GSP SPECIAL  »  SUPERREPORTAJE  »  SPECIAL GSP

Romania la Euro / Ce nu stiti despre turneul final

Articol de GSP - Publicat joi, 03 ianuarie 2008 00:00

Forte imperceptibile la nivelul nostru, al suporterului de rind. Acestea s-au declansat deja si, desi Romania este troienita, echipa nationala fierbe planuri pentru iunie.

"Turneul final din Elvetia si Austria are sute de repere pentru noi", spune un oficial al FRF. Zeci s-au rezolvat, altele se deruleaza chiar acum.

CAZARE
Hotel de patru stele
Forul continental recomanda locatii pentru cazare. Ele nu sint obligatorii. Datele cartierului general trebuie insa anuntate imediat la UEFA. Aceasta se implica inclusiv in obtinerea unor facilitati financiare pentru delegatiile respective, cum va fi si cazul complexului "Saentis Park" din St. Gall, unde vor locui "tricolorii". In cazul nostru, echipa va costa cam 4.000 de euro pe zi. Jucatorii vor sta in camerel duble, dar e posibil ca o vedeta sau doua sa solicite single.

"Se urmaresc si chestiuni mai putin stiute. De pilda, ca hotelul sa accepte preturi civilizate la serviciile adiacente, gen spalare de echipament", spune Cristian Bivolaru, fost sef al compartimentului International de la FRF.

"AMICALE"
Se cauta adversari
Romania are antamat in acest moment un singur joc: cu Israel, 6 februarie, in deplasare! Preconizatele "amicale" cu Franta si cu Italia au cazut dupa ce am nimerit in aceeasi grupa la Euro.

Cum ne-am incalzit pentru Euro 2000
Romania a reusit cea mai mare performanta la un Campionat European la turneul final din Belgia si Olanda, in 2000, cind Hagi si compania au ajuns in sferturile de finala. sapte "amicale" au avut atunci "tricolorii" inaintea competitiei:

Meci Oras
Romania - Letonia (2-0) Paphos
Romania - Georgia (1-1) Larnaca
Romania - Cipru (2-3) Nicosia
Grecia - Romania (2-0) Atena
Romania - Cipru (2-0) Constanta
Olanda - Romania (2-1) Amsterdam
Romania - Grecia (2-1) Bucuresti

Catalin Tolontan / 4 luni, 4 saptamini si 7 zile
Catalin Tolontan propune o noua numaratoare inversa pina la Euro
stim. Puteam sa scriem 5 luni si 4 zile. Sau 156 de zile. Am preferat pastisa dupa Mungiu si povestea sa incoronata la Cannes, la Berlin si despre care vom afla pe 22 ianuarie daca va fi nominalizata la Oscar. si, daca da, ne vom tine rasuflarea pentru 24 februarie, seara statuetelor de aur. (Continuarea)

HRANa
Apa minerala si telemea de acasa
Hrana si bautura sint asigurate, in mare parte, din produse achizitionate la fata locului. De obicei, se iau de acasa doar apa minerala si citeva produse romanesti. "Vom avea sigur telemea, pe care jucatorii au cerut-o deja si vin. Probabil ca vom mai lua si altele", spun cei din staff. In rest, hotelul la care se cazeaza echipa are obligatia de a asigura mincarea, in stricta coordonare insa cu bucatarul si doctorul "nationalei", care stabilesc meniul zilnic.

5 litri de apa pe zi con suma un fotbalist in regim de cantonament

ECHIPAMENT
Camion special
Se iau in considerare cite doua rinduri de echipament pentru fiecare joc oficial, luindu-se in calcul inclusiv participarea la finala competitiei :-) Asta inseamna minimum12 perechi de tricouri si sorturi, plus 60 de aparatori. Pe linga acestea, exista seturile de antrenament, fisuri, treninguri si costume de prezentare, cel putin 50-60 de mingi, accesoriile necesare la sedintele de pregatire (maiouri, gardulete, jaloane). Toate acestea ajung la destinatie cu un camion dedicat.

Lobont, spaima caciulilor
Jucatorii "nationalei" au obiceiuri aparte atunci cind vine vorba de echipament. De exemplu, Lobont taie virful fesurilor pentru a ramine doar cu o bentita, cu care sa-si acopere urechile. "E «terorist»! Nici o caciula nu prea scapa «vie»!", a povestit unul dintre colegii sai de la lot. De asemenea, isi decupeaza pantalonii treisferturi spre a-si lasa genunchi descoperiti. Stocul de echipament de antrenament contine pentru fiecare jucator cite 3-4 rinduri de pantaloni, in cazul in care cite unul se mai strica sau e strimb taiat :-)

Galben de baza, alb, de rezerva
Romania a anuntat organizatorii chiar acum citeva zile ca va evolua in galben ca echipament de baza si in alb ca echipament de rezerva.
In meciurile de grupa, vom juca astfel:

Franta - Romania
Albastru - Galben

Italia - Romania
Albastru - Galben

Olanda - Romania
Portocaliu - Alb


TRANSPORT LOCAL
Doar masini oficiale
UEFA pune la dispozitia fiecarei delegatii un parc standard de automobile pentru necesitatile de transport local: un autocar oferit echipei si staffului tehnic, plus 4-5 microbuze si masini pentru restul oficialilor. Se circula, obligatoriu, cu autoturisme Hyundai si Kia, care sint partenerii oficiali pentru Euro 2008.

MEDICATIE
Premiera: teste sangvine
Euro 2008 va veni cu o noutate importanta la nivel de controale doping. Jucatorii vor da si teste de singe, nu doar de urina. La toate meciurile, cite doi fotbalisti de la fiecare echipa vor trebui sa treaca prin ambele filtre de control. Organizatorii au dreptul sa apeleze inclusiv la controale inopinate, in afara competitiei propriu-zise, direct in cantonamentele echipelor.

"Nu ne temem de controale. Ne-am luat de fiecare data masuri de siguranta informale. Plus ca am senzatia ca sintem federatia care a cerut de cele mai multe ori Agentiei Nationale Antidoping efectuarea de teste in timpul cantonamentelor echipei nationale"
Ionut Lupescu


IMPOZITE
Diurne de la organizatori
Conform protocolului stabilit intre UEFA si tarile organizatoare ale Euro, jucatorii si oficialii vor plati direct la sursa impozitele pe diurnele de care vor beneficia pe durata competitiei. Forul continental pune zilnic la dispozitia fiecarui fotbalist de la turneul final o suma de 100-200 de franci elvetieni, bani pe care FRF ii poate suplimenta, gest pe care nu l-a facut insa la turneele finale precedente, conform declaratiei trezorierului FRF, Vasile Filimon. In schimb, primele de calificare, pe care Mutu si compania le vor incasa de la federatie din fondurile UEFA, vor fi impozitate in Romania.

20 la suta e impozitul pe care fotbalistii vor trebui sa-l suporte la Euro pentru diurne

Alte amanunte organizatorice
Protocol - Aproximativ 600 de fanioane, insigne, plachete si cravate, cu sigla federatiei si a competitiei, va avea la dispozitie FRF
Comunicatii - Persoanele din conducerile delegatiilor vor primi din partea organizatorilor telefoane mobile cu numere locale
Supervizor oficial - UEFA va desemna pe linga fiecare delegatie un ofiter de legatura, care insoteste echipa in permanenta
Finante - Toate cheltuielile facute de fiecare delegatie pe durata competitiei se deduc la final din suma totala pe care UEFA o ofera echipelor participante
Centru media - Fiecare "nationala" va avea un centru media propriu, gestionat de un atasat de presa al UEFA, in colaborare cu ofiterul de specialitate al federatiei


Cit se cistiga la Euro
7,5 milioane de euro - suma garantata pentru participare
1 milion - victoria in grupa
500.000 - remiza in grupa
2 milioane - accesul in sferturi
3 milioane - accesul in semifinale
4,5 milioane - finalista
7,5 milioane - cistigatoarea titlului

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează