GSP SPECIAL  »  SUPERREPORTAJE  »  ZIAR DEDICAT MEMORIEI LUI NICOLAE DOBRIN

Pacalit la Napoli

Articol de GSP - Publicat sambata, 27 octombrie 2007 00:00

"Giscanul" nu s-a suparat acum 8 ani, cind cu 100 de dolari a cumparat o sticluta cu apa. Se intimpla in iarna lui1999. Gicu Dobrin era antrenorul lui FC Arges. Pregatirile pentru retur erau in toi si echipa trebuia sa plece intr-un cantonament in strainatate. Bani nu prea erau, asa ca, printul din Trivale a fost nevoit sa-si suie echipa in autocar. Drum lung. Avea de mers pina in sudul Italiei, la Telese Terme. Cosmar pentru nea Gicu pentru ca desi trecusera citiva ani de la operatia la picior, atunci cind a fost la un pas sa si-l piarda, acum a fost obligat sa stea cu el tot timpul intins.

Dinu: "Aveti grija"
Intr-o zi de pauza, Dobrin a hotarit sa-si duca jucatorii in excursie la Napoli. Inainte de plecare, pitestenii au fost avertizati de Cornel Dinu, aflat cu Dinamo in pregatire in acelasi hotel. "Aveti grija! Nu cumparati nimic. Acolo s-a inventat smecheria".

Teapa din sudul Italiei
Fascinatia napoletana i-a cuprins imediat pe argeseni. Tentatiile chilipirului erau la tot pasul. Vintila, Vali Nastase, Schumacher si Daniel Rednic n-au rezistat si au incercat sa puna de o afacere chiar pe strada.
Parteneri, peste tot. Oportunitatea zimbea. Telefoane mobile, care in Romania costau 600 de dolari, acolo le luai cu o suta. Dupa ce probai telefonul, acesta era inchis intr-o cutie, care, la rindul ei, era bagata intr-o punga de plastic legata la capete.

Intr-un final s-a batut palma, iar jucatorii lui Dobrin isi frecau miinile de bucurie. Insa de cealalta parte a trotuarului, un alt italian suna pe unul din mobile, care "intimplator" ramasese cu cartela in el dupa ce fusese probat. S-a facut inapoi schimbul, numai ca fotbalistii au primit alte pungi, iar in locul telefoanelor au gasit sticlute cu apa de aceeasi greutate.

Dobrin nu ramine mai prejos
Aventura napoletana se terminase. Adunarea era la autocar, iar jucatorii doreau sa uite cit mai repede cele intimplate. Ramasese sa mai ajunga si Gicu Dobrin. Intr-un final, apare. Afla de patania fotbalistilor sai si zimbeste. Mindru, isi cheama unul dintre masori. Acesta apare din spatele masinii cu o punguta in mina. Toti isi dadeau coate pentru ca stiau ce avea sa urmeze. Normal, nea Gicu fusese si el pacalit. Tocmai la Maradona acasa! Zimbetul insa i-a ramas.

A doua zi
Povestea a facut vilva in tara. Jucatorii m-au atentionat ca numele lui Nicolae Dobrin sa nu fie implicat: "Vezi ca nea Gicu se supara". Pina la urma a aparut exact cum a fost.
Am aparut putin temator a doua zi, la micul dejun. Prima intilnire cu Dobrin si  dupa sosirea faxurilor din tara. Normal, cu o stringere de inima pentru ultimul. "Baiete, ti-ai facut datoria", au fost vorbele lui Dobrin. Era generos si mereu gata sa lase de la el.

Rainea: "28 de meciuri, nici un cartonas galben!"
Unul dintre cei mai mari arbitri pe care i-a avut vreodata Romania, Nicolae Rainea, si-a amintit ieri: "Eu am promovat ca arbitru in Divizia A in 1959, cu 3 ani inainte ca Dobrin sa debuteze. L-am arbitrat de 28 de ori si niciodata nu i-am acordat macar cartonas galben! Desi era un talent incredibil, care pur si simplu vrajea mingea, si era mai mereu faultat, el niciodata nu reactiona. Ma privea in ochi si mereu zimbea, indiferent ca dadeam sau nu fault, pentru ca el juca fotbal din si de placere. Mi-au dat lacrimile de dimineata, cind am auzit ca s-a stins. A murit adevaratul Rege al fotbalului romanesc".

Impresiona prin fair-play
Constantin Gache, actualul antrenor al Farului, a fost unul dintre prietenii lui Nicolae Dobrin: "Imi amintesc ca am debutat in Liga I intr-un meci impotriva lui, cind eu aveam 17 ani. M-a driblat de citeva ori si l-am lovit, l-am oprit prin faulturi. M-a impresionat ca de fiecare data s-a ridicat si a continuat jocul, fara sa-mi spuna absolut nimic. Avea placerea de a juca si asta il facea sa fie de un fair-play rar printre fotbalisti. Am ramas prieteni si dupa ce ne-am incheiat carierele si am fost impreuna, cu familiile, la un turneu final de campionat mondial". (Ionut Coman)

"Marcaj cu privirea"
Marius Stan, directorul general al Otelului, a tinut o conferinta de presa ieri, pe care a inceput-o cu un moment de reculegere in cinstea lui Nicolae Dobrin. "Spre finalul carierei, intr-un meci la Botosani, am avut sarcina sa-l marchez si, fiind idolul copilariei mele, nu puteam sa-l atac. Pot spune ca la acea partida am facut marcaj cu privirea. Atit de mare era Dobrin, incit si ca adversar ramineai fascinat de evolutia sa", si-a amintit oficialul galatean. (Marian Capatina)


"Cu capul plecat, ochii plini de lacrimi si mina la inima ne plecam in fata celui care a fost NICOLAE DOBRIN……Dumnezeu sa-l odihneasca in pace!"

(Sorin Ionescu)

"A insemnat fotbal ADEVaRAT, a insemnat TALENT, vointa, spirit, placere, ambitie, daruire si iubire. Giscane, nu te vom uita niciodata!"

(markus)

"Multi fotbalisti ar trebui sa citeasca despre cine a fost DOBRIN si inainte sa se apuce de acest sport sa vada ce inseamna cu adevarat un fotbalist profesionist"

(suporter viole)

"In ropot de aplauze, amintirea lui sa urce spre cer, iar noaptea, cind ochii se ridica spre bolta, sa stim ca una dintre stelele ce ne privesc e Dobrin"
(garincha)

"Printule, ne-ai facut meciuri grele tuturor dinamovistilor, dar cu toate astea te-am iubit. Scriu aceste rinduri cu lacrimi in ochi, fiindca ai fost un idol pentru copilaria mea!"

(Roberto Spartanu)

"Magic Dobrin, IL Grande Dobrin...Ne-ai parasit prea devreme"

(catalin)

"Cind Realul anilor de glorie ai lui Dobrin il curta, ai nostri nu aveau ochi si pentru el. Kempes si-a incurcat picioarele in Trivale si a renuntat sa-l mai atace…Dobrine, iti multumim ca ai fost ceea ce lumea a uitat: un sportiv cu zimbetul pe buze!"
(cristian)

"Domnule GICU, mi-ati luminat, bucurat si innobilat copilaria si adolescenta, cu harul dumneavoastra. Inegalabilul Dobrin, care a adus atita stima, apreciere si mindrie Pitestiului nostru drag! Sa-ti fie tarina usoara!"
(Titel din Canada)

"Dumnezeu sa-l ierte!  Nu l-am vazut jucind, dar tata spunea ca Dobrin poate dribla si intr-o cabina telefonica..."
(giuby)

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează