GSP SPECIAL  »  TRAGEDIE  »  A MURIT ILIE BALACI

VIDEO + FOTO // Cei mai plânși cârlionți » Reportaj din Bănie pe ultimul drum al lui Ilie Balaci: "Cea mai lungă și grea zi a fotbalului oltean"

Articol de , - Publicat marti, 23 octombrie 2018 19:47

Ilie Balaci, unul dintre cei mai mari fotbaliști din istoria fotbalului românesc, a fost condus azi pe ultimul drum, sub privirile a mii de oameni îndurerați. O ceremonie care a durat aproape 7 ore. 

E o pâclă prin care vezi cu greu cine e lângă tine, dar descifrezi fiecare cută de durere de pe fața lui Emil Săndoi.

E primul nume din fotbalul oltean ajuns la cea mai lungă și grea zi a fotbalului oltean de până acum. Și au mai fost tragedii. A dispărut până și orice urmă de echipă acum ceva vreme, s-au stins fotbaliști, antrenori și președinți. Însă durerea lui Săndoi e fără seamăn, chin ce pare să-i fi rămas de când a aflat vestea. Cum altfel, pe bancă, exact în timpul unui meci.

Tot pe stadion suntem și acum. Pe "Ion Oblemenco". Unul nou, pe care Balaci n-a jucat, ridicat însă pe locul care s-a parașutat în delir la golul său cu Benfica.

Familia sport

Până la centrul terenului duce un covor albastru. Acolo e dus și sicriul, așezat cu tact de soldați pe un catafalc învelit în culorile echipei.

Vine și familia. Fiicele Lorena și Liana, ginerii Eugen Trică și Adrian Ungur. Prima a lucrat la Geto-Dacica București, a doua a fost jucătoare de tenis. La fel ca Adi.
Trică, fost fotbalist la Craiova și Steaua. O familie cu sport la etichetă, care plânge fără încetare de duminică. Și-i întâmpină cu durere pe cei veniți să-și ia rămas bun.

Prima lui filmare

Sunt scene rare, în care, prin ceață, din 10 spectatori se fac 50, 1.000, poate chiar 3.000 în momentul culminant. Și iese soarele. Nu e o figură de stil, iese un soare hrăpăreț, care smulge geacă după geacă și luminează jumătate de arenă.

Un bătrân are un Samsung S5 pe care-l manevrează stângaci. Îi roagă pe cei de lângă el să îi apese pe înregistrare, apoi rămâne cu telefonul țintit, cu o verticală înclinată, în care nu contează calitatea, ci amintirea.

"Mersi, Iliuță, am văzut și eu stadionul gratis", suspină alt septuagenar. Are o căciulă cu Universitatea și răgușeală plânsă în glas. Pe teren, într-o succesiune a durerii, Generația de aur, Craiova Maxima și restul fotbalului îi aruncă "Minunii" o ultimă privire.

Chiulul

De la arenă se pleacă în aplauze și torțe spre biserică. Iar cortegiul, deși nu stufos, sunt până într-o mie de persoane, e așteptat la răspântii de alte grupuri. Și se cântă, se aplaudă, se lasă câte o lacrimă apăsată.

La blocuri e simfonie de telefoane și steaguri. Și nu doar bătrânii se opresc. Lângă Colegiul "Frații Buzești", doi copii chicotesc după un chiul de la ore. "Dacă nici acum n-avem voie?!". Își aduc aminte că tatăl unuia ar putea fi în mulțime și o zbughesc în Grădina Băniei. Și se-ajunge la Biserica Sf. Ilie.

Mulțimea în semilună

E o ceremonie la care au acces doar prietenii și familia. E un moment rar pentru ei, poate unicul moment în care nu sunt sufocați de atașamentul celor din jur și își jelesc în pace dispărutul.

De sus, de la etajul 6 al Oficiului de Cadastru din Craiova, se vede magnetul bisericii. Mulțime strânsă în semilună în jurul treptelor, cu durere că "nu au pus și ei boxe, să auzim și noi". Și-apoi, după o oră, se face culoar. Căci începe drumul cel de pe urmă al idolului.

