GSP SPECIAL  »  TANARUL SAPTAMANII  »  TÎNĂRUL SĂPTĂMÎNII

FOTO "Canibalul" Italiei! » Un puşti român de 16 ani este campion absolut la juniori în Peninsulă

Un dribling, adversarul pleacă pe o direcţie greşită, iar Dragoş Iacob caută poarta. Cea mai mare bucurie o trăieşte cînd mingea scutură plasa // Foto: Colecţie personală +5   FOTO
Un dribling, adversarul pleacă pe o direcţie greşită, iar Dragoş Iacob caută poarta. Cea mai mare bucurie o trăieşte cînd mingea scutură plasa // Foto: Colecţie personală

Articol de - Publicat vineri, 21 decembrie 2012 00:00 / Actualizat joi, 20 decembrie 2012 19:46

Dragoş Iacob, golgeterul lui Frosinone, considerat unul dintre cei mai valoroşi adolescenţi din Italia, a cucerit două trofee într-un an.

Încetul cu încetul, puştii noştri din străinătate încep să-şi facă un nume în fotbalul juvenil din ţările lor de adopţie. Este şi cazul unui atacant în vîrstă de 16 ani de la Frosinone Calcio, care în ultimul sezon a devenit campionul absolut al Italiei la juniori. Numele său este Dragoş Iacob.

Familia s-a mutat după el
Ca mulţi alţi copii români care practică fotbalul în Italia, Dragoş a ajuns acolo o dată cu părinţii săi, veniţi să muncească. Familia a plecat din Braşov şi s-a stabilit în Peninsulă în 2001, iar puştiul a fost atras de sport la vîrsta de şapte ani. A început la o modestă şcoală de fotbal, dar distanţa mare dintre casa în care locuia împreună cu părinţii şi terenurile pe care se antrena şi juca, în condiţiile lipsei unor mijloace adecvate de transport, a adus şi primele greutăţi.

În cele din urmă, familia a luat decizia de a se muta în localitatea în care era şcoala de fotbal, la Ceprano. După ce s-a remarcat în mai multe turnee de copii, Dragoş a făcut pasul cel mare, devenind jucătorul clubului Frosinone Calcio, pe atunci în Serie B, între timp retrogradat în Lega Pro Prima Divisione (divizia a treia).

A cîştigat campionatul şi Supercupa la juniori
Chiar dacă numele de familie al prodigiosului braşovean este Iacob, peste tot e cunoscut şi prezentat ca Dragoş. Joacă atacant, a fost an de an golgeter la echipele de juniori ale lui Frosinone, cu care a evoluat şi la prestigiosul turneu internaţional "Manchester United Premier Cup", iar în ultimul sezon a cîştigat atît campionatul de juniori rezervat cluburilor din Lega Pro (diviziile a treia şi a patra), cît şi Supercupa – un fel de superfinală, aflată chiar la prima ediţie, disputată împotriva învingătoarei întrecerii rezervate cluburilor din Serie A şi Serie B.

FRF îl ignoră, italienii trag de el
Supercupa, jucată cu Sampdoria, care era favorită, a fost cea mai importantă partidă din scurta carieră de pînă acum a lui Dragoş. Frosinone s-a impus cu un categoric 3-0 şi a cîştigat trofeul, iar atacantul nostru a înscris primul gol şi a căpătat din partea presei italiene porecla "Canibalul". Cum FRF l-a ignorat pînă acum, oficialii italieni au început deja să-i dea tîrcoale tînărului campion. Şi n-ar fi exclus să mai pierdem un posibil titular al "naţionalei" noastre la Mondialul din Qatar 2022.

Stellone, antrenorul echipei, a refuzat Steaua!
Antrenorul lui Frosinone Calcio este fostul atacant Roberto Stellone (35 de ani). În ianuarie 2008, cînd acesta încă era jucător activ, Steaua a făcut o ofertă de 800.000 de euro pentru transferul său, însă atacantul a refuzat să vină în România, fiind nemulţumit de salariul pe care urma să-l primească în Ghencea. Stellone a evoluat, printre altele, la Napoli, Genoa şi Torino, jucînd peste 100 de partide în Serie A.

Moaştele Sf. Petru, la biserica românească!
Prezenţa unei comunităţi româneşti în Frosinone a dus la apariţia Parohiei Ortodoxe Române "Sfîntul Sfinţit Mucenic Ignatie Teoforul", aparţinînd de Protopopiatul Roma. La începutul acestui an, cu prilejul sărbătoririi hramului, cei prezenţi au putut cinsti Sfintele Moaşte ale Sfîntului Apostol Petru şi ale Sfinţilor Evanghelişti Marcu şi Luca, aduse special în parohia românească.

Românii, a doua comunitate
Aflat în provincia Lazio, la 75 de kilometri sud-est de Roma, Frosinone avea 2.532 de străini înregistraţi în 2011. După albanezi (705 persoane), cei mai mulţi sînt românii: 689.

Iacob: "Visul meu este să joc măcar o dată pentru România"

La finalul unui sezon excepţional, Dragoş Iacob a fost desemnat şi cel mai bun atacant din Italia la categoria sa de vîrstă.

- Presa italiană te-a numit "Canibalul" după marea finală cu Sampdoria. Eşti atît de feroce pe gazon?
- Dacă trebuie să jucăm mai agresiv, atunci sînt şi eu feroce! Aş muşca pentru a cîştiga toate mingile! Însă, în mod normal, sînt un jucător foarte calm şi concentrat la meci. Am marcat de 20 de ori în campionat şi în fazele finale, iar la sfîrşitul sezonului s-a făcut o statistică pe toate echipele şi m-am aflat pe primul loc în topul atacanţilor, urmat de doi colegi de la Frosinone. De ceva timp am început să joc şi în amicalele "în familie", contra echipei noastre de seniori, şi în toate ocaziile am ştiut să mă descurc. Totdeauna băieţii mai mari m-au felicitat!

La antrenament cu trenul şi cu autobuzul

- Frosinone este un oraş destul de mic. Aţi sărbătorit trofeele într-un mod special?
- Mai întîi am fost chemaţi şi felicitaţi de primarul oraşului, apoi am fost invitaţi la Banca Popolare del Frusinate, care este sponsorul oficial al echipei noastre, şi în final s-a organizat o mare cină special pentru noi, la care a participat şi preşedintele clubului. A fost un final frumos, mai ales că eu încă trebuie să fac nişte sacrificii ca să ajung la antrenamente. Cînd am început să joc la Frosinone, era un antrenor care mă putea duce el, apoi mă transporta mama cu maşina, dar acum ne-a prins şi pe noi criza asta şi mă descurc cum pot: o dată cu trenul, o dată cu autobuzul, depinde de ce mijloc de transport găsesc ca să ajung în timp la antrenamente.

"Italienii mă caută, dar eu n-aş vrea squadra azzurra!"

- Te-a contactat în ultimul an cineva de la Federaţia Română de Fotbal?
- Îmi pare foarte rău, dar nu am primit nici un semnal, nu m-a căutat nimeni… Eu mă antrenez însă şi mai bine, poate o să fiu chemat la echipa naţională a României. De curînd, directorul sportiv de la Frosinone m-a întrebat dacă deţin şi cetăţenia italiană pentru a juca la echipa lor naţională, doar că eu nu am, momentan, decît cetăţenia română.

- Şi ce s-ar întîmpla dacă ar fi să alegi între Italia şi România?
- Visul meu este să joc măcar o dată în "naţionala" României şi să cîştig ceva pentru ţara noastră. Vreau să le arăt tuturor că şi România poate fi o echipă puternică, de care să se teamă adversarii! Şi mai vreau să-ţi spun că, şi dacă aş primi cetăţenia italiană şi m-ar chema să joc pentru ei, eu n-aş accepta. Eu sînt român şi vreau să joc numai pentru România!

"Dacă aş primi cetăţenia italiană şi m-ar chema să joc pentru ei, n-aş accepta. Eu sînt român şi vreau să joc numai pentru România!" (Dragoş Iacob, atacant Frosinone)

"Sîntem pe primul loc şi în actualul campionat. Ultimul meci a fost cu Lecce, apoi am intrat în vacanţă" (Dragoş Iacob, atacant Frosinone)

"Sper ca seniorii să intre în Serie B, ca de la anul să joc în campionatul Primavera, împotriva celor mai puternice echipe din Italia" (Dragoş Iacob, atacant Frosinone)

2 foşti fotbalişti din Liga I joacă în prezent la Frosinone: mijlocaşul italian Davide Bottone, care a luat campionatul şi Cupa în 2010 cu CFR Cluj, şi portarul braziliano-italian Massimo Zappino, trecut meteoric în 2011 pe la FC Vaslui

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (7)
sange.violet
sange.violet  •  21 Decembrie 2012, 13:59

bravo baiete.multi au uitat ce inseamna sa fi patriot.banii se castiga la echipele de club dar respectul unei tari doar jucand la nationala.

anonimul1965
anonimul1965  •  21 Decembrie 2012, 12:04

vrei sa joci pentru ROMANIA atunci musai sa te impresarieze fratii puscarie.Sper sa nu regreti alegerea facuta,totusi poti juca pentru echipele de juniori si tineret ale Italiei daca te selectioneaza si sa joci la seniori pentru ROMANIA daca asta doresti

spivak
spivak  •  21 Decembrie 2012, 10:48

Alt Piţ (Daminuţă, Brănescu etc.).

Vezi toate comentariile (7)
Comentează