GSP SPECIAL  »  TRAGEDIE  »  A MURIT ILIE BALACI

Mircea Lucescu despre Ilie Balaci: ”L-am luat la națională, la Dinamo” + De ce nu a reușit în cariera de antrenor în România

Articol de GSP - Publicat duminica, 21 octombrie 2018 13:05

Mircea Lucescu (73 de ani) l-a avut elev pe Ilie Balaci atât la Dinamo, cât și la echipa națională și a rememorat câteva amintiri pe care le-a avut alături de ”Minunea Blondă” a Craiovei.

”Sunt șocat. În meseria noastră e mult stres. El fuma destul de mult. E un avertisment pentru toți ceilalți care după 50 de ani ar trebui să se controleze serios. Îmi pare foarte rău pentru el, pentru familia lui, pentru prieteni, pentru Craiova, pentru fotbalul românesc.

Eu am ținut foarte mult la el. Din păcate, apoi s-a accidentat și n-a putut participa la Europeanul din '84. Îl consider printre marile talente ale fotbalului românesc alături de Dobrin, Hagi, Pârcălab”, a declarat Mircea Lucescu la TV Digi Sport.

”Il Luce” a vorbit și despre momentul în care l-a adus la Dinamo: ”M-am ocupat foarte mult de el în acea perioadă după accidentare. Cred că l-am luat de la Slatina atunci, l-am adus la București, preluasem Dinamo, eram și la echipa națională.

Simțeam că Dinamo avea nevoie atunci de niște jucători. L-am luat cu mine acolo. Îmi aduc aminte că l-am ajutat să-și ia și casă în București. L-am luat și la echipa națională în ultimele meciuri, chiar dacă era la Craiova și el se mutase la Slatina”.

”A fost un jucător de nivel mondial, nu doar național. El n-a fost vinovat pentru acea accidentare. S-a jucat din trei în trei zile atunci și terenurile proaste din acea vreme au contat. El avea un simț al evitării contactelor fizice extraordinar”Mircea Lucescu

Lucescu a expus și motivele pentru care Balaci n-a reușit ca antrenor în România: ”Ultima întâlnire cu el am avut-o la restaurantul Doina. Am discutat mult despre tot ce s-a întâmplat în cariera lui de antrenorat. Îmi povestea că multe lucruri le-a preluat de la noi și asta l-a ajutat mult în cariera lui. Noi suntem extrem de pretențioși cu numele importante, n-a existat niciun moment răbdarea cu Balaci în România.

Se construiește greu o carieră, dar se distruge într-o fracțiune de secundă. În străinătate e mai ușor pentru că ești tratat ca antrenor și atât. Pe când noi suntem extrem de pretențioși cu cei care trec din meseria de jucător în cea de antrenor. Suporți mai ușor criticile venite de la străini decât de la ai tăi. Nu e doar cazul lui”.

Actualul selecționer al Turciei a avut și o cerință specială pentru oltenii care vor asista diseară la meciul dintre CSU Craiova și FCSB, de la ora 21:00:Sper că publicul la acest meci va rămâne în picioare cel puțin 10 minute pentru ce a făcut la Craiova și în fotbalul românesc”.

Ilie Balaci

  • născut pe 13 septembrie 1956, la Bistreț
  • decedat pe 21 octombrie 2018, la Craiova

CA JUCĂTOR...

  • a debutat la 16 ani, 11 luni și 5 zile în Liga 1;
  • a evoluat de-a lungul carierei la Universitatea Craiova, FC Olt și Dinamo;
  • a marcat 84 de goluri în 347 de meciuri în Liga 1;
  • a câștigat trei titluri în Liga 1 și de patru ori Cupa României;
  • a debutat la 17 ani, 6 luni și 10 zile în tricoul naționalei României;
  • a marcat 8 goluri în 65 de partide jucate în ”tricolor”.

CA ANTRENOR...

  • le-a antrenat pe Pandurii, Drobeta Turnu-Severin, Club Africain, Olympique Clasabanca, Al Shabab, Al Nassr, Al Hilal, U Craiova, Al Ain, Al Hilal, Al Sadd, Al Ahli, Al Arabi, Kazma, Raja Casablanca, Al Nahda, Al Hilal Omdurman și Al Suwaiq;
  • a câștigat 21 de trofee în Africa și Asia, cel mai important fiind Cupa Campionilor Africii;
  • în 2017 a stat ultima oară pe bancă, în Oman, la Al Suwaiq.

VEZI ȘI:

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (13)
771545396317549
Eugen Iustin  •  21 Octombrie 2018, 20:02
Postat de gigelos pe 21 Octombrie 2018, 18:09

Prietene , Lucescu povesteste lucrurile petrecute , viata , 100 % real . Ca pare a lauda , asta e , comportamentul lui a fost impecabil in relatia cu colaboratorii lui . Toti spun asta .Ilie a venit la Dinamo cand era aruncat de Craiova si trecut pe linie moarta ca un oarecare .S-au comportat mizerabil . Primul meci la Dinamo , cred ca a jucat 5 min pe final , nici nu putea merge , avea un bandaj la genunchi cat o minge de fotbal .Aveam 13-14 ani , imi aduc aminte perfect , a incercat un dribling pe linia de fund , ii era si frica aparatorului sa-l atace . Lucescu a facut un gest minunat si pentru Ilie , sa-l scoata din depresie si sa-l ajute cu cele materiale prin Bucuresti si pentru copii lui ca aveau ce invata de la Ilie , Raducioiu , Lupescu etc . Asta a fost . Ca pare sa se laude ... pentru ce ? Nu se lauda prietene , isi povesteste viata

***

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

conasu_boeru
conasu_boeru  •  21 Octombrie 2018, 18:58

.....”Ilie Balaci le-a antrenat în România doar pe Pandurii Tg. Jiu, Drobeta-Turnu Serverin și Universitatea Craiova. În rest, a antrenat doar în zona Golfului.....” !!!!?? .....Băi ziaristule de doi lei, ai făcut geografia cu femeia de serviciu ?! Tunisia și Maroc e din..... zona Golfului ???!!

gigelos
gigelos  •  21 Octombrie 2018, 18:22
Postat de Teofil Gradinaru pe 21 Octombrie 2018, 15:18

Tot ce se poate, pentru că şi "Gheorghiţă" merita să joace la turneul final. Eu ştiu că Balaci putea să joace, măcar 20-25 de minute. Cam cum au păţit Dan Petrescu şi Iovan în ’90, dacă e să comparăm.

Nu putea juca Ilie

Vezi toate comentariile (13)
Comentează