INTERNATIONAL  »  CAMPIONATE  »  EDITORIAL

1001 de nopți și încă una » Editorial Andrei Niculescu despre „tăvălugul” Liverpool și numirea lui Quique Setién la Barcelona

Articol de GSP - Publicat luni, 20 ianuarie 2020 14:35

Liverpool a mai câștigat un meci, dar asta deja nu mai miră pe nimeni. Liverpool a mai câștigat un meci contra lui Manchester United, dar asta deja nu mai miră pe nimeni. 

Liverpool a mai adăugat puncte la diferența existentă față de United, marele rival din Anglia, dar asta deja nu mai miră pe nimeni. Apropo, sunt 30 acum! Liverpool a mai adăugat puncte la diferența existentă față de Manchester City, campioana en-titre și principala contracandidată, dar asta deja nu mai miră pe nimeni. 

Apropo, sunt 16 acum, dar pot fi 19! Liverpool a mai făcut un pas spre atât de așteptatul titlu, dar asta deja nu mai miră pe nimeni. Pe undeva, în plină admirație față de acest marș triumfal, cred că și unii dintre suporterii "cormoranilor" simt o nuanță de regret pentru traseul pe care s-a intrat. Poate că, după atâția ani de așteptare, un final epic, cu ceva mai multe emoții, ar fi fost de preferat, căci în momentul când Liverpool va câștiga matematic campionatul nu se va mai mira nimeni. 

Despre "Clasicul" Angliei, prea puține ar fi de zis. Poate doar un detaliu. În ultimele minute, Liverpool a avut sub 15% posesie, dar cu toate astea a reușit să reziste, ba a dat și gol. Băieții ăștia au învățat, sub comanda lui Klopp, și lecția suferinței, indispensabilă pentru o trupă ce-și propune, și are toate mijloacele, să marcheze o epocă în fotbal. 

Iar cele 1001 de nopți, câte s-au făcut duminică de la ultimul eșec pe "Anfield", reprezintă fix plonjonul spre o echipă de poveste. Regele fotbal și-a găsit Șeherezada în persoana unui Jürgen Klopp care a știut cum să aducă la picioarele sale un oraș ce amesteca depresiile cu crizele de nervi, asortându-le cu rare momente de satisfacții platonice. 

CUM L-A SURPRINS VIAȚA PE SETIEN 

Orice schimbare de antrenor la un club  mare multiplică numărul analizelor și face ca dezbaterile să fie mai încinse. Iar când asta se întâmplă la FC Barcelona, cu atât mai mult. Nu-i deloc obișnuit ca o echipă care termină pe primul loc turul de campionat să-și concedieze antrenorul. 

În Spania s-a mai întâmplat, era și Gică Hagi amestecat, căci povestea e de la Real Madrid, din sezonul 1991-1992, iar cel sacrificat a fost Radomir Antici. Finalul n-a fost unul fericit, căci madrilenii au pierdut acel campionat. Cum va fi la Barcelona, rămâne de văzut.  

Instalarea lui Quique Setién la Barcelona confirmă o teorie la care eu unul fac apel mereu. Lăsați viața să vă surprindă, nu se știe când o să vă surprindă plăcut! Pe Quique l-a surprins și o recunoaște, e în fața celei mai mari provocări din carieră. Viața i-a oferit, la 61 de ani, o șansă pe care mulți și-ar fi dorit-o. 

Debutul lui e greu de analizat, căci nu există antrenor capabil de miracole în 5 zile și 5 antrenamente. Setien, despre care se zice că ar fi cel mai "Cruyff-ist" tehnician al momentului, chiar peste Guardiola, spunea că atunci când echipele lui câștigă doar cu 1-0 merge acasă un pic supărat. Probabil că duminică supărarea n-a fost atât de mare, mai ales că a palpat și o realitate pe care, pe alte bănci tehnice, poate n-ar fi trăit-o, acea eliminare a unui fundaș advers, ca un soi de cadou de bun venit.  

Și apropo de Cruyff. Mulți scot în față posesia Barcelonei de duminică, 82%, ori numărul total de pase, 1005. Doar pe vremea lui Pep, catalanii au mai depășit mia de pase într-un meci, dar aici mai există un aspect, ca acele asteriscuri de la unele oferte ce ne iau ochii. 

Din 1005 pase totale, 802 au fost date înapoi. De aici cu siguranță va pleca în analizele sale de mare șahist Setién atunci când va încerca să creioneze viitorul. Și poate că va ajunge la necesitatea, din ce în ce mai limpede, de a aduce un vârf de atac, care să compenseze lipsa lui Suárez. 

P.S. Apropo de vârf. Într-o perioadă în care se vorbește enorm de Mbappé, Cristiano și Messi demolează statistici, Immobile pare că a descoperit elixirul tinereții, iar Lewandowski face ce a făcut mereu, un nume începe încet să capete rezonanță. Timo Werner. 

În martie face 24 de ani, are 20 de goluri în Bundesliga, cât Lewa, în iulie va costa 60 de milioane de euro, iar din 2021, 30 de milioane. Ceva mă face să cred însă că bătaia pe el va începe încă din vara asta. 

LIVERPOOL - UNITED 2-0 // „Mașinăria” lui Jurgen Klopp poate bate 9 RECORDURI impresionante până la finalul sezonului

AICI ai cele mai interesante statistici + clasamente în timp real din fotbalul intern și internațional!

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (2)
10153393263006143
Dragos Pirnog  •  20 Ianuarie 2020, 15:16

Un nou articol excelent. Felicitari Andrei pentru aceste articole si modul foarte profesionist in care comentezi ce se intampla in marile campionate din Europa. Ai notat excelent la PS: Werner este un gen de atacant pe care cred ca orice echipa si-l doreste. Cand nu il are trebuie sa caute alte solutii tactice si calitatea unor jucatori si inspiratia antrenorului poate sa duca la un succes insa cu unul ca Werner totul e mai simplu. Acelasi tip de atacant este Haaland si ce a facut Borussia sambata este dovada. S-a chinuit aproape 60 de minute cu Reus atacant si a marcat de 4 ori cand a intrat norvegianul. Ce simplu este fotbalul uneori

bodrin
bodrin  •  20 Ianuarie 2020, 15:06

O Șheharazadă cu barbă sălbatecă? Eroare! Cum să folosești așa o metaforă când Klopp, chiar proaspăt ferchezuit, nu are nicio tangență cu frumoasa povestitoare...

Vezi toate comentariile (2)
Comentează