Un alt bărbat e live pe Facebook cu rude din străinătate. "Uite-l pe nea Mircea Lucescu! Și pe Andone! Și pe Lupescu. Au venit toți". Plânge și el, și cel care vede imaginile sacadate și comentate cu suflet, exact ca un meci de la final de ani '80.

Galeria studenților

Plecată pe calea finală, mulțimea e primită mișcător la Universitatea din Craiova. Studenții primesc liber și, cu profesorii în fața lor, încep să aplaude când șirul durerii se apropie de ei. Toți se opresc. Se cântă "I-li-e Ba-la-ci", "Te vom iubi mereu" și " Ilie Balaci / e unul dintre noi".

O intersecție, un pod, două străzi pe care oamenii stau aliniați cu garoafe - muncitorii îmbrăcați în dungi alb-albastre se opresc și ei pentru un minut de tăcere - apoi toți ajung la cel mai nedorit finiș.

Caietul

Cu greu găsești loc liber pe o cruce, pe o piatră funerară. Cu chipul său fluturând din bannere și steaguri, rudele cer închiderea sicriului.

Legenda, o legendă neverificată tocmai pentru că pare o poveste prea frumoasă să o mai râcâi, spunea că, în mărinimia lui, Balaci își adusese, în zona Golfului, un prieten bun la un club. Pentru început, îl rugase doar să noteze tot timpul într-un caiet.

Iar șeicii, impresionați de sârgul omului, i-au strâns mâna lui Balaci. "Coach, ești minunat, avem rezultate excelente. Dar ne-am dat seama că dânsul e creierul".

Nu se știe însă ce scria în acel caiet. Iar dacă era sec de informație, caietul marca imaginea oamenilor plecați de la Sineasca. Răsplătiți mulți ani de Balaci, însă goi fără blondul său alături.  Fiindcă, pentru ei, fotbalul a fost scris cu pana și cârlionții "Prințului". 

Lângă Ștefănescu și Neamțu

Ilie Balaci a fost înhumat la Cimitirul Sineasca din Craiova. Acolo au mai fost înhumate, de-a lungul timpului, și alte nume din istoria Universității, precum Cristi Neamțu (decedat în 2002) și Costică Ștefănescu (decedat în 2013). Ion Oblemenco și Constantin Oțet își dorm somnul de veci în alt cimitir din oraș, Ungureni.

fotbaliști ai Craiovei Maxima au decedat: Zoli Crișan (1955-2003), Costică Ștefănescu (1951-2013), Niculae Tilihoi (1956-2018), Ilie Balaci (1956-2018)

4,5 kilometri au mers pe jos cei care l-au însoțit pe Ilie Balaci de la Stadionul "Ion Oblemenco" până la Cimitirul Sineasca

FILMUL PE ORE AL UNEI ZILE TULBURĂTOARE: 

update 15:45

Ceremonia de înmormântare a lui Ilie Balaci a ajuns la sfârșit. Fostul mare fotbalist a fost îngropat. Mama lui Balaci a leșinat imediat după ce a fost îngropat.

 
update 15:20

Cortegiul funerar a ajuns la Cimitirul Sineasca, înconjurat de mii de oameni. Fanii oltenilor au afișat un banner imens: "Tu nu ai cum să mori!"

 
Balaci la Cimitirul Sineasca

Cortegiul funerar a ajuns la Cimitirul Sineasca și a fost întâmpinat de torțele suporterilor ---->>>> http://bit.ly/2NZzX92

Publicată de Gazeta Sporturilor pe Marţi, 23 Octombrie 2018
update 14:40

Studenții au ieșit în fața universității și au salutat cortegiul funerar al lui Balaci

 

Studenții au salutat cortegiul funerar al lui Balaci ---->>> http://bit.ly/2NZzX92

Publicată de Gazeta Sporturilor pe Marţi, 23 Octombrie 2018
update 14:18

Cortegiul funerar s-a oprit preț de câteva minute în fața Primăriei din Craiova!

update 14:14

Vizibil îndurerați, Ioan Andone și Mircea Lucescu sunt salutați de trecătorii care s-au alăturat cortegiului funerar pe toată durata zilei

update 14:01

Cortegiul funerar care îl poartă pe ultimul drum pe Ilie Balaci pleacă acum spre Cimitirul Sineasca din Craiova.

