GSP SPECIAL  »  SUPERREPORTAJE  »  ZIAR DEDICAT MEMORIEI LUI NICOLAE DOBRIN

Hagi: "Idolul meu"

Articol de GSP - Publicat sambata, 27 octombrie 2007 00:00

Hagi spune ca a deschis ochii in fotbal vazindu-l pe Dobrin, pe care il aseamana cu francezul Zinedine Zidane. Hagi a raspuns ieri la telefon avind o voce ragusita si trista. stia despre ce trebuie sa vorbeasca. Despre disparitia lui Dobrin, cel cu care a fost mereu comparat, cel cu care s-a duelat mereu de la distanta pentru titlul de cel mai bun fotbalist al Romaniei din toate timpurile.

- Buna ziua, domnule Hagi, Dobrin nu mai e...

- Da, din pacate. Este poate cea mai trista zi din fotbalul romanesc, care ramine mult, mult mai sarac fata de ceea ce avea cind Dobrin era in viata. Sint foarte abatut, mai ales ca l-am cunoscut, l-am vazut jucind, il stiam ca jucator si ca om.

"Am crescut cu el"

- Ce ati admirat cel mai mult la el?
- Era, dincolo de ce facea pe teren, un om de un caracter deosebit, un om care ne-a aratat tuturor ce inseamna sa respecti cu adevarat in viata. Era un artist, un elegant in joc, in viata de dincolo de teren. Mare lucru!

- Ca fotbalist?
- Ooo... Sa nu ma feresc de cuvinte, a fost idolul meu. De mic am crescut cu el. Cind am deschis ochii in fotbal, prin anii '70, l-am vazut pe el, pe Dobrin si magiile pe care le facea cind avea mingea la picior. Fotbalist de calitate, cu o tehnica ireprosabila.


"Destinul lui a fost sa faca oameni fericiti"

- Credeti ca daca ar fi avut si el sansa sa evolueze in Occident, altul ar fi fost traseul carierei lui?
- Acesta a fost destinul lui. Sa ramina aici, in Romania, si sa faca fericiti milioane de oameni, sa bucure toti iubitorii de fotbal de la noi din tara, care umpleau stadioanele ca sa-l vada special pe el.

- Va aduceti aminte de vreun meci care v-a impresionat in mod deosebit?
- Bineinteles, partida cu Valencia, de la Pitesti, din Cupa UEFA. A deschis scorul in primele minute dintr-o lovitura libera executata cu exteriorul. O executie superba. Ma uitam la televizor si eram incintat, mai ales ca eram un copil, aveam doar 13 ani. Apoi, a cistigat de unul singur campionatul pentru FC Arges in 1979.

"O sa-l pomenim mereu, merita"
- Cu cine l-ati asemana dintre marii fotbalisti ai lumii?
- El a fost mare, mare de tot, nu-l pot compara decit tot cu un jucator grandios. Cred ca atit ca prestatii pe teren, dar si in afara lui, a fost ca Zidane.

- Ce ati simtit cind ati auzit ca el nu mai e?
- O mare durere. El nu mai e printre noi, insa o sa-i pomenim mereu numele. Gloria lui, golurile lui, evolutiile lui, toate amintirile despre el ne vor ramine intacte si ne vom gindi mereu la el pentru ca ne-a lasat multe lucruri de care ne-am bucurat la vremea respectiva si de care ne vom bucura pina la capatul vietii.


FC ARGEs - REAL MADRID 2-1 / 1972
"Al doilea di Stefano"
Capitan al Argesului in celebra victorie cu Real Madrid (2-1), din 1972, de la Pitesti, Remus Vlad a rememorat ieri detaliile meciului: " Gicu a fost, ca de obicei, genial! Mi-aduc aminte ca si zicea: . Adica si daca facea preluari gresite, tot stapinea balonul. Presedintele Realului, Santiago Bernabeu, a venit dupa partida la vestiare sa-l felicite. Gicu marcase un gol. Bernabeu il voia de atunci si a mai avut doua incercari de a-l transfera, esuate. I-a zis lui Dobrin ca-i aduce aminte de celebrul Alfredo di Stefano. si jucatorii Realului se fereau sa-l atace decisiv pe Gicu, n-aveau cum sa-l blocheze. Dobrin vedea si cu ceafa! Era un lider respectat, dar niciodata n-a fost infatuat. Se stie mai putin, dar Dobrin era si un extraordinar jucator de sah". (Eduard Apostol)

ROMINIA - PORTUGALIA 1-0 / 1969
"Mereu inventa ceva"
In urma cu 38 de ani, Romania invingea Portugalia, prin golul lui Dobrin, intr-un meci decisiv pentru calificarea la Mondialul din Mexic. Ieri, unul dintre coechipieri, Lajos Satmareanu, avea inca in minte imaginile din partida cu lusitanii: "Am cistigat acea intilnire prin golul inscris de Dobrin, dupa o centrare de pe dreapta a lui Lucescu. A facut un meci de exceptie, in care si-a dovedit talentul extraordinar pe care il avea. E greu sa vorbesti la trecut de un asemenea jucator. Dobrin a fost un mare om, un mare jucator, un mare prieten. Fanteziile lui nu se pot descrie. Chiar si cind batea penalty-urile simtea nevoia sa creeze ceva. Facea o , fente, ceva care sa surprinda. Inventa intotdeauna pe teren, proteja bine balonul si doar daca voia el puteai sa-l opresti". (Corina Marinas)

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează