INTERNATIONAL  »  CAMPIONATE  »  A MURIT MARADONA

EXCLUSIV VIDEO Iosif Rotariu, devastat de moartea lui Diego Maradona: „Parcă s-a rupt ceva din mine. Îmi e greu de tot”

Iosif Rotariu vs Diego Maradona // foto: Imago +20   FOTO
Iosif Rotariu vs Diego Maradona // foto: Imago

Articol de GSP - Publicat joi, 26 noiembrie 2020 07:06 / Actualizat joi, 26 noiembrie 2020 11:22

Diego Maradona a murit. Decesul fostului mare fotbalist argentinian l-a șocat pe Iosif Rotariu (58 de ani), cel care l-a „păzit” perfect pe Diego în meciul dintre România și Argentina de la CM din 1990, scor 1-1. 

  • Maradona, aflat în locuința lui din Tigre, a suferit un stop cardiorespirator.

În iunie 1990, Iosif Rotariu a făcut probabil cel mai mare meci al carierei. L-a anihilat pe Maradona într-un duel România - Argentina (scor 1-1) disputat chiar pe stadionul unde Diego a scris istorie în Italia, la Napoli. Într-o intervenție la GSP Live, Rotariu a rememorat acel meci și a dezvăluit cum l-a afectat trecerea în neființă a lui Maradona.

Iosif Rotariu: „Maradona a fost cel mai mare fotbalist din istorie”

„Eram pe un teren de fotbal la antrenament când m-a sunat un prieten să mă anunțe. Greu, parcă s-a rupt ceva din mine. Când mă oprea lumea pe stradă, îmi spunea «Roti, care l-a marcat pe Maradona». L-am admirat tot timpul, am văzut toate meciurile, golurile lui, filmele pe care le-a făcut. Parcă făcea parte din familia mea. Îmi e greu, greu de tot”, a declarat Rotariu, la GSP Live.

Despre meciul cu Argentina, în care l-a avut drept adversar direct pe Maradona, Rotariu a spus:

„Cred că e cel mai important moment al carierei, aveam nevoie de cel puțin un punct pentru a merge mai departe la CM din Italia. Presiunea era foarte mare, întâlneam cel mai mare fotbalist din istorie. A fost foarte greu, au fost unele momente în care am depășit limita regulamentului prin intrările mele pentru că nu aveam altă posibilitate. Am încercat să fac tot posibilul ca să îl opresc. 

Mi-a fost greu, am avut o noapte albă înainte de meci, cu multe gânduri... Am dormit foarte puțin, aveam tot felul de gânduri. Dacă înscria Maradona, toată lumea zicea că din cauza mea nu ne-am calificat. Mă gândeam cum să îl opresc, ce să fac. A fost foarte greu, dar am fost foarte fericit că am fost contemporan cu el. 

Eu cred că a fost cel mai mare jucător din istoria fotbalului mondial. Și nu doar mare fotbalist, a fost un om de spectacol, pentru suporteri, pentru oamenii de rând. Controla mingea la încălzire cu o lejeritate... Probabil că dacă ar fi fost muzică, ar fi dansat cu mingea cu picior. El a fost ceva special, unic”.

Iosif Rotariu: „Am avut câteva intrări mai dure”

La finalul partidei, nervos pe duritatea cu care Rotariu a jucat, Maradona a refuzat să facă schimb de tricouri cu fotbalistul român, căruia i-a aruncat tricoul în iarbă. În schimb, i-a oferit tricoul său lui Gică Hagi - gest normal, în opinia lui Iosif.

„A fost un moment nepotrivit, am avut câteva intrări mai dure. Neintenționate, dar mai dure. Când a fluierat arbitrul finalul partidei, mi-am scos tricoul repede pentru a face schimb cu Maradona, dar l-a luat în mână și l-a aruncat în iarbă, era și foarte nervos. Poate dacă aș fi mai așteptat câteva minute s-ar fi calmat. 

Cel mai important este că l-a schimbat cu Gică Hagi și era pe undeva normal, erau amândoi decari, Hagi era considerat Maradona din Carpați, era normal să-l schimbe cu el. A avut un comportament fotbalistic extraordinar, dar în anumite momente mi-a adresat câteva cuvinte în italiană, fiind nervos, dar per total s-a comportat ca un mare fotbalist pe teren”, a mărturisit Rotariu la GSP Live.

