INTERNATIONAL  »  CAMPIONATE  »  BUNDESLIGA

6 concluzii după revenirea fotbalului din Bundesliga » Principalele minusuri + efectul regulilor speciale

Fotbalul din Bundesliga a revenit după 2 luni de pauză // Sursă foto: Getty
Fotbalul din Bundesliga a revenit după 2 luni de pauză // Sursă foto: Getty

Articol de - Publicat luni, 18 mai 2020 23:20

Meciurile din Bundesliga s-au reîntors la sfârșitul săptămânii precedente, după 65 de zile de pauză. Pandemia de COVID-19 a suspendat competițiile fotbalistice din Germania la mijlocul lunii martie, așa cum s-a întâmplat în majoritatea ligilor europene.

Etapa cu numărul 26 a propus câteva partide interesante, precum „Revierderby-ul” Dortmund - Schalke 4-0, regăsirea spectaculoasă a oaspeților din Koln - Mainz 2-2 sau surpriza configurată pe „Red Bull Arena”, Leipzig - Freiburg 1-1.

În continuare, câteva dintre concluziile după primele meciuri oficiale desfășurate în noua normalitate.

1. Fotbalul nu e același în absența spectatorilor

Evident, echipele din Bundesliga nu vor avea parte în perioada următoare de aportul fanilor. În genere, stadioanele din Germania erau arhipline, iar interzicerea suporterilor în interiorul arenelor reprezintă un real dezavantaj pentru cluburi, atât din punct de vedere financiar, cât și sportiv.

Chiar dacă s-au găsit unele soluții inedite, precum ocuparea scaunelor cu jucării de pluș, ritmul uneia dintre cele mai tari ligi din Europa a avut de suferit (și) din cauza acestui aspect.

6 concluzii după revenirea fotbalului din Bundesliga » Principalele minusuri + efectul regulilor speciale

2. Fără intensitatea de altădată

Momentan, jucătorii nu sunt puși la punct cu pregătirea fizică, iar spectacolul din etapele precedente încă nu poate fi asigurat. Probabil va trebui să treacă o perioadă de timp până când nemții vor fi capabili să susțină o cadență deosebită.

Totuși, tempoul de joc mai scăzut nu s-a regăsit și în numărul de reușite. În runda tocmai încheiată cu duelul Bremen - Leverkusen 1-4, s-au înscris 27 de goluri. În ultima etapă disputată înainte de suspendarea campionatului s-a marcat de 24 de ori.

3. Polii de putere nu s-au schimbat

Giganții campionatului, Bayern Munchen și Borussia Dortmund, n-au acuzat pauza din ultimele două luni și au obținut victorii categorice. Nu doar că nu au primit gol, dar adversarele Union Berlin și Schalke 04 au pus foarte rar în pericol portarii celor mai puternice formații din Bundesliga.

68%a fost posesia lui Bayern Munchen în confruntarea cu Union Berlin; Schalke a avut doar 40% din timp balonul în meciul cu Borussia Dortmund

4. Galeriile s-au mutat în fața televizoarelor

Nerăbdarea microbiștilor de a urmări din nou fotbal în direct s-a regăsit în cifre. Sky Sports Germania, televiziunea care deține drepturile TV pentru prima ligă de fotbal, a atras nu mai puțin de 6 milioane de telespectatori cu cele 6 partide de sâmbătă.

La ora de start a primelor meciuri, 16:30 (ora României), 3,6 milioane de oameni au fost cu ochii pe programele Sky Sports de tip pay-per-view. Oficialii consorțiului au estimat o creștere de 100% a audienței față de o sâmbătă obișnuită.

5. Multe schimbări, efecte firave

Începând cu runda #26, echipele din Germania pot efectua în timpul jocului 5 modificări, nu 3, așa cum era regula clasică. Union Berlin, Mainz, Koln, Frankfurt, Monchengladbach, Schalke, Paderborn, Bremen, Leverkusen și Hertha sunt formațiile care au ales să profite de noua măsură, folosind pe parcursul celor 90 de minute 16 jucători.

Însă rezultatele nu sunt grozave: 79 de rezerve au reușit doar 3 goluri și două pase decisive.

6. Protocolul sanitar nu a fost respectat

Primele partide au adus și primele încălcări ale protocolului sanitar stabilit împotriva răspândirii COVID-19. Șansele ca fotbaliștii în cauză să fie penalizați sunt nule, întrucât liga germană a emis protocolul sub formă de recomandări. „Nu pot exista sancțiuni”, a explicat un oficial DFL.

La finalul meciului Hoffenheim - Hertha Berlin 0-3, Dedryck Boyata l-a sărutat pe obraz pe Marjo Grujic, sărbătorind astfel victoria oaspeților.

6 concluzii după revenirea fotbalului din Bundesliga » Principalele minusuri + efectul regulilor speciale


Un gest similar a făcut și Marcus Thuram în Frankfurt - Monchengladbach 1-3, după gol:

Rezultatele rundei #26 din Bundesliga:

  • Frankfurt - Monchengladbach 1-3
  • Augsburg - Wolfsburg 1-2
  • Dusseldorf - Paderborn 0-0
  • Hoffenheim - Hertha Berlin 0-3
  • Leipzig - Freiburg 1-1
  • Dortmund - Schalke 4-0
  • Koln - Mainz 2-2
  • Union Berlin - Bayern 0-2
  • Bremen - Leverkusen 1-4

„Mă uit la revenirea fotbalului și mă întreb dacă e vreun motiv pentru care nu se permite îmbrățișarea la goluri? În timpul meciurilor suntem mereu în contact. La cornere, jucătorii sunt chiar lângă tine. În zid la fel” 
Radamel Falcao, Galatasaray 

„De ce poartă jucătorii mască și la inspectarea terenului?!” 
Alexandre Pato, Sao Paulo 

„Mi se pare comic. E o mascaradă. Rezervele sunt mutate la margine, dar vin cornerele, unde le suflă unii în gură altora” 
Emil Grădinescu, comentator TV Telekom Sport 

„Parcă mă uit la un antrenament. Se aud jucătorii și antrenorii țipând. Abia acum valorăm cum trebuie puterea fanilor. Căpitanii au ales terenul stând la 3 metri distanță când imediat după se luptă pentru minge față-n față...” 
Cesc Fabregas, AS Monaco 

„E normal să nu fie același ritm ca înainte. E o altă viteză de joc acum. Cred că peste vreo 3 săptămâni fotbaliștii vor fi pregătiți fizic așa cum trebuie” 
Basarab Panduru, fost internațional

VIDEO Toate detaliile despre Wolfsburg - Borussia Dortmund » Oaspeții caută a 6-a victorie consecutivă în campionat

Citește mai multe știri din Bundesliga:

Fabulos! Recordul unic al lui Erling Haaland: e peste Messi și Cristiano Ronaldo

S-au urnit mai greu » Două gafe majore în Union Berlin - Bayern Munchen

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează