GSP SPECIAL  »  SUPERREPORTAJE  »  IN MEMORIAM NICOLAE DOBRIN

Ruga pentru Dobrin

Articol de GSP - Publicat marti, 30 octombrie 2007 00:00

Ieri, Pitestiul a fost un oras al durerii, peste 5.000 de oameni luindu-si adio si conducindu-l pe ultimul drum pe "Printul din Trivale". "Adio, Maestre! Fara tine vom fi mai saraci!" Asta au spus toti cei care l-au iubit pe Dobrin, iar ieri s-au adunat sa-i aduca un ultim omagiu. Stadionul din Trivale a fost din nou plin, la fel ca pe vremea cind "Giscanul" ii incinta cu fentele sale. De aceasta data, peisajul a fost unul trist. Nu au mai fost "ole-uri" ca pe timpuri, cind miile de oameni se ridicau in picioare si-l aplaudau. Acum, au fost lacrimi, durere si suspine. Dar n-au lipsit aplauzele. Ca intr-un ritual, oamenii l-au rasplatit pe Dobrin, la finalul vietii, asa cum o faceau si la sfirsitul partidelor. In picioare. Aplaudind. Asa si-au manifestat recunostinta fata de idolul lor. Intr-un glas au scandat " Nicolae Dobrin!". Nu ca la meciul cu Real, de bucurie, ci cu durere. O durere nemarginita. Dar au promis ca nu-l il vor uita niciodata pe cel care le-a incintat viata. Un geniu, un artist, acum un inger.

Mii de brate spre cer
Ceremonia funerara a inceput putin dupa ora 10:00. Fanfara "10 Prajini" a cintat marsuri funebre, in timp ce mii de oameni infruntau ploaia de afara. Brrrr!, pielea ti se furnica imediat. Peisajul e intunecat. Oamenii au capetele in pamint, le e ciuda ca Dobrin i-a parasit atit de devreme. "Te vom iubi mereu!", se striga din mii de piepturi. Cu nasurile lipite de garduri, plouati si necajiti, se imping pentru a fi pentru ultima oara cit mai aproape de nea Gicu. Sicriul este coborit printre oameni, pe teren, locul cel mai drag al marelui disparut. Lumea freamata. "Mai vrem un dribling, Dobrine, mai vrem un dribling!", scandeaza stadionul. La mijlocul terenului, mesajul "Te vom iubi mereu" din flori albe si violete, alaturi de un steag al Romaniei si unul al lui FC Arges.

Contopirea cu Dumnezeu
Marele naist Gheorghe Zamfir i-a incintat pe cei prezenti la ceremonie cu o doina si cu "Ave Maria". Acordurile melodiilor lui Zamfir au facut parca legatura dintre cei aflati pe Pamint si Divinitate. Linistea s-a asternut peste oras. Doar notele scoase de naiul fermecat al lui Zamfir au rasunat spre vazduh. "Fecioara Maria sa te aiba in paza, Gicule!", a fost mesajul de final al lui Zamfir.

Ultimul tur de stadion
Dupa slujba religioasa tinuta chiar pe gazon de catre episcopul de Arges si Muscel, Calinic Argatu, Nicolae Dobrin a facut un ultim tur al stadionului care l-a facut celebru si care ii poarta numele. Oameni de toate virstele au putut sa-si ia astfel ramas-bun de la Magician. Oamenii au izbucnit in plins, au aprins mii de luminari pentru o lumina vesnica. E frig, e ploaie, e pustiu fara Dobrin. Astfel s-au simtit cei prezenti pe stadionul din Trivale. Goi pe dinauntru, sfisiati de durere. Sotia, Gica, a ramas fara lacrimi. Doar, din cind in cind, ingina: "Ce ma fac eu fara tine, Gicule?".

Pe drumul spre cimitir, cortegiului i s-au alaturat alte citeva mii de oameni. Un culoar viu s-a format, iar aplauzele l-au condus pe Dobrin pina in locul in care va juca de acum incolo pentru totdeauna. De ieri, Dobrin a plecat la Dumnezeu. In urma lui au ramas regrete, dar si mii de momente magice. "Adio, Dobrine, Romania toata plinge pentru tine!"

Aplauze si scandari in cimitir

La Cimitirul Militar din Pitesti oamenii s-au inghesuit sa-l vada pe Dobrin ca la partida cu Real Madrid. Suporterii nu au avut acces linga groapa, dar nu s-au lasat batuti. Au escaladat gardurile din apropiere. si au scandat cit au putut, strigatul lor auzindu-se pina acolo, sus, in Rai. "Te vom iubi mereu!", "Nu te vom uita niciodata!" si "Dobrin este unic!". O fanfara militara a intonat marsuri funebre, in timp ce soldatii Garzii de Onoare au tras trei focuri de arma in aer. De asemenea, a fost intonat imnul de stat al Romaniei. Durerea se simtea la tot pasul. Nepoata lui Dobrin, Dana (12 ani) venita special in tara pentru funeralii, din Italia si-a imbratisat incontinuu bunica. Lacrimile i se scurgeau pe chip. In momentul inchiderii capacului de la cavou, lumea a inmarmurit. Era sfirsitul. Sfirsitul unei legende...

Strada Dobrin
Primarul Tudor Pendiuc a anuntat ca Strada Stadionului va purta de acum inainte numele regretatului fotbalist, iar in fata stadionului va fi construita in curind o statuie intruchipindu-l pe fostul mare jucator. "E prea putin in comparatie cu ce a insemnat Dobrin pentru aceasta tara", a spus Pendiuc.


SPECIAL GSP | A primit 3 lovituri în figură, a revenit după un an: „Vedeam în ceață, mă deranja orice zgomot” » Ce spun Luminița Huțupan Dinu sau Paula Ungureanu și opinia specialiștilor despre brutalitatea loviturilor frontale în handbal

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează