GSP SPECIAL  »  TANARUL SAPTAMANII  »  VIITORUL

Pariul “Regelui” » Ionuţ Vînă e propunerea numărul unu a lui Hagi pentru viitorul atac al ”naţionalei”

Ionuţ Vînă este unul dintre cei mai promiţători jucători ai Viitorului. +1   FOTO
Ionuţ Vînă este unul dintre cei mai promiţători jucători ai Viitorului.

Articol de - Publicat marti, 11 septembrie 2012 00:00 / Actualizat luni, 10 septembrie 2012 19:53

Puştiul originar din Galaţi are deja în palmares două titluri naţionale de juniori şi două trofee la turneele internaţionale organizate anual de Academie. E stîngaci, ca Hagi, şi evoluează pe postul de atacant, dar şi în spatele vîrfurilor.

Hagi e un tip care, de obicei, se fereşte să facă nominalizări. Mai ales cînd vine vorba de tineri jucători. "Lasă-i să crească, să arate ce valoare au, să-şi facă singuri un nume", e filozofia "Regelui". Dar a scăpat în cîteva rînduri o identitate: Ionuţ Vînă. E unul dintre pariurile asumate ale fostului căpitan al "naţionalei".

Cine e, prin urmare, puştiul căruia Hagi i-a pus mîna pe creştet? Adus la Academie de la Galaţi în urmă cu trei sezoane, atacantul de 17 ani şi jumătate şi-a luat în serios rolul şi a început să adune trofee. Şi-a trecut deja în palmares două titluri de campion naţional de juniori şi două trofee la turneele internaţionale organizate de Academie, Stelele Estului şi Talent Cup.

"Contează enorm sfaturile de la Hagi"

"E o onoare şi o mare responsabilitate pentru mine că Hagi are încredere în calităţile mele. Mi-am propus să nu-l dezamăgesc, să muncesc mult şi, cu siguranţă, voi ajunge sus", spune Vână.

El dezvăluie şi ce i-a transmis Gică: "Mi-a spus ce să fac în teren şi că sînt un jucător aşa cum a fost şi el. Adică tehnic şi cu o bună viziune a jocului. Cînd primeşti sfaturi de la cineva care a jucat la cele mai mari echipe din lume, Real Madrid şi Barcelona, cînd stai faţă în faţă cu el şi îţi vorbeşte, contează enorm". Jucător de picior stâng, Vână poate evolua atacant, dar şi în spatele vârfurilor: "Mă descurc pe orice post ofensiv, dar sînt mai degrabă un marcator decît un pasator".

Remarcat la "naţionala" U15
Scouterii Academiei l-au remarcat pe Vână în urmă cu trei ani, la un meci amical susţinut de "naţionala" U15 cu reprezentativa Moldovei. Constantin Mareş e cel care a pus ochii pe băiat şi i-a propus să se mute la Constanţa.

"Am început fotbalul ca o joacă, o distracţie, dar cu trecerea anilor totul a devenit serios şi mi-am dat seama că venirea la Academie este o şansă enormă. Mi-am făcut repede bagajele şi am venit la Constanţa. Primele luni au fost grele, pentru că mama era tot timpul îngrijorată. Nici mie nu mi-a fost uşor, mai ales că sînt un tip mai mămos, dar m-am obişnuit, mai ales că am intrat într-un program clar", povesteşte internaţionalul de juniori.

El dezvăluie reperele unui zile obişnuite la Academie: "La 7 sînt în picioare, iau micul dejun împreună cu ceilalţi colegi, apoi mergem cu autocarul la liceul din Ovidiu unde învăţăm cu toţii. Ne întoarcem la hotel, luăm prînzul, mergem la antrenament, urmează două ore libere şi pînă la 22.30, cînd este stingerea, studiem şi ne facem temele".

"Rege şi sclav"
Programul nu l-a speriat pe Vână, chiar dacă majoritatea adolescenţilor de vîrsta lui au cu totul alte preocupări. "De multe ori, intervine monotonia, dar trebuie să treci peste astfel de momente. Dacă vrei să trăieşti ca un rege, trebuie să munceşti ca un sclav. Nu sîntem cu nimic mai prejos decît juniorii de la Inter, Barcelona sau Real Madrid. Poate sîntem chiar mai talentaţi, dar cei de peste hotare ştiu să-şi fructifice la maximum calităţile şi să muncească foarte mult. Noi, românii, avem probleme de mentalitate. Cînd dăm de bani sau ajungem un pic mai sus, ne culcăm pe o ureche sau ne apucăm de altele. De aceea, mulţi juniori talentaţi s-au pierdut pe drum. Am multe exemple de acest gen, dar ştiu ce tentaţii există, deosebesc binele de rău şi ştiu pe ce drum trebuie să merg", spune Vână.

