GSP SPECIAL  »  TRAGEDIE  »  ATENTAT LA NISA

Măcel pe Coasta de Azur » Un camion de 25 de tone a produs o nouă tragedie în Franța: 84 de morți 22 răniți! Doi români printre victime

Trupurile strivite și răspândite pe faleză dau dimensiunea tragediei. Vor fi 3 zile de doliu național +3   FOTO
Trupurile strivite și răspândite pe faleză dau dimensiunea tragediei. Vor fi 3 zile de doliu național

Articol de - Publicat sambata, 16 iulie 2016 00:00

Aproape de fanzone-ul de la Euro, un camion de 25 tone a intrat cu viteză în mulțimea care sărbătorea joi seară, pe faleză, Ziua Franței. Bilanțul tragediei: 84 de morți și 202 răniți!

La 8 luni după terifiantele atentate ce au cutremurat Parisul, inima Franței a fost rănită grav iar. Carnagiul s-a mutat la Nisa. Al doilea cel mai căutat oraș din Hexagon ca destinație turistică a trăit, chiar de Ziua națională a Franței, o imensă dramă.

Un carnagiu la doar patru zile distanță de la finalul Euro 2016, într-o zonă situată în vecinătatea fanzone-ului amenajat de gazde. 84 de persoane, între care cel puțin 10 copii!, au fost omorâte de camionul condus de un terorist.

"Săreau ca popicele"

30.000 de oameni erau joi seară pe Promenade des Anglais, pe renumita faleză terminându-se focurile de artificii. Puțin după ora locală 23, un camion alb de 25 de tone a transformat fiesta într-un câmp de război.

Bolidul a intrat în mulțime cu 60-70 km/h și a parcurs, în zig-zag pentru a face cât mai multe victime, un drum de vreo doi km, lăsând în urmă trupuri sfârtecate, mult sânge și oroare.

Unele strivite sub roți, iar altele doborâte de gloanțele șoferului. "Oamenii săreau ca popicele, în stânga și-n dreapta. În urma camionului erau atâtea cadavre! Am văzut copii și persoane cu handicap, toţi spulberați prin aer. Scene apocaliptice", povestește Moktar.

Șoferul ucis de polițiști

Dementul de la volan, Mohamed Lahouaiej-Bouhlel, n-a fost oprit decât de gloanțele polițiștilor. Tunisiano-francezul de 31 ani, domiciliat la Nisa, a acționat singur. Închiriase miercuri camionul în Saint-Laurent-du-Var, comună aflată la 5 km de oraș. Înainte să atace, îl parcase într-o zonă interzisă. Poliția l-a lăsat să treacă. Pe motiv că livra înghețată. Deși înăuntru erau arme false!

"Depresiv și instabil psihic"

Mohamed, șofer de profesie, era "depresiv, instabil psihic și puțin religios, dovadă că n-a ținut tot Ramadanul anul avesta", povestesc vecinii. Tată a trei copii, se afla în proces de divorț și nu era pe lista serviciilor secrete. Totuși, era cunoscut ca violent și avea cazier pentru uz de arme.

Se afla și sub control judiciar, primind pe 27 ianuarie o condamnare cu suspendare, din cauza unei altercații în stradă provocate după ce, adormind la volan, a tamponat mai multe mașini.

Minut de reculegere la Nyon

UEFA a reacționat imediat, exprimându-și oficial condoleanțele pentru familiile victimelor. S-a și ținut un minut de reculegere înaintea tragerii la sorți de ieri pentru Ligă și Europa League, la fel la meciurile de la Euro U19, jucătorii purtând banderole negre.

Și la Trinec, pe Werk Arena, s-a procedat similar înaintea primei partide din "sferturile" Cupei Davis, dintre Cehia și Franța, iar la sfârșitul etapei de ieri din Turul Franței, toți cicliștii au onorat memoria morților de la Nisa.

Aprobat de "ministrul ISIS"

Deși nerevendicat de ISIS, atentatul e aprobat de sirianul Abou Mohamed Al-Adnani, purtător de cuvânt al organizației jihadiste. "Atacați soldații tiranilor, poliția, forțele lor de securitate și pe toți colaboratorii în orice fel! Dacă nu puteți detona o bombă ori să-i împușcați, loviți-i cu pietre, omorâți-i cu cuțitul, treceți peste ei cu mașina, aruncați-i de pe faleză, ștrangulați-i sau otrăviți-i!".

"Orașul și copilăria mea, familia și prietenii mei, mândria mea. Atacate și terorizate. Sufletul mi-e rănit, mă gândesc la voi"
Alize Cornet, jucătoare de tenis

"Foarte îngrozit de ceea ce s-a întâmplat la Nisa. Cele mai bune gânduri pentru familiile îndoliate. Curaj!"
Unai Emery, antrenor PSG

"Se va termina vreodată acest coșmar? Susținere și fraternitate pentru toți cei din Nisa"
Moussa Sissoko, mijlocaș francez

2români din Buzău se află printre cei 202 răniți în atentatul de la Nisa. 77 sunt în stare gravă

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (1)
cneius
cneius  •  16 Iulie 2016, 11:35

"...Unele strivite sub roți, iar altele doborâte de gloanțele șoferului"...cred ca ati vazut prea multe filme, tare bun trebuie sa fi fost soferul sa conduca zig-zag si sa traga in acelasi timp desi era si depresiv si instabil psihic !!! Este o tragedie si ar fi bine sa pastrati putina decenta sau discernamint.

Vezi toate comentariile (1)
Comentează