 

Cortegiul funerar care îl poartă pe ultimul drum pe Ilie Balaci pleacă spre Cimitirul Sineasca din Craiova

Publicată de Gazeta Sporturilor pe Marţi, 23 Octombrie 2018
update 13:30

Sute de oameni sunt în continuare prezenți în fața bisericii Sf. Ilie din Craiova. Unui bărbat în vârstă i s-a făcut rău!

update 12:47

Doar rudele și prietenii apropiați ai lui Balaci vor putea intra la slujba care se va efectua în incinta Bisericii Sf. Ilie. 

update 12:45

Cortegiul funerar a ajuns acum în fața bisericii. Pe drum, sicriul cu trupul neînsuflețit al lui Balaci a fost întâmpinat de mii de oameni care au blocat intersecțiile. Unele localuri au început să difuzeze imnul Craiovei

 
Balaci

Cortgeiul funerar a ajuns la Biserică ---->>> http://bit.ly/2NZzX92

Publicată de Gazeta Sporturilor pe Marţi, 23 Octombrie 2018
update 12:20

Mii de oameni întâmpină cortegiul funerar. Oltenii sunt ieșiți la geamurile caselor cu zeci de steaguri alb-albastre!

 
Cortegiu funerar Balaci

Sicriul cu trupul neînsuflețit al lui Balaci a fost întâmpinat de mii de oameni care au blocat intersecțiile --->>> http://bit.ly/2NZzX92

Publicată de Gazeta Sporturilor pe Marţi, 23 Octombrie 2018
UPDATE 12:10

Cortegiul funerar a părăsit stadionul și se îndreaptă acum spre Biserica Sf. Ilie din oraș.

update 12:05

Moment istoric pe stadion! Galeriile lui CS U și FC U scandează la unison numele lui Ilie Balaci, la ultima apariție a acestuia pe stadionul unde a scris istorie!

update 12:00

Sicriul cu trupul lui Ilie Balaci părăsește pentru ultima oară stadionul "Ion Oblemenco". Sutele de fani din tribune i-au scandat în permanență numele și au aprins și câteva torțe

update 11:39

Hagi și Gică Popescu au rămas în dreapta sicriului, la jumătatea terenului, unde acum și-au făcut apariția mai mulți reprezentanți ai Craiovei Maxima, în frunte cu Rodion Cămătaru, Sorin Cârțu, Lung sr., Negrilă și alții

update 11:35

La centrul terenului și-a făcut apariția un sobor de preoți. Va începe slujba!

 
Slujba pentru Balaci

Ultimul drum al lui Ilie Balaci: Hagi, Gică Popescu și echipele Craiovei sunt pe teren ----->>>> http://bit.ly/2q5Z9Bp

Publicată de Gazeta Sporturilor pe Marţi, 23 Octombrie 2018
update 11:00

Gheorghe Hagi este și el prezent la stadion. "Regele" se află alături de Gică Popescu. Hagi a fost surprins de reporterii Gazetei sărutând poza lui Ilie Balaci

update 10:57

Pe stadion se află acum și lotul lui FC U Craiova, formația lui Adrian Mititelu din Liga a 3-a
craiova

 
Omagiu pentru Oblemeco

Jucătorii Craiovei i-au adus un ultim omagiu lui Balaci Acum are loc slujba --->>> http://bit.ly/2q5Z9Bp

Publicată de Gazeta Sporturilor pe Marţi, 23 Octombrie 2018
update 10:55

Pe "Oblemenco" au ajuns și toți fotbaliștii celor de la CS U Craiova, în frunte cu Alexandru Mitriță și Alexandru Mateiu. 

