GSP SPECIAL  »  SUPERREPORTAJE  »  SPECIAL GSP

Serveţelul ce a schimbat istoria fotbalului

Transferul unui fotbalist fabulos, Lionel Messi, s-a facut intr-un mod inedit: pe un servetel!
Transferul unui fotbalist fabulos, Lionel Messi, s-a facut intr-un mod inedit: pe un servetel!

Articol de - Publicat luni, 21 februarie 2011 00:00 / Actualizat luni, 07 martie 2011 14:59

Cele mai importante transferuri din ultimii 20 de ani – Zidane la Real şi Messi la Barcelona – au fost parafate într-un mod nu tocmai...neortodox

Domnul acela distins, cu ochelari cu ramă aurită, îl cheamă, cu un semn discret, la el. La fel de tainic, ospătarul pleacă urechea: ”Am nevoie, te rog, de un marker”, aude, în engleză. ”Un marker? Dumnezeule, la ce costum şi butoni are, sunt sigur că dispune şi de un stilou de 10.000 de dolari, dar, mă rog, marker să fie”...Revine rapid ca un ghepard.

Domnul distins scrie ceva ce semănă cu o întrebare pe şerveţelul de lux. ”Te rog să-l duci domnului cu costum gri!” ”Ce naiba, se întrebă băiatul, oamenii ăştia plini de bani s-au prostit de tot şi-şi trimit mesaje dintr-astea?”

Unul in trening, doi la costum
”Băiete, ai o foaie de hîrtie? Nu? Bine, dă ceva să scriem pe el. Da, ok, merge şi un serveţel, dar ceva mai rezistent! Şi un pix!” Sunt trei bărbaţi. Unul în trening, doi la costum. S-au cam contrat vreme de două ceasuri, dar acum par că au dat la pace. ”Sportivul” începe să scrie. Aşterne opt rînduri, ”frige” o semnătură, aşteptă ca şi ceilalţi...meseni să facă acelaşi lucru şi toată lumea răsuflă uşurată.


Acord la Gala FIFA
Pare greu de crezut, dar aşa e istoria. Sau istoriile. Cele mai importante înţelegeri din fotbalul ultimilor 20 de ani au fost parafate pe...genunchi, pe nişte şerveţele. Haideţi să revenim la Monaco şi Barcelona.

Sporting Club Monte Carlo. De o oră, Gala FIFA 2000 a luat sfîrşit. Toţi greii fotbalului au venit la agapă. Florentino Perez, preşedintele lui Real Madrid, stă lîngă Alfredo di Stefano. Cerneala nu s-a uscat încă pe diploma primită pentru ”Cel mai bun club al secolului XX”. La patru scaune de ei, Zinedine Zidane, fotbalistul lui Juventus. 150 de antrenori tocmai l-au desemnat, pentru a doua oară, cel mai bun jucător al anului. În mod normal, anunţase că nu poate veni, urmînd a primi trofeul la Roma. PR-ul ”Bătrînei Doamne” l-a sfătuit, însă, că e mai bine să meargă acolo.

Perez îl vrea pe ”Bernabeu”. A vorbit cu del Bosque, tehnicianul, totul e ok. Scrie pe şerveţel, în spaniolă, ”¿Quieres jugar en el Real Madrid?” şi-l trimite către ”Zizou”. Francezul e căsătorit cu Veronica, plecată din El Chive, Almeria, aşa că ştie vorba lui Cervantes. Cu toate acestea, răspunde, în engleză, tot pe bucata de material:”Yes!”. Asta a fost tot. De acum încolo, don Florentino preia frîiele afacerii.


Bani pentru hormoni de crestere
Peste trei zile, fără nicio legătură cu Gala de la Monaco, la ”cafeteria” centrului de tenis al FC Barcelona, Charles Rexach, directorul departamentului ”copii” se duelează, verbal, cu Horacio Gaggioli, directorul companiei ”Marka”, reprezentanta familiei lui Messi, şi cu Josep Maria Minguella, impresar. ”Charly, l-ai văzut pe băiat. Ştii ce poate. Are 12 ani, viitorul în faţă. Ia-l! Acum sau niciodată! Dacă spui nu, l-am suit în avion şi...la revedere, se întoarce acasă, în Argentina! E incertitudinea prea mare, nu joacă, pierde meciuri, e păcat. Deci?”

Rexach are ochiul format. Cere şerveţelul şi se apucă de scris. (imagini VIDEO). ”Azi, 14 decembrie 2000, la Barcelona, în prezenţa domnilor ce.. mă angajez să-l transfer pe Lionel Messi, în condiţiile stabilite, cu toată opoziţia existentă în club!” (n.r. – Joan Gaspart, preşedintele, dorea ducerea lui Javier Saviola, un tînăr de 19 ani). După ce toată lumea semnează, Rexach sună un angajat al clubului care se prezintă, imediat, cu medicamentaţia necesară. Messi ia hormoni de creştere dar, de acum, asta e treaba celor de la FC Barcelona.


O bucatica de 76.000.000 de euro
Cele două şerveţele există. Primul e postat la loc de cinste pe unul dintre pereţii restaurantului monegasc. În spatele său se găsesc 76.000.000 de euro, suma plătită de Real lui Juve, cea mai mare pentru un transfer efectuat vreodată (depăşită doar de trecerea lui Cristiano Ronaldo pe ”Bernabeu”, 93.600.000 euro). Al doilea, înrămat, se află în posesia lui Gaggioli, tatăl spiritual al lui Messi. De ce sunt importante?

Zidane avea să stea la Real cinci ani. Cucerea o Ligă a Campionilor, cu acel gol superb contra lui Leverkusen, şi aduna 155 de partide. Mai mult, inaugura perioada ”Zidanes y Pavones” prin care Real arăta că poate exista o simbioză perfectă între marile vedete internaţionale şi jucătorii crescuţi în pepinieră.

Exact la apusul carierei francezului, începea explozia lui Messi şi, odată cu a sa, cea a Barcelonei. Două Ligi ale Campionilor, patru titluri în Primera Division, titular de la 17 ani, zeci de recorduri stabilite. În spatele său se găsesc doar...40.000 de euro. Aceasta este suma pe care tatăl lui Lionel a primit-o, în primul an, ca angajat al clubului catalan. Despre banii jucătorului, nu s-a stipulat nimic. Însă argentinianul nu are de ce să se plîngă. Azi adună 28.000.000 euro...

 

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (7)
catalin.oprisan
catalin.oprisan  •  22 Februarie 2011, 14:34
Postat de diss pe 22 Februarie 2011, 09:15

Superarticol,superCatalin! Sti cum se spune :lucrurile cele mai importante se afla exact sub ochii nostri! Tocmai de aceea,mai ales noi romanii, de cele mai multe ori nu vedem soluiile care se afla la indemana noastra si ne complicam existenta! A-ti vazut ce simplu este ? Un simplu YES! iar restul se discuta dupa accea! Cand esti sigur pe tine, totul vine de la sine!

Multam!

catalin.oprisan
catalin.oprisan  •  22 Februarie 2011, 14:33
Postat de zeusdinolimp pe 22 Februarie 2011, 01:53

Bravo bre,Oprisene...La mai multe articole,ca ne-am saturat de Lolek Udrea si Bolek Raureanu....:D

Zeus, esti mare! Multumesc!

gigoloul
gigoloul  •  22 Februarie 2011, 12:26

Multumesc pt acest articol ! In speranta ca vor mai fi si in speranta eradicarii articolelor de genul "popei ia fost ridicata masina cu copilul in ea " va multumesc anticipat !

Vezi toate comentariile (7)
Comentează