A debutat în liga secundă la 16 ani şi două luni
În ciuda faptului că nu a ajuns încă la vîrsta majoratului, Vână a debutat la seniorii Viitorului, jucînd în sezonul trecut, în liga secundă şi în Cupa României.

"Cel mai important moment din scurta mea carieră a fost meciul cu Tîrgu Mureş din Cupa României, cînd am fost titular şi am jucat foarte bine. Am debutat şi în liga secundă, la doar 16 ani şi două luni, dar abia aştept şansa de a juca în prima divizie. Am avut unele probleme la genunchi din cauza creşterii şi am făcut o scurtă pauză în această vară, dar sper să ajung în lotul echipei mari. Sînt conştient că diferenţa este mare şi mulţi clachează, dar mă simt pregătit", mărturiseşte Vână.

Modelul Ronaldinho
Visul lui este să ajungă la Barcelona. "Nu am un idol, dar modelul meu ca fotbalist este Ronaldinho. Ceea ce face cu mingea pe teren e incredibil. Pentru el, fotbalul este o distracţie şi joacă mereu cu zîmbetul pe buze, indiferent de numele adversarului. Dacă nu trăieşti o astfel de plăcere pe teren, mai bine te laşi. Sînt momente grele în viaţa de fotbalist, dar trebuie să păstrezi plăcerea de a juca. Mie nu mi-a dat niciodată prin cap să renunţ, pentru că am realizat că fotbalul este viaţa mea. Mi-am propus să joc la Barcelona, pentru că-mi place stilul de joc, iar dacă vrei să reuşeşti trebuie să ţinteşti cît mai sus", explică atacantul Academiei.

Pasionat de geografie
Puştiul şi-a făcut planul şi în afara fotbalului. Visează să urmeze cursurile Facultăţii de Geografie şi să devină patronul unei agenţii de turism. "Geografia e materia mea preferată, urmată de istorie. Mă gândesc să dau examen la Facultatea de Geografie, apoi să-mi fac o agenţie de turism. Pot face asta în paralel cu fotbalul. Îmi doresc să călătoresc mult, iar destinaţia mea preferată ar fi Tenerife", dezvăluie Vână.

"Un fotbalist tehnic"
Puştiul de la Academie a acceptat să-şi facă o scurtă caracterizare ca jucător: "Sînt un fotbalist tehnic, care ştie ce trebuie să facă şi găseşte soluţii în momentele de criză, un bun dribleur şi pasator. La minusuri, ar fi detenta şi lovitura de cap, plus jocul cu piciorul drept. Am avut probleme şi cu alergarea, pentru că nu-mi place, dar încerc să elimin aceste minusuri".

"Mi-aş dori să primesc de majorat o maşină, dar nu una scumpă, ci una pe care să învăţ să conduc" (Ionuţ Vînă)

"În timpul liber, mai fac cîte un antrenament suplimentar şi dau cu mingea la zid cu piciorul drept" (Ionuţ Vînă)

"Nu prea am timp de citit, dar ultima carte care-mi vine în cap este Colţ Alb, de Jack London" (Ionuţ Vînă)

"Îmi place să ascult muzică house, dar nu merg în cluburi, pentru că sunt foarte ocupat" (Ionuţ Vînă)

"De cînd am plecat de acasă, mi-am propus să stau departe de ţigări, băutură, cercei, tatuaje sau altfel de prostii. Nu-mi plac şi nu le vreau!" (Ionuţ Vînă)

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (9)
plischi
plischi  •  11 Septembrie 2012, 16:03

va rog sa ma anuntati cand va fi convocat pentru prima oara.

vladutz13
vladutz13  •  11 Septembrie 2012, 10:29

"Am avut probleme şi cu alergarea, pentru că nu-mi place" si "nu am timp de citit" cand dupa spusele lui vreo 8 ore sunt pt scoala si teme?? Pe de alta parte, are dreptate de exercitiul cu mingea la perete... cel mai simplu lucru, dispretuit de multi, dar e super util ca sa dezvolti modul de lovire a mingii.

gabrynane
gabrynane  •  11 Septembrie 2012, 10:00

din vorbe e peste messi si neymar....sa`l vedem la lucru

Vezi toate comentariile (9)
Comentează
Close