update 10:45

Aurel Țicleanu, Mihai Rotaru, patronul lui CS U, Gică Popescu și Florin Prunea au ajuns acum la stadion. Fiecare dintre ei a depus câte o coroană la jumătatea terenului

update 10:40

De asemenea, la stadion au sosit și numeroși sportivi de la secțiile de handbal și baschet de la CS Universitatea Craiova

update 10:37

În difuzoare rulează acum diverse piese ale lui Tudor Gheorghe, dar și "Vine o zi", piesa celor de la Holograf. 

update 10:35

Acum și-a făcut apariția la stadion Sorin Cârțu. Acesta era însoțit de Adrian Popescu, un alt fost jucător al Craiovei, Lia Olguța Vasilescu, Eugen Trică și Adrian Ungur, ginerele regretatului Balaci.  

update 10:20

Pe "Ion Oblemenco" și-a făcut apariția și Dănuț Lupu, fostul jucător al lui Rapid și al lui Dinamo. Acesta nu și-a putut stăpâni lacrimile și a izbucnit în plâns: "A fost o plăcere să înveț de la el. A jucat fotbalul doar cu zâmbetul pe buze", a spus Lupu, la TV Digi Sport.

 
Ilie Balaci pe Oblemenco

Trupul neînsuflețit al lui Ilie Balaci a ajuns pe ”Ion Oblemenco” ---->>> http://bit.ly/2D0sQfI

Publicată de Gazeta Sporturilor pe Marţi, 23 Octombrie 2018
update 10:10

Sicriul lui Ilie Balaci a fost adus de soldați și depus pe soclul de la jumătatea terenului. Unui membru al familiei Balaci i s-a făcut rău și primește chiar acum îngrijri medicale pe banca de rezerve!

update 10:00

În boxele stadionului "Ion Obelemenco" răsună acum celebra creație a lui Clint Mansell, "Lux aeterna". Au fost, de asemenea, amplasate mai multe scaune lângă catafalc. 

 
Balaci pe Oblemenco

Trupul neînsuflețit al lui Balaci urmează să fie depus pe "Ion Oblemenco" ---->>> http://bit.ly/2CZrQZ3

Publicată de Gazeta Sporturilor pe Luni, 22 Octombrie 2018
update 09:10

Vreme friguroasă la Craiova în ziua în care zeci de mii de olteni își vor lua pentru totdeauna adio de la cel care a fost Ilie Balaci. Și-au făcut până acum apariția la stadion Emil Săndoi, Silviu Bogdan, dar și umoriștii Țociu și Palade.

 
 
update 09:00

Sicriul cu trupul neînsuflețit al lui Ilie Balaci urmează să fie depus la mijlocul terenului de pe "Ion Oblemenco", pe un soclu învelit cu steagul Universității Craiova. 

Vezi și: 

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (34)
gannicus2014
gannicus2014  •  23 Octombrie 2018, 12:25

ramas bun, Minune Blonda ! Sa pui o vorba buna pe langa Creator, poate ne mai trimite si noua un jucator de talia ta macar o data la doua decenii

787717861358051
Nechifor Vlad Marian  •  23 Octombrie 2018, 23:48
Postat de pake_spp pe 23 Octombrie 2018, 21:59

Astia de stau cu mainile in buzunar la inmormantare, e clar ca sunt in plus! Asa de prost educati sunt fotbalistii? Oare de ce i-au trimis fortat pe unii?

Eeeeei lasa ....ca si Dragnea cu Tariceanu nu s-au ''obosit'' sa se ridice de pe scaun la ceremoniile de inmormantare a regelui Mihai(asta in conditiile in care toti ceilalti prezenti au facut-o),ce sa te astepti de la altii...chiar fotbalisti fiind...?!!

fcu1948
fcu1948  •  23 Octombrie 2018, 22:03

Legendele nu mor niciodată. Suporterii Universității Craiova te vor iubi mereu, Minune Blondă.

Vezi toate comentariile (34)
Comentează