INTERNATIONAL  »  CAMPIONATE  »  BUNDESLIGA

3 posibile verdicte în scandalul de la Freiburg - Bayern » Ce șanse de reușită are memoriul contestatarilor

Meciul Freiburg - Bayern intră în „prelungiri
Meciul Freiburg - Bayern intră în „prelungiri", foto: Imago

Articol de - Publicat marti, 05 aprilie 2022 10:24 / Actualizat marti, 05 aprilie 2022 11:39

Freiburg a depus un memoriu, după ce Bayern a jucat 16 secunde în 12, în meciul disputat sâmbăta trecută. Specialiștii susțin că Freiburg are sub 50 la sută șanse să-i fie acordată victoria la masa verde și zero ca partida să se rejoace. Există mai multe argumente pentru ca rezultatul final, 1-4, să rămână în picioare.

Meciul Freiburg - Bayern intră în „prelungiri". Deși au pierdut clar pe teren, 1-4, amfitrionii încearcă să profite de faptul că în minutul 86, la scorul de 1-3, oaspeții au evoluat timp de 17 secunde în 12 jucători și luni seară au depus memoriu la Federație (DFB). Cum s-a ajuns la un asemenea incident se știe.

Cât costă să faci sport în România? » Episodul 1: FOTBAL. Patru discuții dureroase: presiune, agresivitate, șpăgi și bani negri
Cât costă să faci sport
Cât costă să faci sport în România? » Episodul 1: FOTBAL. Patru discuții dureroase: presiune, agresivitate, șpăgi și bani negri

Freiburg a făcut apel anti-Bayern, ca să nu fie trasă la răspundere de conducere

Campioana Bayern a efectuat o dublă schimbare, însă la înlocuirea lui Coman cu Sabitzer, team-managerul Kathleen Krueger a ridicat tăblița cu numărul vechi al francezului, 29, și nu cu „11"-le pe care-l poartă în acest sezon. 

Motiv pentru care atacantul nu s-a simțit vizat și a rămas pe teren. Nici arbitrul de rezervă Arno Blos n-a verificat, deși era obligația lui, iar „centralul" Christian Dingert a reacționat abia după ce fundașul Freiburgului, Nico Schlotterbeck, l-a tras de mânecă.

Freiburg și-a motivat astfel demersul: „Instanța sportivă va avea posibilitatea să evalueze și să răspundă întrebărilor pe care le ridică acest caz, în temeiul dreptului sportiv, și să creeze securitate juridică în cazuri comparabile".

De asemenea, a invocat faptul că, în caz contrar, suporterii și sponsorii ar fi putut trage la răspundere Consiliul de Conducere pe motiv că n-a profitat de oportunitate, în condițiile în care, o victorie la masa verde ar ajuta echipa în tentativa de a încheia campionatul pe un loc de Ligă sau măcar de Europa League.

Care sunt cele 3 variante în Freiburg - Bayern

Un verdict va fi dat la sfârșitul acestei săptămâni sau cel târziu luni, potrivit tabloidului Bild. Există trei variante: 

  1. Scorul rămâne cel stabilit pe teren, 1-4;
  2. Partida se rejoacă;
  3. Victorie cu 2-0 pentru Freiburg, la masa verde. (În Germania, spre deosebire de celelalte campionate, la masa verde se dă 2-0, nu 3-0)

Întrebarea crucială la care trebuie să răspundă Tribunalul Sportiv este: Bayern sau arbitrul - cine-i vinovat de eroarea intervenită?

Lutz Michael Fröhlich (64 de ani), șeful arbitrilor DFB, a admis deja: 

În cursul procesului au existat erori comise de arbitri. Înainte de a relua jocul, ei trebuie să se asigure că jucătorul schimbat a părăsit terenul și abia apoi să-i permită înlocuitorului intrarea pe teren. N-au făcut-o. Ei trebuie să numere și jucătorii aflați pe teren, ceea ce iarăși n-au făcut

Dacă vina va fi atribuită brigăzii lui Dingert, rezultatul va rămâne 1-4. Iese din calcul rejucarea, fiindcă incidentul n-a influențat în niciun fel meciul. În cele 17 secunde nu s-au jucat decât câteva pase. 

Dacă instanța o va învinui și pe Bayern, făcând trimitere la un alt articol din regulament, potrivit căruia Sabitzer era neeligibil de a juca deoarece Coman nu părăsise terenul, e posibil ca Freiburg să câștige la masa verde.

Există un precedent

Există și un precedent. În octombrie 2021, în meciul cu Nöttingen, Bissingen jucat 16 secunde în 12, tot după o înlocuire. Nottingen a făcut apel și a pierdut. Motivul principal? Al 12-lea jucător nu a intervenit activ în joc. Situație în care se regăsește și Sabitzer.

Potrivit specialiștilor consultați de Bild, Freiburg are sub 50 la sută șanse de câștig cu memoriul său. Mai ales după ce Fröhlich a vorbit clar, public, despre greșelile făcute de brigada condusă de Christian Dingert: „Tribunalul sportiv al Federației cu greu poate ignora așa ceva".

Nu suntem surprinși că Freiburg a depus memoriu. Avem încredere în judecata instanțelor sportive
- Oliver Kahn, director executiv Bayern

Bayern i-a ajutat în 2005 ... într-un fel

În 2005, înaintea unui Bayern - Freiburg, din „sferturile" Cupei Germaniei, responsabilii munchenezilor au remarcat că în efectivul oaspeților era un jucător neeligibil. 

Uli Hoeness, managerul de atunci al bavarezilor, l-a atenționat prompt pe antrenorul oaspeților, Volker Finke: „Vezi că ai o problemă". Finke l-a scos din lot pe fotbalistul respectiv și a evitat astfel o înfrângere la masa verde. Pe teren, însă, tot a pierdut: 0-7! 

Citește mai multe știri despre Bundesliga: 

Stupoare în Rusia! Postul TV a întrerupt transmisiunea derby-ului din Bundesliga: „Motivele ne depășesc”

Leipzig vrea să renunțe la un fotbalist pretențios: „A cerut struguri în timpul masajelor de refacere”

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (2)
madalin_eivissa
madalin_eivissa  •  05 Aprilie 2022, 20:03

Barcelona din '98 sau '99 au ieșit din Copa del Rey tot așa la masa verde

3229381597095148
Ovidiu Toader  •  05 Aprilie 2022, 11:12

2-0 la masa verde?

Vezi toate comentariile (2)
Comentează