GSP SPECIAL  »  SUPERREPORTAJE  »  SPECIAL GSP

Dani Coman e mentorul celui mai bun portar junior din ţară la 13 ani, Albert Popa: îl ajută cu echipament şi îl încurajează înainte de meciuri

Albert Popa a ales postul de
portar atras de paradele
goal-keeperi-lor pe care-i
urmărea pe micul ecran +4   FOTO
Albert Popa a ales postul de portar atras de paradele goal-keeperi-lor pe care-i urmărea pe micul ecran

Articol de - Publicat joi, 29 martie 2012 00:00 / Actualizat miercuri, 28 martie 2012 23:05

Puştiul a fost desemnat anul trecut cel mai bun goal-keeper la Juniors Cup, competiţie anuală internaţională cu peste 200 de participante, la Braşov. Urmează să meargă la selecţiile pentru "naţionala" de juniori U14


S-a terminat FC Braşov - Rapid, 1-0, giuleştenii sînt dărîmaţi, iar dinspre vestiarul lor răzbate o linişte apăsătoare. Dani Coman e printre cei mai afectaţi: galeria l-a luat din nou în colimator, iar la golul lui Viveiros mingea l-a păcălit, bătînd pămîntul chiar în faţa palmelor sale spre a ricoşa apoi în plasă pe lîngă braţele lui întinse.

Iese agale de la cabine, evită să dea declaraţii, probabil că orice ar spune s-ar interpreta!, dar, înainte de a urca în autocar, se înseninează instantaneu şi se trage într-o parte, unde e aşteptat de nişte cunoscuţi. Îi dă mănuşile unui puşti, pe care-l mîngîie pe creştet, discută cîteva minute cu părinţii şi cu băiatul, după care îşi ia rămas bun.

Surpriza de la «baba oarba»
E scena care dezvăluie o poveste impresionantă despre pasiune, voinţă şi dragoste de oameni. Copilul se numeşte Albert Popa, locuieşte cu familia în Predeal, împlineşte 13 ani pe 5 aprilie şi e considerat unul dintre cei mai talentaţi portari din ţară la grupa sa de vîrstă. Pe vremea cînd evolua la FC Braşov (2008-2010), Coman a devenit idolul lui Aby, cum e alintat cel mic. El juca atunci la juniorii stegarilor şi îl vedea deseori pe Dani la antrenamentele primei echipe, mai schimba două vorbe în viteză cu tipul pe care-l atingea ca pe o comoară.

Dar întîmplarea cea mai fascinantă din viaţa puştiului avea să se întîmple cînd a împlinit 11 ani, în primăvara lui 2010. Părinţii, oameni simpli, i-au organizat un party restrîns la Poiana lui Manole, undeva pe drumul între Braşov şi Predeal. Mai departe sînt cuvintele pline şi acum de emoţie ale lui Aby: "Erau acolo prieteni şi colegi care veniseră să mă sărbătorească şi, la un moment dat, am zis să facem o «baba-oarba». M-au legat la ochi şi eu trebuia să-i îmbrăţişez pe cei prezenţi şi să-i recunosc aşa, pe nevăzute. Am făcut-o cu vreo patru, cinci persoane şi, la un moment dat, am strîns în braţe pe cineva pe care nu ştiam de unde să-l iau. După cîteva secunde, mi-au dat jos fularul de la ochi şi am rămas blocat: era Dani Coman!".

"N-am putut să scot un cuvînt de emoţie"
Fusese cadoul special făcut de familie pentru Aby! De fapt, o nebunie! Părinţii lui Albert i-au scris un mail, într-o doară, lui Coman pe adresa găsită chiar pe pagina lui de Internet. Se întîmpla cu două săptămîni înainte de ziua băiatului. L-au chemat la serbare, explicîndu-i povestea pasiunii lui Aby pentru fotbal şi pentru modelul său, Dani Coman. Şi s-au trezit că portarul echipei naţionale i-a sunat imediat înapoi, cu promisiunea că va răspunde invitaţiei, chiar dacă totul urma să se întîmple exact a doua zi de Paşti!
"A fost o mare surpriză! Nu-mi venea să cred că Dani Coman a venit la ziua mea. Aproape că n-am fost în stare să scot nici un cuvînt de emoţie", spune acum Aby, cu care actualul goal-keeper al Rapidului ţine deseori legătura. Puştiul îl mai sună să-i ceară sfaturi
aşa, ca între portari, Coman îl caută ca să-l încurajeze de fiecare dată cînd ştie că băiatul are un meci mai important.

