2

Erzgebirge Aue - Darmstadt

Digi 2
19:30 Fotbal, Bundesliga 2

Wehen Wiesbaden - Sandhausen

Digi 4
21:30 Fotbal, Bundesliga

Leverkusen - Wolfsburg

Digi 2, Telekom 2, Look Sport
21:30 Fotbal, Bundesliga

Werder Bremen - Monchengladbach

Digi 3, Telekom 3, Look Sport 2
21:30 Fotbal, Bundesliga

Frankfurt - Freiburg

Digi 4, Telekom 4, Look Sport 3
Program TV complet

Liga 1