GSP SPECIAL  »  TRAGEDIE  »  ITALIA

Norcia Romena rasă de seism » Cutremurul de duminică a transformat în ruine o localitate frecventată de echipele românești

Din catedrala din Norcia n-a mai rămas decât fațada +1   FOTO
Din catedrala din Norcia n-a mai rămas decât fațada

Articol de - Publicat marti, 01 noiembrie 2016 00:00

Cutremurul devastator petrecut duminică în centrul Italiei a transformat în ruine localitatea în care formațiile românești au participat vreme de 8 ani, 1999-2006, la un popular turneu de fotbal, câștigat inclusiv de Steaua și U Craiova.

Cutremurul devastator produs duminică în Italia, 6,6 grade, și multiplele sale replici aproape că au ras de pe fața pământului mica localitate Norcia din centrul "Cizmei", în apropiere de Perugia.

Secvențele din orașul cu 5.000 de oameni și dezvoltat sub patronajul Sfântului Benedict, Patronul Europei, arată o zonă calamitată: clădiri prăbușite, inclusiv catedrala, șosele surpate, un munte fisurat, grămezi de moloz și o mare de lacrimi.  

Roșu, Sabin Ilie și Trică printre golgeteri

În perioada 1999-2006, aici s-a desfășurat un celebru turneu de fotbal, organizat de un om de afaceri din zonă, Carlo Bianconi, patronul mai multor hoteluri. Echipele românești deveniseră abonate ale competiției.

De altfel, dintre cele opt ediții, șapte au fost cucerite de formații din Divizia A sau B, numai Litex Loveci reușind să spargă monopolul carpatin, în 2001, când a trecut cu 4-2 de Steaua.

Iar în afara roș-albaștrilor s-au mai perindat în turneu nume precum Rapid, FC Brașov, FC Argeș, U Craiova, Poli Iași, Poli Timișoara, FC Național, Petrolul, Ceahlăul, Bistrița sau FC Oradea. Era un fel de Norcia Romena, la care Roșu (1999), Sabin Ilie (2000) și Trică (2001) au cucerit și trofeele dedicate golgeterilor.

Cum și-a salvat jucătorii Romică Pașcu

Poveștile inedite de la turneul italian circulă și acum prin fotbalul românesc. Fost director general la Astra, Romeo Pașcu își aduce aminte că "într-un an, carabinierii ne-au luat vreo doi, trei jucători și i-au dus la Poliție. Băieții fuseseră la cumpărături și făcuseră o confuzie la discounturile existente la blugi. În fine, am luat Mercedesul șefului de la hotel și m-am dus să-i eliberez pe fotbaliști. I-am vorbit comandantului de acolo numai cu «Signor colega», i-am făcut cadou niște fanioane, insigne, un tricou și a înțeles că fusese o greșeală la mijloc. Am plecat de braț cu băieții spre cantonament".

Șueta cu tâlc Seche - Pădureanu

Și Gheorghe Chivorchian, fost președinte la FCM Bacău, istorisea recent în Gazetă un episod amuzant petrecut la Norcia:  "Eram într-un stagiu în Italia, iar seara, la cină, Seche stătea la șuetă cu Pădureanu, fiindcă era și Bistrița acolo. Discutau cine va cădea în divizia B, cine merge în cupele europene, cine va lua titlul, dar, la un moment dat, Sechelariu se răscoală. «Bre nea Jeane, dar după ce calcule faci mata aici, pe mine mă retrogradezi!»".

Ce echipe au câștigat "Norcia Cup"

  • 1999 - Steaua
  • 2000 - FC Național
  • 2001 - Litex
  • 2002 - FC Argeș
  • 2003 - U Craiova
  • 2004 - FC Oradea
  • 2005 - Poli Iași
  • 2006 - Poli Iași

213cutremure consecutive s-au produs în regiunea Norcia, dintre care 14 au avut o magnitudine de peste 4 grade pe scara Richter

100.000de oameni au rămas fără locuințe în urma dezastrului natural din centrul Italiei

50de persoane e numărul minim estimat al răniților înregistrați după cataclismul din peninsulă

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează