GSP SPECIAL  »  SUPERREPORTAJE  »  

Kovacs. Pro si contra

Articol de GSP - Publicat miercuri, 09 ianuarie 2008 00:00

Mari jucatori ai lui Ajax isi amintesc de stefan Kovacs. E si criticat, dar Cruyff spune: "Rezultatele arata ca a fost bun"

Pentru noi, stefan Kovacs a fost un erou. Primul antrenor roman care cucerise Cupa Campionilor, cu marea echipa a lui Ajax. si nu o data, ci de doua ori, in '72 si '73, oferind stralucire "fotbalului total" initiat de Rinus Michels la Amsterdam. In Olanda insa, nu toti sint de acord. Marii jucatori ai "lancierilor" sint divizati. Unii l-au adorat. Altii, mai putin.

"Prea blind"

Gerrie Muhren nu neaga un lucru: "Kovacs a fost un bun tehnician". Dar ii reproseaza ceva: "Prea blind. Fata de el, Michels era mai profesionist". Fostul mijlocas dezvaluie: "In primul an cu Kovacs am jucat si mai frumos, fiindca eram fotbalisti de top carora romanul le daduse libertate. Apoi, cu timpul, ordinea a disparut si totul s-a terminat. Daca am fi ramas uniti, am fi putut fi campionii Europei pentru totdeauna".

"Alegerea corecta"

Dar Rep apreciaza schimbarea facuta de Kovacs: "Ne saturaseram de duritatea si disciplina lui Michels". La rindul sau, Krol il descrie nu doar ca pe "o persoana gentila, cu simt al umorului", ci si drept "un tactician desavirsit". Iar legenda Cruyff zice: "Rezultatele arata ca Mister Kovacs a fost alegerea corecta".

Despre Cruyff se spunea ca era preferatul antrenorului, influentindu-l si in formarea echipei. Totusi, Kovacs il controla, desi uneori prin metode neobisnuite. Jurnalul londonez The Guardian n-a uitat un episod: "Inaintea unui meci, Johan s-a plins de dureri la genunchi. Kovacs, care descoperise ca fotbalistul era dependent de bani, i-a pus o bancnota de o mie de guldeni pe genunchi. Zimbind, Cruyff a admis ca poate sa joace".

"Kovacs era un antrenor bun, dar prea blind. Ne-a dat prea multa libertate si, in final, disciplina a disparut. N-am mai avut acelasi spirit"
Gerrie Muhren, mijlocas Ajax (1968-'76)

"Mister Kovacs era inteligent, stia ce sa ceara de la fiecare jucator. si, in plus, un tactician desavirsit. Toate momentele cu el au fost speciale"
Ruud Krol, fundas Ajax (1968-'80)


7 trofee a cucerit stefan Kovacs in doi ani la Ajax, printre care doua Cupe ale Campionilor si o Cupa Intercontinentala

"Antrenor, nu frizer"

Cotidianul britanic The Guardian povesteste ca, in 1971, dupa ce Rinus Michels a plecat la Barcelona, "Ajax avea 15 nume pe lista, dar l-a ales pe cel mai ieftin, stefan Kovacs. Nu era cunoscut in Olanda si a fost intimpinat cu scepticism". La primul antrenament, unul dintre jucatori, pletos si el, ca multi coechipieri, l-a intrebat: "Ce parere ai de lungimea parului nostru?". Kovacs i-a raspuns acid: "Eu sint antrenor, nu frizer".

S-au revoltat
Nu trecuse nici un an de cind Kovacs semnase cu Ajax si conducerea clubului a vrut sa-l concedieze. Culmea! Dupa un 0-0 la Lisabona cu Benfica, in urma caruia batavii se calificasera in finala Cupei Campionilor. "sefii erau nemultumiti ca Ajax nu inscrisese. si aveau inca un motiv: antrenorul secund si doctorul sugerasera ca romanul pierduse controlul echipei", a scris The Guardian. Insa jucatorii s-au revoltat si Kovacs a ramas.

stefan Kovacs

S-a nascut pe 2 octombrie 1920
A murit pe 12 mai 1995
Cariera ca tehnician: Universitatea Cluj (1956-'62), Romania (antrenor federal; 1962-'67), Steaua (1967-'71), Ajax (1971-'73), Franta (director tehnic; 1973-'76), Romania (vicepresedinte al federatiei, director tehnic, selectioner; 1976-'82), Panathinaikos (1982-'83), AS Monaco (1986-'87)
Performante: Cupa Campionilor Europeni (1972, '73), Cupa Intercontinentala (1972), Supercupa Europei (1973), campion al Olandei (1972, '73), Cupa Olandei (1972), campion al Romaniei (1968), Cupa Romaniei (1969, '70, '71), Cupa Greciei (1983).

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează
Close