GSP SPECIAL  »  SUPERREPORTAJE  »  SPECIAL

Freelancer în Elveţia » Povestea românilor de la FIFA: Cristian Bivolaru s-a mutat de anul trecut la Lausanne

Cristian Bivolaru, fostul delegat al +4   FOTO
Cristian Bivolaru, fostul delegat al "Generației de Aur", s-a fotografiat în sediul FIFA lîngă panoul cu mingile folosite la Campionatele Mondiale

Articol de GSP - Publicat vineri, 15 iunie 2012 00:00 / Actualizat vineri, 15 iunie 2012 11:45

Fostul ministru de externe al FRF (1986-2005) lucrează în Ţara Cantoanelor pe proiecte internaţionale cu un avocat israelian specializat pe drept sportiv. A vrut să fie alături de fiul său, Octavian, 31 ani, angajat din 2009 la FIFA.

Tată şi fiu iau prînzul împreună. Se bucură de soare, dar, în special, de faptul că, de cîteva luni, sînt din nou aproape unul de celălalt. Pentru a se întîlni nu mai e nevoie să zboare mii de kilometri pe ruta Zurich - Bucureşti.

Pe Cristian Bivolaru, fostul secretar general adjunct al FRF pe probleme internaţionale între anii 1986-2005, şi pe băiatul său, Octavian, 31 de ani, i-am întîlnit pe terasa restaurantului italian "10' Dieci", situat lîngă grădina zoologică din Zurich, la doi paşi de sediul FIFA.

Ultimul e în pauza de masă. E client obişinuit al localului, de trei ani lucrează la forul fotbalistic mondial, în cadrul Departamentului disciplinar - divizia juridică. Octavian trăieşte însă în Elveţia de 13 ani: "Am plecat de acasă de la 18 ani, după ce am terminat liceul. Am terminat facultatea de Drept din Fribourg, am făcut mastere, iar pînă să ajung la FIFA am lucrat şi la UEFA".

"Soţia n-a mai rezistat"
Pentru a fi lîngă Octavian, care între timp s-a căsătorit, iar în septembrie aşteaptă un copil, Cristian Bivolaru s-a mutat la Laussane împreună cu soţia şi cu fiica cea mică, Ruxandra, 18 ani.

"Soţia mi-a zis de cînd a plecat băiatul la studii, «Fă ceva, să mergem şi noi în Elveţia! Nu pot trăi fără el!». La UEFA nu se putea să mă angajez, că era problema cu comunitarii. Am încercat şi pe calea diplomaţiei, am şi vorbit cu un politician important, dar nu s-a putut, mi-a zis că n-am studii de specialitate. Din vara trecută am venit în Elveţia pentru reîntregirea familiei", a povestit fostul federal.

"Le luăm pîinea impresarilor"
Bivolaru senior, 54 de ani, trăieşte tot în lumea fotbalului, dar ca "free-lancer". "Lucrez acasă, am nişte proiecte la care colaborez cu oameni din fotbalul internaţional. Împreună cu un avocat israelian specializat în drept sportiv, care e şi la TAS, facem o bază de date complexă cu jucători la nivel mondial. Cumperi programul şi vei şti toate informaţiile despre fotbaliştii pe care vrei să-i cumperi. Le luăm pîinea de la gură impresarilor", dezvăluie acesta planurile sale de viitor.

E delegat FIFA şi UEFA
Bivolaru continuă: "Principala mea activitate este cea de delegat de meciuri FIFA şi UEFA. De curînd am fost inclus şi în grupul mentorilor pentru delegaţii noi cooptaţi de UEFA. Sînt în discuţii cu UEFA pentru o colaborare mai strînsă din toamnă, pe parte de asistenţă pe probleme administrative pentru federaţii şi cluburi".

"Îmi simt fata în siguranţă"
S-a adaptat uşor la viaţa din Ţara Cantoanelor. "N-a fost o problemă, fiindcă de peste 25 de ani, Elveţia era ca a doua mea ţară prin prisma contactelor cu FIFA şi cu UEFA. Aici, sînt liniştit în privinţa siguranţei fizice. Nu mai stau cu teamă cînd fiică-mea mai iese seara în oraş. Sistemul sanitar, transportul sînt şi ele excelente".

"Elveţienii asimilează mai greu străinii"
Bivolaru consideră însă că integrarea în societate reprezintă piatra de hotar pentru orice străin stabilit în Elveţia: "Cetăţenii sprijină foarte mult autorităţile, iar dacă nu respecţi regulile lor scrise sau nescrise te autoelimini. Spre deosebire latini care îţi dau impresia că le eşti prieten la prima vedere, aici e mai greu de pătruns, dar odată ce ai cîştigat încrederea unui elveţian acesta îţi devine prieten fidel".

