GSP SPECIAL  »  TRAGEDIE  »  NICOLAE PUIU

S-a stins Nicolae Puiu, 64 de ani, controversatul preşedinte al Oneştiului de la sfîrşitul anilor '90 » Povestea unui vis

Articol de - Publicat vineri, 20 mai 2011 00:00 / Actualizat joi, 19 mai 2011 21:04

Fostul şef al clubului din Moldova a cheltuit zeci de milioane de dolari pentru a urca echipa în prima divizie, unde a rezistat numai două sezoane, în plină Cooperativă: istorii savuroase cu arbitrii şi cu jucătorii, pe care voia să-i plătească regeşte

La sfîrşitul anilor '90, un preşedinte din zona Moldovei, Nicolae Puiu, la Oneşti, devenea unul dintre personajele cele mai suculente şi controversate ale campionatului. A stat cu echipa în prima ligă timp de două sezoane, 1998-2000, dar poveştile din jurul său, cu mulţi bani, "prietenii" cu arbitrii, suspiciuni de blaturi sau tentative de corupţie, l-au mutat pentru totdeauna în folclorul Ligii I.

Puiu, 64 de ani, s-a stins joi dimineaţa la Iaşi, comă diabetică urmată de infarct, dar în urma lui rămîne istoria unui om care şi-a îndeplinit un vis nebunesc: să joace în prima divizie cu o echipă mică, înfiinţată abia în 1994. Dar desfiinţată în 2003, la un an după plecarea lui Puiu, avînd datorii de peste 70 de miliarde de lei vechi la bugetul de stat.

Avere făcută în Libia şi îngropată lîngă un copac
Înainte de Revoluţie, omul a lucrat aproape zece ani ca şef de coloană în Libia şi Irak: construcţii şi afaceri cu utilaj greu. Adusese în ţară peste două milioane de dolari, iar legenda spune că mare parte dintre aceştia îi îngropase la rădăcina unui copac, pentru a nu-i fi confiscaţi de autorităţile comuniste! I-a scos la lumină abia după '89, i-a înmulţit şi i-a folosit pentru a duce Oneştiul pe harta primei divizii fotbalistice, după un baraj tensionat cu Extensiv Craiova.

Clubul din oraşul Nadiei oferea atunci contracte care-l plasau între primele cinci din D.A.: un jucător cîştiga şi 60.000 de dolari pe sezon, bani care se mai dădeau în acel moment doar la Steaua, Dinamo, Rapid şi FC Argeş. Primele erau şi ele consistente: 500 de dolari acasă, 1.500 în deplasare.

Bani pentru echipă cîştigaţi la ruletă
Fostul antrenor al echipei, Toader Şteţ, povesteşte: "Era un tip care se lupta să le fie bine tuturor celor din jurul lui. A făcut uneori şi imposibilul. Am aflat după aceea că ţinea atît de mult la echipă încît aproba de multe ori penalizările financiare pe care le sugeram eu, dar pe de altă parte le dădea banii înapoi fotbaliştilor din propriul buzunar".

"Am cheltuit zeci de milioane de dolari cu echipa, dar cînd s-a terminat valuta a început declinul", recunoştea Puiu peste ani. În al doilea sezon, ajunsese să obţină fonduri pentru fotbalişti jucînd la Casino Vernescu, în Bucureşti. Avea şofer personal, se caza la hotel "Capitol", iar cîte două, trei nopţi la rînd îşi încerca norocul la ruletă. Cîştiga des, spuneau apropiaţii lui, erau sume de ordinul zecilor de mii de dolari, bani din care obişnuia să-şi cumpere mereu un set de haine de firmă, iar restul erau destinaţi clubului.

Sfîrşit modest
Pe vremuri, se spune că şi arbitrii mergeau la Oneşti ca la Mecca. Protocoalele fabuloase de acolo se regăsesc şi azi în poveştile spuse cu discreţie de "cavalerii" timpurilor în care Cooperativa funcţiona în plin. Însuşi Puiu a admis după retragerea din fotbal că avusese relaţii cordiale cu unii "centrali", punctînd că singurul pe care n-a reuşit să-l influenţeze a fost Marian Salomir.

Dintr-un om care nu-şi refuza nimic, Puiu ajunsese însă în ultimii ani să trăiască la standarde care erau departe de cele din anii '90. Locuia la un moment dat în casa pe care o ridicase pentru el, dar o vînduse din cauza problemelor financiare. Avea o pensie de 1600 de lei şi un mic salariu ca angajat la o firmă locală. A rămas acum în urma lui doar scurta poveste agitată a unei echipe care umplea stadionul meci de meci, 12.000 de locuri, cu ambiţia de a arăta că Oneştiul n-a însemnat doar Nadia.


FC Oneşti în Liga I
1998-1999: locul 14
1999-2000: locul 16 (a retrogradat)

Ce jucători importanţi au evoluat la FC Oneşti
Marius Bilaşco, Valeriu Răchită, Vasile Jercălău, Lucian Goian, Alin Artimon, Adrian Blid, Ionuţ Pîrvu, Dănuţ Oprea


Stăpînii caucazieni
La intrarea în stadionul din Oneşti, Puiu amenajase o cuşcă uriaşă, în care-şi duceau traiul doi imenşi ciobăneşti caucazieni. Chiar şi delegaţiile oaspete care soseau în Moldova nu puteau trece pe lîngă superbii cîini fără să se oprească să-i admire, în timp ce Puiu intra înăuntru pentru a-i hrăni cu hălci mari de carne. "Fac parte din averea mea", obişnuia să spună Puiu.

Sprijin din fotbal pentru înmormîntare
Vestea decesului lui Puiu a întristat fotbalul românesc. Mulţi dintre foştii adversari ai Oneştiului au decis să ajute financiar familia pentru înmormîntarea de duminică, astfel încît Adrian Porumboiu şi Gheorghe Ştefan vor trimite cîte 6.000 de lei, iar Cornel Dinu va contribui şi el cu o sumă importantă.

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (10)
danale
danale  •  06 August 2011, 20:51

Maine 7 august PUIU NICOLAE ar fi implinit 65 de ani . In amintirea lui comemorez prin prezenta , aceasta data , la cimitirul Sf NICOLAE . In calitate de frate , cu aceasta ocazie multumesc tuturor acelora care la inmormantare si la parastas au ajutat cu bani si pentru strangerea acestora in vederea achitarilor datoriilor pentru mentinerea ultimei locuinte personale care risca sa fie instrainata.

chiorul
chiorul  •  20 Mai 2011, 11:42

Dumnezeu sa-l ierte, sa-l odihneasca si sa-i faca tarina usoara!!!

chiorul
chiorul  •  20 Mai 2011, 11:44
Postat de flaviu79 pe 20 Mai 2011, 01:04

un mare prieten al lui Dinamo, membru de incredere al cooperativei... nici nu ma mira ca ei platesc...

Ehe tinerete... Nea' Puiu era prieten cu toata lumea. Pentru voi, la un meci din '99 parca, a vopsit seminte de floarea sorelui in rosu si albastru si le-a dat suporterilor veniti din Bucuresti. Nu vorbi de oameni si lucruri pe care nu le cunosti...

Vezi toate comentariile (10)
Comentează