CAMPIONATE  ·  RASISM

Academia uruguayană atacă forul englez după suspendarea lui Cavani pentru rasism: „Sunteți ignoranți! Era o dovadă de afecțiune”

Edinson Cavani // FOTO: Imago
Edinson Cavani // FOTO: Imago

Articol de - Publicat duminica, 03 ianuarie 2021 13:38 / Actualizat duminica, 03 ianuarie 2021 13:49

Edinson Cavani, atacantul lui Manchester United, a fost suspendat 3 etape și amendat cu 100.000 de lire după ce i-a răspuns unui prieten cu 1gracias, negrito” pe Instagram.

Un an teribil care s-a încheiat la fel de rău pentru Edinson Cavani. Finalul unui scandal declanșat de un cuvânt greșit interpretat.

  • Pe 29 noiembrie, imediat după victoria lui Manchester United cu Southampton, uruguayanul intrând la pauză și schimbând definitiv meciul (de la 0-2 la 3-2) cu două goluri și o pasă decisivă, atacantul a primit un mesaj pe InstaStory: „Te iubesc atât de mult, Matador". Și a răspuns: „Mulțumesc, negruțule". Acel „negrito", cuvânt pe care Edi îl considera afectuos, transmis unui prieten, a fost considerat „rasism" de autoritățile fotbalului englez.
  • Pe 30 noiembrie, federația insulară (FA) a deschis anchetă împotriva sud-americanului. Deși Cavani a explicat ce voia să spună.
  • Pe 31 decembrie, o lună mai târziu, în ultima zi a anului, Comisia de Disciplină a luat decizia. Suspendându-l trei partide și amendându-l cu 100.000 de lire sterline (echivalentul a 112.700 de euro). "Un comentariu nepotrivit, care discreditează jocul", a comentat FA, care i-a cerut să urmeze un program educativ.

„O mare nedreptate"

Cavani, care a acceptat pedeapsa, dar a susținut încă o dată că „sunt împăcat, pentru că întotdeauna m-am exprimat cu afecțiune", a fost apărat și de Academia uruguayană, care i-a atacat pe oficialii britanici. 

„Federația engleză a făcut o mare nedreptate, dovedindu-și ignoranța, lipsa cunoștințelor culturale și lingvistice. A greșit pronunțându-se asupra folosirii limbii spaniole, fără a ține cont de complexitatea sa și de context", a protestat Academia de la Montevideo într-un comunicat în care s-a detaliat: „Cuvintele ce fac referire la culoarea pielii, la greutate sau la alte caracteristici fizice sunt utilizate deseori între prieteni în America latină, mai ales sub forma diminutivelor. În acest context, sunt expresii de tandrețe. Tot în acest context, unica explicație ce poate fi oferită acelui «negrito» este de afecțiune".

 Îmi cer scuze dacă am jignit pe cineva cu o expresie de afecțiune adresată unui prieten. Inima mea e împăcată. Întotdeauna m-am exprimat astfel, în concordanță cu felul meu de a trăi și cultura mea 
- Edinson Cavani, atacant Man. United

Tot „negrito" și la Luis Suárez

Pe 15 octombrie 2011, când era la Liverpool, uruguayanul Luis Suárez s-a certat cu Patrice Evra la 1-1 cu Manchester United. După meci, francezul l-a acuzat de rasism, dezvăluind și cuvântul care îl înfuriase: „Negrito". Suárez a spus că, în țara sa, cuvântul nu are o conotație ofensatoare, rasistă. Pe 20 decembrie 2011, federația engleză l-a suspendat 8 meciuri și l-a amendat cu 40.000 de lire sterline.

VIDEO. Edinson Cavani, la antrenamentele lui Manchester United

Citește mai multe știri din fotbalul internațional:Bătaie în platoul unei emisiuni din România. „Te fac varză!„ Echipa de producție a intervenit imediat
Libertatea
Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează
Agenda
Oră Competiție / Post TV
13:00 Handbal F, Cupa EHF
Kuban - HC Dunărea Brăila
Digi 1, Telekom 1
13:30 Fotbal, Serie A
Napoli - Fiorentina
Digi 2, Telekom 2, Look Sport
14:00 Fotbal, Ligue 1
Brest - Rennes
Digi 4, Telekom 4, Look Sport 3
14:30 Fotbal, Liga 1
Academica Clinceni - Hermannstadt
Digi 1, Telekom 1, Look Sport
16:00 Fotbal, Serie A
Sassuolo - Parma
Digi 4, Telekom 4
16:30 Fotbal, Bundesliga
Bayern Munchen - Freiburg
Digi 2, Telekom 2, Look Sport
16:45 Fotbal, Liga 1
FC Argeș - Gaz Metan
Digi 1, Telekom 1, Look Sport
17:00 Handbal F, Liga Campionilor
HC Podravka Vegeta - SCM Râmnicu Vâlcea
Digi 3, Telekom 3, Look Sport 2
18:00 Fotbal, La Liga
Lille - Reims
Digi 4, Telekom 4
19:00 Fotbal, Liga 1
Sepsi - CFR Cluj
Digi 1, Telekom 1, Look Sport
19:00 Fotbal, Serie A
Atalanta - Genoa
Digi 2, Telekom 2, Look Sport
19:00 Handbal M, CM 2021
Angola - Croația
Digi 3
21:30 Handbal M, CM 2021
Polonia - Spania
Digi 3
21:45 Fotbal, Serie A
Inter - Juventus
Digi 1, Telekom 1, Look Sport
22:00 Fotbal, Ligue 1
Lyon - Metz
Digi 4, Telekom 4
Program TV complet
Liga 1