GSP SPECIAL  »  SUPERREPORTAJE  »  CORNEL PENESCU ÎN AREST

Din afacerea PIC a lui Cornel Penescu n-a mai rămas nimic » Prăbuşire în 9 luni

Cornel Penescu, Penescu, FC Arges
Cornel Penescu, Penescu, FC Arges

Articol de - Publicat miercuri, 13 ianuarie 2010 00:00

Povestea unei afaceri de 200 de milioane de euro, construită în ani de patronul lui FC Argeş, Cornel Penescu, şi distrusă în ritm de Cartea Recordurilor imediat după arestarea lui

"Tata o să iasă curînd. Sînt prea trist ca să mă pot bucura de anii pe care-i am. Fără el e altfel, dar lucrurile se vor schimba". Sînt vorbele lui Andrei Penescu, fiul lui Cornel Penescu, patronul lui FC Argeş reţinut de procurori în urmă cu nouă luni pentru că ar fi dat mită unor arbitri. Subiectul acestui reportaj nu e însă tatăl. Ci repeziciunea cu care o afacere de 200 de milioane de euro a căzut.

Andrei n-a împlinit încă 19 ani şi a fost nevoit să conducă un imperiu după ce tatăl lui a fost reţinut. Ceva l-a şocat însă mult mai mult decît arestarea pe Penescu junior. Povesteşte: "Trecuseră două săptămîni de cînd îl reţinuseră. Mă duceam la el împreună cu unchiul meu şi-i povesteam tot ce se întîmplă la firmă. La un moment dat, mi-a spus: «Tată, de azi înainte tu te ocupi de afaceri. Cu unchiu. Mă mai întrebaţi cîte ceva cînd e vorba de fotbal. Eu am pierdut legătura cu ce e afară şi fac greşeli. Mai bine iei tu hotărîrile. Legătura mea cu realitatea nu mai există. Acum, doar voi puteţi lua deciziile corecte». Aproape mi-au dat lacrimile. În momentul ăla am realizat cu adevărat neputinţa tatălui meu. Şi am înţeles că trebuie să lupt".

Moise Guran: "Trebuia să vîndă atunci!"
Din 4500 de angajaţi, societatea PIC mai are astăzi doar 1500. "Firma e în insolvenţă. Cineva a fost interesat să primim o lovitură. Gîndiţi-vă că au fost reţinuţi oamenii-cheie ai acestei companii: tata, administratorul şi şeful vînzărilor. E logic că din acel moment se prăbuşeşte tot. E ca şi cum ai sufoca pe cineva", a povestit Andrei. Moise Guran, realizator tv pe teme economice, a explicat prăbuşirea lanţului de magazine PIC:

"Arestarea patronului Penescu s-a suprapus cu un an de criză. Asta ar fi prima observaţie. Apoi mă gîndesc că i-au reţinut şi administratorul, ceea ce pentru mine e semnul clar că afacerea nu putea merge mai departe". Guran are însă un semn de întrebare: "Pe mine mă surprinde că oamenii ăştia nu s-au gîndit să vîndă totul atunci. Sau poate că va fi vîndută pe active. Nu-mi dau seama. Oricum, mă aşteptam la o prăbuşire", încheie jurnalistul.

După arestare, partenerii şi-au pierdut încrederea
Penescu junior, care susţine că societatea Pic era una dintre puţinele cu capital social românesc în întregime, are şi o altă explicţie. "Sînt convis că din momentul în care tata a fost arestat, încrederea partenerilor de afaceri a dispărut. Logic într-un fel". Bun, atunci se naşte o întrebare: echipa de fotbal cum o mai puteţi susţine? "Noi avem şi alte afaceri, nu numai retail. Tata vrea să ţină echipa".

Tu ai vreo idee despre ce ar trebui să facă tatăl tău atunci cînd va ieşi? "Sincer, da! De fapt, e ceea ce aş face eu! Mi-aş lua o turmă de oi şi aş pleca la munte. Numai acolo eşti cu adevărat liber. Acolo ai linişte. Telefonul tatălui meu a fost ascultat timp de 4 ani. Trebuie să fie clar pentru toată lumea că el a fost agăţat pentru fotbal. Nu există vreun dosar economic. Dacă era, era arestat de mult. N-au găsit nimic şi l-au agăţat cu fotbalul!".

