GSP SPECIAL  »  SUPERREPORTAJE  »  ION ŢIRIAC

SUPERINTERVIU » Dialog relaxat cu Ion Ţiriac despre avioane, nepoţi, maşini vechi şi antimodelul Mutu

Ion Tiriac are 72 de ani şi o avere de 800 de milioane de euro (conform Forbes)
Ion Tiriac are 72 de ani şi o avere de 800 de milioane de euro (conform Forbes)

Articol de GSP - Publicat luni, 03 octombrie 2011 00:00 / Actualizat luni, 03 octombrie 2011 12:14

Între o întîlnire la Cotroceni cu Băsescu şi Jaques Rogge şi o alta în Germania cu preşedintele Daimler, Ion Ţiriac a acceptat o oră de răgaz pentru un interviu neconvenţional, în care s-a descris cum se vede ca bunic sau cît se consideră de bogat, a povestit ce plăceri îşi mai oferă şi cum trăia din conserve în tinereţe.

- Domnule Ţiriac, cît de bogat e primul român din Forbes?
- Eu nu ştiu cum au calculat chestia asta cei de la Forbes. Eu ştiu că acum 20 de ani mă simţeam mai bogat ca azi, pentru că aveam timp să îmi cheltuiesc banii, să mă bucur de ei. Acum nu mai am.

Între o întîlnire la Cotroceni cu Băsescu şi Jaques Rogge şi o alta în Germania cu preşedintele Daimler, Ion Ţiriac a acceptat o oră de răgaz pentru un interviu neconvenţional, în care s-a descris cum se vede ca bunic sau cît se consideră de bogat, a povestit ce plăceri îşi mai oferă şi cum trăia din conserve în tinereţe.

- Domnule Ţiriac, cît de bogat e primul român din Forbes?
- Eu nu ştiu cum au calculat chestia asta cei de la Forbes. Eu ştiu că acum 20 de ani mă simţeam mai bogat ca azi, pentru că aveam timp să îmi cheltuiesc banii, să mă bucur de ei. Acum nu mai am.

- Spuneaţi că aţi realizat că sînteţi bogat cînd aţi început să nu vă mai uitaţi la preţurile din meniu, la restaurant...
- Da, aşa este... Dar pînă atunci...

- Cum era?
- Păi, mergeam în deplasări în Egipt, de exemplu, cu cîte 20 de kilograme de conserve după mine, ca să nu cheltuiesc diurna de 5 dolari. Iar la întoarcere aduceam tîrlici de gumă şi-i vindeam. Sau la Paris, stăteam cu Ilie în aceeaşi cameră, ca să economisim banii de cazare...

- Dumitru Dragomir povestea cum aducea video-uri şi bax-uri de cafea. Făceaţi şi dumneavoastră asta?
- Evident, mereu! Dar aveam nişte limite, fireşte. Eu şi Ilie am avut, recunosc, un statut privilegiat, mai ales pentru faptul că la revenirea în ţară puteam păstra paşaportul încă 28 de zile. Şi astfel plecam din nou. Altfel, formalităţile te omorau.

"Tănase" a schimbat tenisul mondial
- Cum de-şi păstreză Năstase succesul, popularitatea atît de bine?
- Tănase ăsta al meu a schimbat tenisul la nivel mondial. L-a adus de la elita în alb, mai jos, la popor. Oriunde merge, lumea îl recunoaşte mai bine decît pe Sampras sau pe Becker. E şi avantajul tenisului, să zicem, faţă de gimnastică, pentru că la tenis stă camera foarte mult pe faţa ta.

- Ilie a amestecat geniul cu un temperament rebel. Poate fi asemănat cumva cu Mutu, din punctul ăsta de vedere?
- Vă rog nu-l comparaţi pe Mutu cu Năstase! Ilie este o entitate. Noi oricum eram o generaţie altfel, mult mai disciplinată. Abia dacă beam o bere duminica.

- A făcut bine Piţurcă, pentru că l-a iertat pe Mutu?
- Eu nu prea îl cunosc pe Piţurcă. Dar ştiu că doar popa iartă păcatele...

Stadionul e senzaţional, dar trebuia făcut la marginea Bucureştiului
- V-am văzut la meciul cu Franţa, pe Naţional Arena. Au fost probleme cu...
- Nu mai vorbiţi toţi prostii. Stadionul e senzaţional! Păcat însă că nu e făcut unde ar fi trebuit, adică undeva la 5 kilometri în afara oraşului...

- Dar gazonul?
- Nu sînt specialist, dar, din cîte ştiu eu, un gazon nou are nevoie de vreo trei luni să se aşeze. Asta este! Oricum, am văzut la stadion bucurie, fericire în ochii românilor. Să sperăm că vine şi sala aia polivalentă, am înţeles că este doamna Udrea în spate...

- Apropo de bucurii, pe dumneavoastră ce vă mai face astăzi fericit?
- Fericirea e ceva de conjunctură. Important este ca la culcare să-mi pot spune că am făcut o faptă bună în acea zi.

- Sînteţi un bunic bun?
- Cred că sînt un tată şi un bunic mediocru. Eu nu am lucrat cu program 8-16, ca să mai am timp de viaţa mea, eu muncesc şi acum 26 de ore pe zi. Dar încerc să mă împart cît pot cu ăia mici, care sînt senzaţionali.

- De ce spune Ilie Năstase că îi este frică să urce în avion dacă pilotaţi dumneavoastră?
- Aa, păi, dacă îl mai ia aşa gura pe dinainte, nici nu-l mai iau, îl las pe jos, cu bicicleta. Eu zic că pilotez bine, am 500 de ore de zbor, pilotez cum conduci tu maşina. Dar nu mă mai bag la manşă la zboruri mai lungi de 3-4 ore.

- Ce v-ar lipsi să puteţi pilota un Boeing Jumbo 747?
- N-aş avea nici o problemă. Doar că ar dura ceva să obţin ratingul.

- Cu uriaşul 380 aţi fost?
- Daa, am fost în el încă dinainte de lansare. Airbus e controlat de Lagarderre, pe care-l ştiu de-o viaţă.

Jucării: hîrburi din 1940
- Aveţi un hobby cu maşinile.
- Nu neaparat cu maşinile, cu maşinile foarte vechi. Să vă dezvălui ceva: anul ăsta am cumpărat zece hîrburi din 1940. Am trei oameni care le îngrijesc toată ziua, ele sînt jucăriile mele.

- Vă mai băgaţi la motor, în şort, cu mînecile suflecate?
- Păi, sigur, doar nu stau toată ziua în costum. Chiar se mira ieri Enoiu că mă vedea în sfîrşit fără cravată. Dar e o treabă de respect, pentru că şi mie mi-ar plăcea să umblu toată ziua îmbrăcat în blugi.

- V-aţi întîlnit cu "prietenul" Jaques Rogge la Bucureşti zilele trecute...
- Nu-i nici prieten, nici duşman. Eu le port un respect enorm altor oameni care au scris istoria sportului, Blatter, Havelange, Samaranch sau Ecclestone. Povestea cu Rogge de la Olimpiada de la Atena e alta. Acolo am fost manipulat! La sedinţa CIO unde o judecau pe Andreea Răducan nu m-au lăsat să intru, le-am zis că ori cheamă poliţia, ori sparg uşa! Pînă la urmă m-au lăsat să vorbesc 5 minute. Am demonstrat că a fost o manipulare, dar degeaba. Oricum, sînt mîndru că am fost singurul preşedinte care s-a ridicat şi a zis: "Cine se droghează out din sport!".

- Dar aţi pierdut acea luptă, cu Răducan.
- Nu, nu eu. Au pierdut ei. Rogge îmi zice şi acum "call me Jaques".

- Rămînem fără box la Olimpiada de la Londra?
- E problema federaţiei. Dacă AIBA crede că FRB a greşit, o suspendă. COSR e împărat în România, poate să decidă dacă nu acceptă un conducător din cauza căruia să sufere toţi.

- Staţi în continuare departe de fotbal.
- Da, nu m-a tentat nici în 1985, când i-am refuzat pe cei de la Bayern Munchen şi i-am trimis la Kitzbuhel, acasă la Beckenbauer.

- De ce nu are tipul de afacerist Ţiriac urmaşi în România?
- Ba da, sunt o mulţime de tineri, poate mii, mai buni. E doar o chestiune de a fi în momentul potrivit la locul potrivit.

- Înţelegeţi decizia unui Chivu sau Rădoi de a renunţa la tricolor?
- Dacă ai 30 şi ceva de ani şi vezi că nu mai poţi sau că ai ajuns în vîrf şi nu mai ai unde urca, da. Pot veni alţii din urmă. Dar dacă "naţionala" depinde de ei, nu are soluţii şi fără ei este neajutorată, atunci e grav.... Oricum, Chivu este cel mai bun exemplu de sportiv român.

- De ce nu v-aţi băgat la turneul demonstrativ?
- Eu niciodată n-am jucat ca "Tănase". El e şi mai tinerel, poate mai multe, la fizicul lui.

800 de milioane de euro este averea lui Ion Ţiriac, conform Top Forbes, el fiind considerat cel mai bogat român

De pe patul de spital, Cornel Dinu a vorbit cu GSP despre situația critică a lui Dinamo: „Doar asta mai pot să fac”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (23)
bdgeorge
bdgeorge  •  04 Octombrie 2011, 01:52
Postat de dantomix pe 03 Octombrie 2011, 17:09

Pentru ervfr # Pe Ion Ion Tiriac l-a scapat de la inchisoare in perioada in care d-l Adian Nastase era prim-ministru. A fost cea mai legala spaga data in direct la TV. Domnul fost prim-ministru Adian Nastase a facut un pariu in direct la TV cu d-l Tiriac, miza pariului fiind ultimul model de Mercedes. Si bineinteles ca Adrian Nastase a castigat, iar Tiriac, ca un corect om de afaceri, si-a onorat pariul pierdut. La aproximativ o saptamana dupa castigarea pariului (a se citi spaga - data in direct la TV), Ion Ion Tiriac a devenit din dealer de droguri doar un simplu consumator si se pregatea sa dea statul roman in judecata pentru prejudicierea imaginii familiei Tiriac.

ba tu esti idiot!! tu poti sa crezi bazaconiile ca Ion Ion era dealer??nu in romania legea e cretina si prost facuta de aia dealerii adevarati dorm linistiti si fac milioane de euro si consumatorii pica la puscarie ...2 doze in romania inseamna ca esti dealer...oriunde in lume consumatorii sunt tratati (in unele tari),ignorati(in altele) in Romania sunt bagati la puscarie..si in plm nu va mai comparati voi cu Tiriac ca 100 de vieti daca ati traii nu-i ajungeti nici la glezna..

sylar_1923
sylar_1923  •  03 Octombrie 2011, 21:05
Postat de zanul_fm pe 03 Octombrie 2011, 13:41

tu n-ai incerca analfabetule sa'l scapi pe fiitu daca poti ? Si apropo....de cand trebuie sa se dea inchisoare pentru consum de droguri in privat ? Pai asa 70% din tinerii din anglia,germania,SUA si 90% din analfabetii din romania ar trebui sa fie la parnaie ;)

APROB :)))))

zanul_fm
zanul_fm  •  03 Octombrie 2011, 17:52
Postat de marius46 pe 03 Octombrie 2011, 17:30

Bai rahat in ploaie, tu cine esti mai de iese atata greata din tine? Pupa-l in fund pe snapanul asta care n-a facut nimic pntru Romania ci numai si numai pentru el.

bai cotcodac....pentru el pierde bani cu bcr open romania,pentru el tinea turneele alea de 10 000 de euro ca sa creasca juniori romani,pentru el a dus-o pe cristina neagu la cei mai buni specialisti,pentru el a creat si a pastrat peste 10 000 de locuri de munca in rromanik...cand putea sa dea lejer 5000 afara si sa-si mareasca profitul . Pentru el plateste impozite statului roman cand poate face ca oricare alt papagal care isi ascunde profitul si nu plateste niciun euro statului desi e miliardar....mai continui ? Fa un bine pentru mine macar si nu mai posta...ca pute.....articolele in care ai avea voie sa postezi (daca ar fi o lume ideala) ar fi alea in care apar silicoane,steaua,becali etc.

Vezi toate comentariile (23)
Comentează