Atenţie la viteză şi la cămile
Octavian ne invită să facem o scurtă vizită la sediul FIFA. Mergem cîteva sute de metri cu maşina. "Aveţi grijă la viteză. E zonă în care se merge cu 30 de kilometri la oră. Am plătit 40 de franci amendă fiindcă aveam 37. Sînt mulţi copii pe aici, care vin la zoo sau la terenurile de sport", ne avertizează Bivolaru senior. În drum spre "epicentrul fotbalului mondial" ne apar în cale cîteva cămile scoase la plimbare.

Jurasic Park
Sediul FIFA arată ca o adevărată rezervaţie naturală. Clădirea impunătoare este înconjurată de multă vegetaţie, motiv pentru care oficialii FIFA au botezat locul "Jurasic Park". Nimic din cerbicia pazei de la Casa Fotbalului din strada "Sergent Şerbănică". Porţile sînt larg deschise. Un bărbat doarme la umbra unui pom de la intrarea principală.

Angajaţii deschid uşile cu amprenta
Octavian şi tatăl său se simt ca acasă. Intrăm într-o recepţie uriaşă, care te face să înţelegi şi mai bine unde te afli. Nu te legitimează nimeni. Simţi o combinaţie între trecut şi viitor. Într-un colţ tronează replica celui mai rîvnit trofeu, Cupa Mondială, şi mingile folosit la turneele finale. În altele rulează imagini tv pe plasme uriaşe. E tot ce pot vedea simplii vizitatori. Pentru a ajunge la birouri, angajaţii trebuie să mai treacă printr-o filtru computerizat, ca în Star Trek. Accesul le este permis doar prin scanarea amprentei degetului mare. "Ştiu tot, la ce oră intri şi la ce oră ieşi", explică românul de la FIFA.

"Blatter nu e un şef rigid"
Ce fel de şef este liderul fotbalului mondial, Sepp Blatter? Octavian Bivolaru: "Îi place să vorbească, nu e rigid. La şedinţele interne vorbeşte mai multe limbi deodată. Începe în franceză, trece fără să-şi dea seama pe engleză şi germană. Chiar dacă n-a jucat fotbal are cunoştiinţe extraordinare despre istoria şi statistica fotbalului. E pus la punct". Acum nu e la birou. "Călătoreşte mult. De fapt, FIFA e condusă administrativ de secretarul general, francezul Jerome Valcke", explică Bivolaru junior.

Sediul FIFA se extinde în 2015
Sepp Blatter vrea să extindă sediul FIFA. "În 2015 va fi construită încă clădire. Va fi una de cinci etaje, dar care va fi proiectată mai mult în subteran, deoarece se dau greu aprobări pentru clădiri înalte", a mai dezvăluit Octavian.

" Mircea Angelescu m-a băgat în fotbal"
Cristian Bivolaru a lucrat 20 de ani la FRF, unde a fost angajat de regretatul preşedinte al FRF, Mircea Angelescu. "Socrii mei stăteau cu nea Mircea în aceeaşi vilă, pe lîngă Caşin. Cînd m-am căsătorit am locuit şi eu cu dînsul, din '81 pînă în '90. A văzut că sînt pasionat de sport, făcusem rugby, şi în '86 m-a pus la relaţii internaţionale în locul lui Dan Cristea, care tocmai suferise un accident cerebral", a povestit fostul federal, care pînă să pătrundă în lumea fotbalului lucrase la Rompres Filatelia Import - Export Presă şi Publicaţii.

"Am rămas în relaţii bune cu Mircea Sandu. Nu regret că mi-am dat demisia în 2005. Acumulasem multă uzură" (Cristian Bivolaru)

"Mi-e clar că lucrurile nu sînt cum ar trebui în fotbalul românesc, dar discuţia e mai complexă" (Cristian Bivolaru)

"Cei de la FIFA şi UEFA sînt la curent cu tot ce întîmplă la noi, dar nu se implică decît în momentul cînd le sînt încălcate grav principiile" (Cristian Bivolaru)

"Normal, amintirile cele mai frumoase le am de la Mondialul din '94. Iar selecţionerul cu care m-am înţeles perfect a fost Ienei. Sigur, cu Iordănescu am obţinut cele mai mari performanţe, dar se comunica foarte dificil cu el cînd se apropiau meciurile" (Cristian Bivolaru)

5 este numărul turneelor finale la care a participat Cristian Bivolaru în calitate de delegat al "naţionalei": CM 90, 94, 98 şi CE 96, 2000

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (1)
plischi
plischi  •  15 Iunie 2012, 08:23

deocamdata, FIFA este a doua organizatie mondiala ca putere pe glob, dupa ONU. deocamdata...

Vezi toate comentariile (1)
Comentează