"Cei de la PIC au făcut şi paşi mai puţini inspiraţi. Au mizat la un moment dat pe creşterea consumului, numai că acesta a scăzut cu 14 la sută, iar creditele pentru PIC s-au scumpit"
RADU SOVIANI, realizator TV Money Channel

"Şi din cauza crizei economice, singura reţea autohtonă din Top 5 fără o reţea multinaţională în spate a făcut ceea ce ar fi făcut orice afacere, adică a intrat în insolvenţă"
RADU SOVIANI, realizator TV Money Channel

"Ştiţi cum se întîmplă în piaţa de retail? Cam aşa: în momentul în care îţi moare un mare concurent, te apuci să deschizi şampaniile. Probabil aşa au făcut şi retailerii mari din zona cu magazine PIC"
MOISE GURAN, realizator tv emisiuni economice

20 de miliarde de lei plătea impozite lunare la stat firma PIC

9 luni au fost de ajuns pentru ca o afacere de 200 de milioane să se prăbuşească

Într-o ediţie viitoare a Gazetei veţi putea citi un interviu tulburător cu Andrei Penescu, fiul în vîrstă de 18 ani al patronului de la FC Argeş

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Rivalul lui David Popovici a părăsit Satul Olimpic și îi dă dreptate sportivului român » Prim mic iureș la Paris: „Trebuia să facem ceva!”
Jocurile Olimpice
Rivalul lui David Popovici a părăsit Satul Olimpic și îi dă dreptate sportivului român » Prim mic iureș la Paris: „Trebuia să facem ceva!”
Mourinho a făcut cea mai scumpă achiziție din istoria fotbalului turc! Primul român în top e pe locul 52
Campionate
Mourinho a făcut cea mai scumpă achiziție din istoria fotbalului turc! Primul român în top e pe locul 52
Scandal în Ghencea, după golul de 0-2 din FCSB - Oțelul: „De la Steaua să plecați!”
Superliga
Scandal în Ghencea, după golul de 0-2 din FCSB - Oțelul: „De la Steaua să plecați!”

„99% dintre sprinterii olimpici sunt dopați” » Un fost nume mare, trecut prin experiențe grele în închisoare, face declarații care zguduie Jocurile Olimpice

Singurul antrenor care a adus o medalie olimpică înotului masculin românesc despre David Popovici: „Un adevărat fenomen, alții cedează la primul obstacol” + Marea întrebare: „Au o secretomanie ca la ambasadă”


Comentarii (58)
 •  15 Ianuarie 2010, 06:41

V-am trimis un comentariu,nu l-aţi publicat.Poate era prea documentat şi la obiect,l-aţi trimis la SRI spre analiză sau lui Băse?!

 •  15 Ianuarie 2010, 06:39

De-aia e bine să mai citiţi o carte!Cu una de la Editura Obiectiv aţi fi înţeles imediat mânăria...Au fost arestaţi Gigi B. şi Penescu,români periculoşi pentru sforarii de afară şi slugile dinăuntru.Politic şi economic.Tot ce e românesc şi nu poate fi înghiţit e falimentat(Dacia Felix etc,PIC).PIC era singurul supermarket românesc,Vatra R.,Vadim,Funar,Becali-satanizaţi.Dacă nu înţelegeţi,rămâneţi carne de tun!

steaua1986forever
steaua1986forever  •  15 Ianuarie 2010, 01:56
Postat de skrap pe 13 Ianuarie 2010, 03:32

asta e prostia care o facem noi, ne e mila de oameni vinovati, daca am fii noi in locul lui i-ar fii mila lui de noi? nu l-ar interesa.. nu e nici prima nici ultima persoana care se duce la inchisoare, doar ca este personaj mass-media asta nu inseamna ca nu merit sa fie acolo... imi amintesc cum zicea el inainte de fiecare meci, ne fura, ne distruge si toate astea... si cand el facea cele mai mari blaturi din fotbalul romanesc. Mi-e scarba de omul asta.

Mai sunt si altii care au urlat despre arbitraje. Pe ei cand ii vedem colegi de celula cu Penescu? As putea sa dau un exemplu care imi vine acum in minte care urla ca a pierdut campionatul cu arbitrii: Borcica. Oare el nu era prieten cu Valcea?

Vezi toate comentariile (58)
Comentează