GSP SPECIAL  »  TANARUL SAPTAMANII  »  SPECIAL

Un dialog emoţionant cu cel mai tînăr debutant la naţională din ultimele patru decenii: "Eu vreau numărul 10!"

Claudiu vrea să-și ia în această primăvară carnetul de șofer
Claudiu vrea să-și ia în această primăvară carnetul de șofer

Articol de - Publicat marti, 07 februarie 2012 00:00 / Actualizat marti, 07 februarie 2012 16:33

Mijlocaşul lui FCM Tg. Mureş vorbeşte despre greutăţile înfruntate la începuturile sale în fotbal, ce i-a arătat experienţa trăită la Bayern la 13 ani şi norocul de a fi sub comanda lui Piţurcă de la vîrsta majoratului.

E deja un caz special în România, însă puştiul de 18 ani şi-un pic, care joacă mijlocaş stînga sau dreapta, nu se lasă copleşit deloc de evenimentele care au dat buluc în viaţa şi în cariera lui. În ultimele 12 luni, Claudiu Bumba a răzbit pe tăcute prin pîcla fotbalului mic şi, luîndu-şi aliaţi voinţa, ambiţia şi şansa, a urcat brusc pînă la prima reprezentativă. E piscul cel mai nou atins de băiatul din Baia Mare, care uimeşte prin discurs, naturaleţe şi sinceritate la primul său interviu special după ce a îmbrăcat tricoul "naţionalei" mari, aruncat în luptă de Victor Piţurcă în "amicalul" de pe 27 ianuarie contra Turkmenistanului, 4-0 în Antalya.

- Claudiu, ai avut o ascensiune fantastică în ultimul an. Te-au luat şi pe tine pe neaşteptate toate întîmplările astea frumoase petrecute în cariera ta?
- Sincer, nu mă aşteptam să debutez deja în Liga 1 înainte să împlinesc 18 ani. Iar la echipa naţională, nici atît! Eu încă mai eram cu gîndul la Europeanul din Serbia, unde am participat vara trecută cu lotul Under 17. Am fost un pic supărat, pentru că puteam să facem mai mult acolo. Din păcate, am luat un gol dureros de la 35 de metri, în ultimele două minute, contra Cehiei, şi am pornit doar cu un egal. Altfel ne mobilizam mai departe dacă învingeam la start, dar, chiar şi aşa, poate că am fi avut posibilitatea să scoatem mai mult. N-am găsit, probabil, puterea necesară pînă la urmă!

"Pe fotbaliştii tineri nu-i bagă nimeni în seamă în România"

- Eşti o excepţie că ai reuşit să apari la vîrful fotbalului românesc atît de repede. Ai simţit multe bariere pînă să treci prin filtrul ăsta din şubredul sistem juvenil?
- Nu e vina federaţiei cu ce se întîmplă la juniori! La cluburi trebuie căutate problemele. Tinerii nu au condiţii, nu-i bagă nimeni în seamă! Toţi vor ca un copil, dacă-l trimiţi pe teren, să decidă meciul din primul minut. Nu aşa se face! Trebuie să-i dai încredere, să-i oferi minute multe pe gazon, să se lupte cu bătrînii, să simtă fotbalul adevărat pe pielea lui. Să nu faci diferenţe între unul de 35 de ani şi altul de 17 ani!

- Şi, totuşi, tu ai avut un plus de noroc în povestea asta!
- E aproape imposibil să debutezi în prima divizie sub 18 ani. Reuşeşti doar dacă ai valoare sau dacă te sprijină cineva. Iar la echipele mari chiar n-ai nici o şansă! Eu însă am depins doar de mine, am muncit enorm, familia m-a ajutat tot timpul. Stau însă şi mă întreb cîteodată de ce văd mereu la televizor în campionatele mari cum antrenorii merg din ce în ce mai mult pe mîna tinerilor, cum se întîmplă în Anglia, de exemplu. Iar la noi, unde nivelul e mai slab, e o adevărată aventură să apari devreme la vîrf. Nu cred că voi găsi niciodată răspunsul!

"De la tata am învăţat să fiu ordonat şi cuminte"

- Ştiu că tatăl tău a lucrat în armată, aşa că provii dintr-o familie unde disciplina e, probabil, literă de lege. Te-a ajutat regimul ăsta?
- Aşa e! Am şi o soră mai mare, dar tata a fost mai sever cu mine decît cu ea. D-aia am şi ajuns aici, fiindcă mulţi copii talentaţi se pierd pe drum cînd n-are cine să mai strige la ei! Am învăţat de mic să-mi aranjez lucrurile, să fiu ordonat şi cuminte, să-mi organizez timpul. Vreme de patru ani şi jumătate am făcut naveta la Satu Mare, ca să joc la Atletic, unde-l aveam antrenor pe Paul Mihai. Mă trezeam la 7 dimineaţa, mă duceam la şcoală, mai ceream cîte o învoire la ultimele ore, tata îmi lua sandwichuri, echipament, plecam la antrenament, iar seara cădeam rupt. Nu apucam nici să-mi mai fac temele. Era nebunie! Şi nu mă gîndeam eu atunci că o să ajung fotbalist!

"Eu n-am avut copilărie"

- Ai trăit în perioada aceea şi momente mai dificile?
- Păi, eu n-am avut copilărie! Nu apucam să ies şi să joc şi eu fotbal în curtea şcolii, toată ziua. Mă mai duceam cu tata să bat mingea, să dăm nişte pase, să mai trag la poartă, să fac nişte preluări, iar copiii se uitau la mine şi rîdeau. "He, he, he, uite-l şi p-ăsta! A venit cu taică-su!". Am simţit răutatea oamenilor şi nu mi-a fost deloc bine! Dar am trecut şi peste asta! Chiar mă emoţionez cînd îmi aduc aminte ... Şi nu-mi place!

(Ultimele cuvinte le spune uşor sacadat. Discuţia se întrerupe cîteva secunde. Claudiu îşi întoarce capul şi-şi pune degetele în dreptul sprîncenelor încercînd să-şi mascheze lacrimile ivite în colţul ochilor săi mari. Şi le şterge discret, învingîndu-şi repede emoţiile)

"N-am beneficiat de nici un favor"

- Ştii că, de la Ilie Balaci încoace, n-a mai existat în ultimii 38 de ani un jucător care să fi purtat tricoul primei reprezentative atît de tînăr?
- E o motivaţie în plus şi mă simt extraordinar cînd observ că sînt înconjurat cu atîta încredere. Toată lumea aşteaptă de la mine să fiu viitorul "naţionalei", dar încă n-am realizat nimic. Fără muncă şi seriozitate n-o să merg mai departe. Văd şi acum, chiar şi dintre foştii colegi, că există multă invidie la adresa mea. Am auzit voci pe la spate, bîrfe, că "uite ăla a ajuns d-aia, l-a ajutat ăla, a făcut aia", dar nu mă interesează. Eu ştiu sigur cît am muncit, n-am beneficiat de nici un favor şi singura cale de a urca e să fiu serios mai departe. Doar la asta mă gîndesc, nu pun la suflet frustrările altora! Nu e stilul meu să intru în clinciuri.

"Ar fi o prostie să plec acum peste hotare"

- Te-ar tenta deja un transfer în străinătate?
- Aş face cea mai mare prostie! Am fost la Bayern cînd aveam 13 ani, am văzut care era nivelul băieţilor de acolo şi am rămas cu convingerea că sîntem mai buni ca ei, dar ne lipsesc organizarea şi condiţiile. Hotărîrea corectă e acum să rămîn la Tg. Mureş măcar pînă în vară şi abia apoi să iau în calcul o eventuală plecare la o formaţie de top din România, unde să am eu convingerea că pot juca şi că sînt luat în seamă. N-ar fi tîrziu să stau la Tg. Mureş şi pînă iarna viitoare, fiindcă acolo avem condiţii OK, e un oraş liniştit, nu e presiune.

- Se vorbeşte că Steaua a pus deja ochii pe tine, eventual ca înlocuitor pentru Tănase, dacă el va pleca peste hotare. La lot, l-ai şi schimbat pe Cristi contra Turkmenistanului, în minutul 79.
- Sincer, nu ştiu dacă, la vîrsta asta, Steaua e interesată cu adevărat de mine. Sigur, mi-ar plăcea să-l pot înlocui pe Tănase şi apoi să fac pasul în străinătate, nu se ştie niciodată. Dar acum e important pentru mine să ajut pe FCM Tg. Mureş să evităm retrogradarea.

- Ar fi la mijloc şi miza tricoului cu numărul 10, nu?
- Îmi place numărul 10, pe care l-am purtat şi la reprezentativa de juniori. Vreau să-l iau şi la "naţionala" mare, şi la Tg. Mureş! Sînt însă copil, nu mi-l dau deocamdată băieţii, dar eu tot sper să-l iau. Testez în permanenţă terenul! :-) Am şi vorbit la club cu Robert Ilyeş să mi-l dea mie la vară dacă rămîn acolo!

Vrea să înveţe finanţe ca să-şi controleze singur cîştigurile!
Claudiu urma la Baia Mare cursurile liceului economic, dar, odată cu transferul la Tg. Mureş, a trebuit să se mute şi cu şcoala, fiind înscris acum la liceul sportiv, în clasa a 11-a. Rămîne însă atras de contabilitate şi finanţe, o metodă prin care-şi va putea gestiona şi controla singur cîştigurile din carieră: "Vreau să mă axez cu şcoala pe partea de economie, bănci, finanţe şi sînt sigur că-mi voi duce la capăt şi acest obiectiv. O să stea şi tata pe capul meu!".

Venise la lot cu freză Neymar!

Întîmplare autentică de la prima convocare a lui Bumba la lotul naţional. S-a prezentat la reprezentativă cu o freză tip Neymar! "Cine eşti tu?", l-au întrebat oamenii din staff-ul "naţionalei". "Sînt Bumba!", a răspuns copilul, care a fost sfătuit să-şi facă o coafură normală. Şi s-a conformat pe durata stagiului din Antalya!

"Nici cu pile nu l-am ţinut!" :)

Gigi Becali a povestit că Bumba a fost în Curtea Stelei acum trei ani. "Mi l-a propus un un unchi al lui, care era membru de partid la PNG. Le-am zis celor din club să-l testeze. Păi, dacă nu avea pile, nici probe nu dădea la Steaua. Vă daţi seama, dacă noi nu l-am păstrat cu pile, cam cum se face selecţia? Antrenorii mi-au zis că nu e pentru noi. Na, m-am luat după ei şi acum mă rog să-l aduc înapoi!", a povestit Becali. Anul trecut, tatăl lui Bumba povestea în GSP: "Ne-au zis cei de la Steaua că e o fetiţă de ţară îmbrăcată în haine de lux!".

Claudiu în Young Gsp: ”Să ajung mai bun ca Hagi!”

Pe 27 iulie 2009, Claudiu Bumba apărea la 15 ani în Young Gsp, cu un portret inedit dedicat noului val din fotbalul românesc. Mijlocaşul juca atunci pentru Atletic Satu Mare, iar antrenorul său, Paul Mihai, îl caracteriza astfel: "E un playmaker adevărat. Are o tehnică formidabilă în regim de viteză, explozie şi forţă". Şi o altă faţă a lui Claudiu: premiul I din clasa a 6-a pînă într-a 9-a, îi place matematica şi româna. Bumba mai dezvăluia: "Joc deseori tenis de cîmp, dar şi de masă. Timp de doi ani la rînd am ocupat locul trei în Baia Mare la ping-pong". Obiectivul cel mai îndrăzneţ? "Să ajung mai bun ca Hagi!".

Despre...

- Paul Mihai, primul antrenor: "M-a învăţat abecedarul fotbalului. Am o relaţie foarte deschisă cu dînsul şi-i cer deseori un sfat cînd simt nevoia"

- debutul în liga a doua: "Florin Fabian m-a introdus în echipa lui FC Baia Mare la 15 ani, într-un meci cu Gaz Metan Craiova. Chiar nu mă aşteptam să mă bage la 1-0 pentru adversar. S-a terminat 1-1, m-a felicitat şi toată lumea a fost bucuroasă"

- cei mai buni prieteni: "Din lumea fotbalului mă înţeleg cel mai bine cu Darius Buia, de la Dinamo II. Şi, în rest, mai e un fost coleg de clasă, Mihai Ţăranu. Nu există zi în care să nu vorbim"

- familie: "Toată diurna mea se duce pe cadouri pentru familie, la care ţin foarte mult. Iau, de obicei, haine şi accesorii. Dar gestul contează, nu valoarea obiectelor!"

"Înainte de a mă apuca de fotbal, am făcut taekwando vreo două luni. I-am bătut pe toţi pînă într-o zi cînd mi-am luat-o! Am renunţat imediat, mi-am dat seama că nu-i de mine. Nu-mi place să pierd!" (Claudiu Bumba)

"Tata m-a învăţat dintotdeauna să fac ce-mi place, ce simt eu, nu din obligaţie. Şi să analizez înainte fiecare lucru pe care vreau să-l fac, să mă gîndesc de două ori" (Claudiu Bumba)

16 meciuri a jucat Bumba pentru FCM Tg. Mureş în primele 18 etape din actualul sezon. A marcat două goluri şi a dat un assist

14 selecţii a strîns Bumba la "naţionalele" U17 şi U19 ale României, pentru care a înscris de 3 ori

5 e locul ocupat de Claudiu Bumba în topul la zi al celor mai tineri debutanţi all-time la "naţională", la vîrsta de 18 ani şi 22 zile.

A intrat în top 5 cei mai tineri debutanţi la "naţională"
Nume Vîrstă Meci
1. Graţian Sepi: 17 ani, 3 luni, 15 zile / România - Turcia 4-2, 15.04.1928
2. Ilie Balaci: 17 ani, 6 luni, 10 zile / Franţa - România 1-0, 23.03.1974
3. Nicolae Kovacs: 17 ani, 8 luni, 17 zile / Bulgaria - România 2-3, 15.09.1929
4. Gheorghe Popescu I: 17 ani, 10 luni, 14 zile / România - Belgia 2-1, 10.06.1937
5. Claudiu Bumba: 18 ani, 0 luni, 22 zile / România - Turkmenistan 4-0, 27.01.2012

„Fotbalul se «deteritorializează»! Nu mai există ceva esențial” » Un profesor de antropologie, Christian Bromberger, conferință de excepție despre o „mutație” în fotbalul de azi: „Am plecat de la tifoso, adică boală contagioasă, și am ajuns aici”

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”


Comentarii (24)
l0gan_1
l0gan_1  •  07 Februarie 2012, 23:33

nr 10 nu se cere pustiu se obtine!!!!

spectatorul
spectatorul  •  07 Februarie 2012, 18:27
Postat de danijohn pe 07 Februarie 2012, 09:23

Bumba e dinamovist convins .

Si Parvulescu tot dinamovist e.

mihai7676
mihai7676  •  07 Februarie 2012, 13:01
Postat de danijohn pe 07 Februarie 2012, 09:23

Bumba e dinamovist convins .

cu siguranta....este tampit..... taica-su cadru militar....ia mai gandeste-te putin.....ding....

Vezi toate comentariile (24)
Comentează