INTERNATIONAL  »  CAMPIONATE  »  AJAX

S-a stins o legendă a Ajaxului! Povestea uluitoare cu polițistul în miez de noapte

Wim Suurbier // FOTO: www.ajax.nl
Wim Suurbier // FOTO: www.ajax.nl

Articol de - Publicat luni, 13 iulie 2020 13:33 / Actualizat luni, 13 iulie 2020 13:44

Wim Suurbier, unul dintre cei mai valoroși fundași dreapta ai anilor '70, a murit duminică, la 75 de ani. Era în comă din 11 mai, după o hemoragie cerebrală gravă.

Wim Suurbier nu mai este. Unul dintre cei mai buni fundași dreapta ai anilor '70, considerat de mulți numărul 1, s-a stins duminică, la Amsterdam, orașul vieții sale. Avea 75 de ani. Pe 11 mai, suferise o hemoragie cerebrală. A fost găsit în casă după trei zile. În comă. Nu și-a mai revenit.

A câștigat tot, mai puțin titlul mondial

A jucat 13 ani la Ajax (1964-1977), parte din "fotbalul total" creat de Rinus Michels și Johan Cruyff, unul dintre jucătorii preferați ai lui Ștefan Kovacs. De șapte ori campion al Olandei, triplu câștigător al Cupei Campionilor Europeni (1971-1973). Nu i-au scăpat nici Supercupa Europei (1972, 1973), nici Cupa Intercontinentală (1972). Doar un titlu cu „Portocala mecanică" i-a lipsit. Dublu finalist de Mondial, de fiecare dată învins: 1-2 cu Germania, în 1974, 1-3 cu Argentina, patru ani mai târziu.

„Putea să petreacă până la 4 dimineața"

Nu era doar un jucător excelent, avea și un umor ieșit din comun. „Atmosfera se relaxa întotdeauna în vestiar cu Wim. El era mereu primul cu glumele, nu Cruyff, Keizer sau Swart", spune antrenorul Aad de Mos.

Îi plăcea să se distreze, uneori prea mult. Willy van de Kerkhof, fost coechipier la națională, și-a amintit: „Putea să stea la petrecere până la 4 dimineața, dar a doua zi era mereu pe teren, gata de meci. Trecea dincolo de ce accepta Dumnezeu".

A sărit pe bancheta din spate

L'Équipe a povestit un episod tragicomic. Într-o noapte, l-a oprit poliția. Era în mașină, beat, la volan. Lângă el, René van der Gijp, alt coleg de la lot. După ce au tras pe dreapta, au sărit amândoi pe bancheta din spate. Suurbier a coborât geamul, strigând: „Henk, Henk, ce faci?". Susținea că șoferul fugise în întuneric. Polițistul s-a prins de farsa lui Wim și l-a întrebat: „Ce facem?". Wim a reacționat prompt: „Doar nu crezi că eu conduceam. Sunt beat ca un porc". 

Când mă gândesc la Wim Suurbier, zâmbesc instantaneu. Datorită umorului, dar mai ales datorită jocului său
Wim van Hanegem, fost mare internațional olandez

509 meciuria jucat Wim Suurbier la Ajax, al doilea într-un top al "lăncierilor" cu cele mai multe prezențe, după Sjaak Swart (596)

60 de selecțiia adunat fundașul dreapta la naționala Olandei, în perioada 1966-1978 (a marcat trei goluri)

17 trofeea cucerit Suurbier în 13 ani la clubul din Amsterdam

VIDEO. Eric de Oliveira despre cum trebuia să ajungă la Ajax când era tânăr

Citește mai multe știri din fotbalul internațional: 

Lucrurile sunt clare » Conducerea Barcelonei a decis: „El va fi antrenorul echipei!”

Manchester City poate juca în Liga Campionilor! TAS a anunțat astăzi decizia finală » Ce pedeapsă au primit englezii

Playtech: BREAKING: Anamaria Prodan, ultimatum de la Reghecampf. E DISPERAT să divorțeze de ea, așa că i-a CERUT să facă asta în septembrie


Comentarii (2)
cseacseavlez
cseacseavlez  •  13 Iulie 2020, 18:50

fotbalul "total" a fost creat de Kovács István....nu de Rinus Michels și Johan Cruyff(mai aveţi peşte de împachetat??)

saramago
saramago  •  13 Iulie 2020, 14:01

RIP

Vezi toate comentariile (2)
Comentează