GSP SPECIAL  »  TRAGEDIE  »  DOUĂ DECESE ÎNTR-O ZI

Federalul Dan Cristea n-a mai apucat să-şi vadă muzeele fotbalului şi sportului » Bibliotecă pentru istorie

Federalul Dan Cristea n-a mai apucat să-şi vadă muzeele fotbalului şi sportului
Federalul Dan Cristea n-a mai apucat să-şi vadă muzeele fotbalului şi sportului

Articol de - Publicat marti, 20 septembrie 2011 00:00 / Actualizat luni, 19 septembrie 2011 20:32

Autorul enciclopediei Istoria Fotbalului Românesc şi a numeroase ediţii ale Anuarului Fotbalului Românesc, a încetat din viaţă duminică noapte, la 57 de ani. Stop cardiac!


Dan Cristea n-a ieşit niciodată în faţă în cei 21 de ani cît a lucrat la FRF ca referent în cadrul Departamentului Internaţional. De aceea nici nu a fost o figură prea cunoscută pentru publicul larg. Numele său este însă extrem de apreciat în breasla pasionaţilor de statistică şi istorie a fotbalului românesc.

Ca preşedinte al Comisiei de Istorie şi Statistică a Federaţiei, Dan Cristea s-a implicat în multe proiecte care au imortalizat istoria fotbalului nostru. A lăsat în urma lui cîteva lucrări de referinţă, printre care Enciclopedia "Istoria fotbalului românesc", apărută în 2009, cu ocazia Centenarului FRF, şi numeroase ediţii ale Anuarului Fotbalului Românesc.

"S-a prăpădit cu analize bune"
Pasiunea uriaşă pentru fotbal l-a făcut pe Dan Cristea să înfrunte problemele de sănătate cu care s-a confruntat în ultimii 27 de ani (accident vascular, operaţie la inimă şi hepatita C). "Din păcate, Dan n-a mai apucat să-şi vadă împlinit şi visul de a deschide muzeul fotbalului, la Mogoşoaia, şi cel al sportului, la Comitetul Olimpic. Începuse din 14 august să aibă stări de somnolenţă permanentă, iar în ultima săptămînă a făcut febră 40, cu convulsii. L-am internat la spitalul «Matei Balş», unde nu i-au depistat nimic şi s-a prăpădit cu analizele bune. Era doar foarte deshidratat. Cauza decesului, general, stop cardiac!", a dezvăluit soţia federalului. Înmormîntarea va avea loc mîine, la ora 12:00, la Cimitirul Ghencea Militar.

"Dan era foarte riguros cu medicaţia şi cu regimul alimentar prescrise pentru bolile de care suferise, dar poate a făcut exces de muncă. În ultimul timp stătea pînă tîrziu la calculator şi scria «Istoria fotbalului mondial»"
Soţia lui Dan Cristea


"Dan Cristea era unul dintre puţinii erudiţi ai fotbalului românesc, om de aleasă cultură fotbalistică şi de cultură generală, căruia i se datorează imortalizarea istoriei fotbalului românesc"
Site-ul oficial FRF

Comeback neașteptat! Cristi Balaj semnează și va fi noul președinte al clubului din Superliga

Știm finala barajului de Conference League » Când și unde se va disputa


Comentarii (1)
broskyuta
broskyuta  •  20 Septembrie 2011, 09:33

Sistemul sanitar national e la pamant iar caracterul si implicarea medicilor e intr-o oarecare masura in concordanta cu primul...Cum este posibil sa mori "cu analizele bune"? Investigatiile (analizele) complete si facute bine trebuie sa dea un diagnostic...chiar si intr-un % mai mic! Respect pentru caracterul si munca acestui om! Dumnezeu sa-l odihneasca in pace pe Dan Cristea!

Vezi toate comentariile (1)
Comentează