Program strict şi naveta Predeal - Braşov
Aby s-a mutat acum de la FC Braşov la FC Benţa, un club privat de la poalele Tîmpei, finanţat de un fost fotbalist, Vasile Benţa. I-a strîns acolo pe cei mai buni juniori ai judeţului născuţi în '99, iar cu grupa aceasta, unde apără acum şi Albert Popa, a ocupat un loc 1 şi un loc 2 la Juniors Cup, o competiţie internaţională de anvergură organizată anual la Braşov, cu peste 200 de echipe participante din întreaga lume.

Iar puştiul are un program infernal: pleacă la 6 dimineaţa de acasă, din Predeal, împreună cu tatăl, merge la şcoală pînă la 14:00, apoi masa şi antrenament de la 15:30. Seara ajunge acasă abia pe la 20:00, de la 21:00 lecţii şi la somn! "Nu mi-e greu deloc, m-am obişnuit", mărturiseşte Aby.

A ajuns la fotbal pentru că a luat note mari la şcoală
Şi-şi aduce aminte cum a ajuns pe dreptunghiul verde: "A venit cineva în clasă într-o zi şi a întrebat dacă e vreun copil interesat să facă fotbal la FC Braşov. Mi-a plăcut ideea, le-am zis-o şi părinţilor, care mi-au explicat că mă vor lăsa să merg dacă iau numai note mari la şcoală timp de două săptămîni. M-am ambiţionat, am obţinut «foarte bine» pe linie şi am putut să mă duc la antrenamente".

De ce portar şi nu, spre exemplu, schior, sport pe care îl practică de la 2 ani? "Am văzut eu un coleg cum se aruncă după minge, ce plonjoane făcea şi m-a încîntat. Mă felicit că am ales acest post şi mă uimesc uneori şi pe mine cît de bun sînt! Scot cîteodată nişte şuturi de nu-mi vine nici mie să cred că am reuşit evit golul!".


Coman: "Nu e altul peste el în ţară"
Rapidistul Dani Coman îşi aminteşte că primul contact cu Albert Popa l-a avut la Piteşti, cînd puştiul juca acolo la un turneu, iar el era acasă, la recuperare, după o accidentare: "A venit şi mi-a cerut un autograf, apoi am rămas în relaţii apropiate. Are o familie extraordinară, care se îngrijeşte atent de viitorul lui. Mi-a făcut mare plăcere să merg în 2010 şi la ziua lui. Am stat vreo jumătate de oră şi ştiu că pentru un copil înseamnă enorm să aibă chiar la serbarea lui pe cineva care-i este model. E un băiat foarte talentat şi credeţi-mă că nu e altul mai bun decît el în ţară la vîrsta lui! Şi spun asta ştiind cam ce portari există în momentul de faţă la grupele '99".


"Nu mi se pare deloc greu postul de portar. E drept că e foarte mult de muncă, dar mie îmi place, sînt un tip ambiţios"
Albert Popa, portar FC Benţa

"Am învăţat de la Dani Coman cum să fac anumite mişcări de încălzire ca un adevărat profesionist şi mi-a explicat şi multe secrete ale postului de portar. Mi-a promis că-mi va da şi nişte DVD-uri cu meciuri de-ale lui şi cu exerciţii de pregătire"
Albert Popa, portar FC Benţa

"Eu ţin şi cu Real Madrid, şi cu Barcelona. Ce dacă sînt rivale? Dar amîndouă au portari de mare valoare, pe Casillas şi pe Valdes. Eu la asta mă uit!"
Albert Popa, portar FC Benţa

"E un băiat foarte tenace şi extraordinar de ambiţios. De aceea l-am şi desemnat căpitan de echipă la grupa '99"
Vasile Benţa, patron/antrenor FC Benţa

3 sînt portarii pe care Albert Popa îi admiră în mod special: în afara idolului numărul 1, Coman, îi mai plac Pantilimon şi De Gea

4 perechi de mănuşi schimbă Aby într-un an, cu ajutorul familiei: părinţii cheltuie pe aceastea circa 10 milioane de lei vechi

1,53 m e înălţimea lui Albert Popa, care cîntăreşte 42 de kilograme

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (9)
eduard21
eduard21  •  30 August 2013, 21:04

Ce norocos e baiatul,eu am aceasi varsta si eu zic ca am talent,dar din pacate nu am un club la care sa joc .Ma antrenez singur zilnic in spatele casei la poarta construita manual din lemn;((. Ii urez bafta baiatului.

costynovic
costynovic  •  29 Martie 2012, 22:03

cel mai bun junior (portar) de la toate categoriile de varsta este Tintea Sabin de la politehnica iasi.Este nascut in anul 1997 .

unurt1
unurt1  •  29 Martie 2012, 13:07

Comane, cat ai platit pentru articolul asta? Sau o sa le spui in continuare tot ce se intampla in vestiar pentru articolul asta?

Vezi toate comentariile (9)
Comentează