GSP SPECIAL  »  TRAGEDIE  »  A MURIT REGELE MIHAI

Moartea Regelui Mihai » Momente inedite din relația Casei Regale cu fotbalul (1): "naționala" a apărut celebrând o nuntă regală

Articol de - Publicat marti, 05 decembrie 2017 14:22

Editorialistul GSP Alin Buzărin povestește momente inedite din relația Casei Regale cu fotbalul. 

ECHIPA NAȚIONALĂ A APĂRUT CELEBRÂND O NUNTĂ REGALĂ

Primul meci din istoria echipei naționale a României s-a disputat la 8 iunie 1922, la Begrad, cu Iugoslavia și a însemnat o victorie ”tricoloră” cu 2-1. 

Era la trei ani și jumătate de la Marea Unire, iar ceea ce ardelenii numeau Regat, adică Țara Românească și Moldova, însemnau destul de puțin în fotbal, majoritatea echipelor, Colentina București, Olympia București, Prahova Ploiești având în componență muncitori străini, în cea mai mare parte englezi.

Exista încă de la 1909 Comisia de Fotbal, din care-și trage, cumva rădăcinile actuala FRF(Amănuntele sunt juridice și, prin urmare, plictisitoare). Șeful acestei comisii era un evreu bucureștean, Mario Gebauer și el a primit misiunea de a alcătui o echipă reprezentativă care să înfrunte Iugoslavia. Firește că Gebauer s-a inspirat din Transilvania, unde fotbalul era mult mai dezvoltat, toți componenții garniturii aliniate la Belgrad activând la cluburi din Ardeal sau Banat: Adalbert Ritter (Chinezul Timișoara), Alois Szilagyi (MTK Tg. Mureș), Elemer Hirsch (CA Cluj), Dezso Jakobi ( Nagybu Cluj), Nicolae Honigsberg (CA Oradea), Francisc Zimmermann (CA Timișoara), Aurel Guga (U Cluj) – căpitanul echipei și singurul cu origini eminamente românești, ceilalțifiind maghiari, șvabi sau evrei - , Carol Frech (Chinezul), Paul Schiller (Chinezul), Francisc Ronnay (CAO), Ion Auer (AMEFA Arad).

Selecționer doctor în Drept

Antrenor a fost numit tot un ardelean, Teofil Moraru. Acesta era nu numai campion național la aruncarea greutății, ci și un intelectual de elită. Doctor în Drept, cu studiile făcute la Viena, Moraru a fost un important unionist, unul dintre apropiații lui Vasile Goldiș, cel care a citit la 1 Decembrie 1918, Proclamația de la Alba Iulia. De asemenea, era colaborator apropiat al doctorului Iuliu Hațieganu și figurează ca membru fondator al U Cluj, în 1919.

Prințesa Mărioara, zisă Mignon, viitoarea regină Marija

În acea zi de 8 iunie 1922 (când Regele Mihai avea doar 7 luni!) meciul Iugoslavia-România făcea parte din ceremoniile organizate cu prilejul nunții dintre tânărul rege al Iugoslaviei, Alexandru I (34 de ani) și, după acte, Marie de Hohenzollern-Sigmaringen. Născută în 1900, la Gotha, în Germania, fiica Regelui Ferdinand și a Reginei Maria. La curtea regală era numită Prințesa Mărioara, iar în familie i se spunea Mignon.

Guga a primit Cupa

Pe stadionul Topsidece din Belgrad iugoslavii au deschis scorul prin Siffer (nici ei nu erau sârbo-croați sută la sută!), din 11 metri în minutul 35, Ronnay a egalat în minutul 41 și Guga a marcat golul victoriei românești în minutul 61. Tot el, Guga, căpitanul României, a primit la final Cupa Regelui Alexandru, chiar din mâinile suveranului. A fost primul trofeu internațional din istoria fotbalului românesc!

Destin trist pentru ”Mignon”

Căsătoria cu Regele Iugoslaviei a mers o vreme bine pentru principesa din România, devenită Regina Marija a Iugoslaviei. Au avut trei fii, Petru, Tomislav și Andrei. Dar, în 1934, la doar 46 de ani, Alexandru I era asasinat în condiții suspecte la Marsilia. Marija devenea Regină-mamă și regentă a fiului cel mai mare, Petru, care avea doar 11 ani.

După instaurarea comunismului, Marija a ales, ca majoritatea familiilor regale din Europa de Est, calea exilului. A murit la Londra, în 1961.

SPECIAL GSP | A primit 3 lovituri în figură, a revenit după un an: „Vedeam în ceață, mă deranja orice zgomot” » Ce spun Luminița Huțupan Dinu sau Paula Ungureanu și opinia specialiștilor despre brutalitatea loviturilor frontale în handbal

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (8)
almaviva
almaviva  •  05 Decembrie 2017, 19:11

Doamne, cati 'republicani' spalati pe creier de propaganda comunista pe-aici... Veti vedea oare lumina vreodata? Sau sunteti condamnati intru eternitate la bezna ratiunii?

daweroirl
daweroirl  •  05 Decembrie 2017, 16:42

despre morti numai de bine ,Dumnezeu sa-l odihneasca ,cat despre numele de rege ,si l-a pierdut cand a fugit ca un las si si-a lasat poporul ,un conducator nu face asa ceva ,pt mine a murit un om ,unul simplu ...

zorah
zorah  •  05 Decembrie 2017, 16:09

Ce rege visati ma? Romania este REPUBLICA!!!!. Terminati-va cu asa zisul rege pe care ni l-au prezentat pana acum ca pe un bebelus care nu poate sa rosteaza doua cuvinte. Au venit ca hienele in 89' sa puna mana pe pamanturile din tarisoara asta greu incercata de perioada comunista in care tot el ne-a bagat.

Vezi toate comentariile (8)
Comentează