A fost o luptă, un meci fizic cu puţin fotbal. Iar la sfârşitul primei reprize, numărul 5 al României (n.r.  Iosif Rotariu)mi-a distrus glezna stângă, mi-a deschis-o printr-o lovitură. În a doua repriză, am jucat cu infiltraţii şi nu mai eram apt 100%. Dar nu eram nebun să ies - Diego Maradona, despre meciul România - Argentina 1-1

Am primit foarte multe telefoane, mesaje, poze de la meci. Telefonul a sunat în continuu până aseară târziu, la fel acum, dimineața

Fotbalul nu va mai fi la fel. Lumea fotbalului nu cred că va mai avea un om atât de complet din toate punctele de vedere, atât fotbalistic, cât și în afara terenului. Talentul pe care l-a avut Maradona nu cred că-l va mai avea cineva vreodată - Iosif Rotariu, la GSP Live

VIDEO Rezumat România – Argentina 1-1 (0-0)

  • Au marcat: Balint (68) / Monzon (63)
  • Stadion: „San Paolo", Napoli
  • Spectatori: 52.733
  • Data: 18.06.1990

România: Lung – Rednic, Andone, Gh. Popescu, Klein – Sabău (82 Mateuț), Rotariu, Lupescu, Hagi – Lăcătuș, Balint (72 Lupu)
Antrenor: Emeric Ienei

Argentina: Goycoechea – Serrizuela, Monzon, Simon, Olarticoechea – Burruchaga (60 Dezotti), Basualdo, Batista, Maradona – Caniggia, Troglio (53 Giusti)
Antrenor: Carlos Bilardo

  • Cartonașe galbene: Lăcătuș (4), Hagi (8), Lupescu (32) / Serrizuela (72), Batista (86)
  • Arbitru: Carlos Silva Valente (Portugalia)

A murit Diego Maradona. Cifrele unei legende:

  • Maradona a jucat la 6 cluburi: Argentinos (1976-1981), Boca (1981-1982 și 1995-1997), Barcelona (1982-1984), Napoli (1984-1991), Sevilla (1991-1992) și Newell's (1993-1994);
  • 312 goluri a marcat Diego Maradona în 588 de meciuri jucate de-a lungul carierei la echipele de club;
  • 91 de selecții a strâns „El Pibe de Oro” la naționala Argentinei în perioada 1977-1994;
  • 10 trofee a cucerit El Diez, cele mai importante fiind Cupa Mondială (1986), titlurile în Serie A (1987, 1990) și Cupa UEFA (1989).

Imagini de colecție din cariera marelui Diego Maradona

+16 FOTO

VIDEO. Pe 27.02.1977, Maradona debuta în Naționala Argentinei, la 5-1 cu Ungaria

Citește mai multe știri despre Diego Maradona:

„Dumnezeu este mort” » Cum arată primele pagini ale marilor ziare din lume după decesul lui Diego Maradona

Incredibilă premoniţie: în ziua morții lui Diego Maradona, a intrat la GSP Live cu un tricou al legendarului argentinian: „Parcă am simțit. Îl voi pune într-un tablou”

Victor Ponta a plagiat și mesajul de adio pentru Diego Maradona » Internetul nu l-a iertat

AD10S » 7 dintre cele mai importante voci ale Gazetei, omagiu pentru marele Diego

Maradona și drogurile, un tango cu năbădăi: „Putea intra cu un avion plin cu cocaină la Napoli! Carabinierii se puneau în genunchi”

Interviu-eveniment cu Stanislas Wawrinka, omul care „a spart” BIG 4: „Am ZERO regrete pentru Wimbledon și am trăit cel mai frumos sentiment din tenis ”. Ce spune despre dispariția reverului cu o mână

Ședința s-a încheiat! Cristiano Bergodi a plecat OFICIAL de la Rapid: „Mulțumim pentru momentele frumoase”


Comentarii (6)
853246084756615
Marcel Popa  •  26 Noiembrie 2020, 17:39

Lumea la iubit si il va iubi in continuare pe Diego,nu intereseaza pe nimeni ce a facut Diego cu viata lui ,el a fost un titan al fotbalului.Cine il vorbeste de rau este un om prost ,Diego a fost un om bun.A iubit fotbalul si tara lui.A fost ultimul zecar adevarat.Multe vedete au murit din cauza drogurilor si vor mai muri.Omul asta a facut oameni fericiti asta nu trebuie uitat.Diego nu va fi uitat niciodata.

adi-das
adi-das  •  26 Noiembrie 2020, 10:55

Toate "legendele" noastre sunt devastate de moartea lui Maradona de parca au tras liniuțe cu el. În schimb fiecare își aduce aminte când a fost mai bun decât el. Rotariu își aduce aminte ce dur a fost el cu Maradona, Hagi își aduce aminte ca a fost mai bun decat el în 90.

gintonic
gintonic  •  26 Noiembrie 2020, 10:52

Tot respectul pentru fotbalistul de geniu Diego Armando Maradona, sa se odihneasca in pace!... Totusi omul si fotbalistul Pele, rezultatele si cifrele lui, jocul sau complet, il detaseaza de El Pibe d'Oro ! Maradona poate facea spectacol cu giumbuslucurile lui de la incalzire, era eficient si in meciuri, insa Pele chiar a fost un jucator unic, complet, extraordinar ! A castigat mai multe meciuri de unul singur, are mai multe realizari (nr meciuri, nr goluri, titluri mondiale) plus un caracter sanatos, echilibrat! Deocamdata, Pele este nr. 1 in orice sondaj de opinie serios!...unde nu se contorizeaza jongleriile de la incalzire... ;) R.I.P. Diego !

Vezi toate comentariile (6)
Comentează