INTERNATIONAL  »  CAMPIONATE  »  LECŢIE DE SUSŢINERE PUBLICĂ A UNUI PATRON PENTRU ANTRENORUL CONTESTAT

Ahmetov: "Lucescu ne-a dat încredere"

Articol de - Publicat marti, 08 aprilie 2008 00:00

Rinat Ahmetov este în continuare fascinat de jocul Şahtiorului şi îl susţine pe Mircea Lucescu, deşi "sezonul 2006-2007 a fost foarte slab".

Mircea Lucescu a ratat toate obiectivele lui 2007 cu Şahtior: titlul, Cupa, Supercupa, calificarea din grupele Ligii Campionilor. Patronul Rinat Ahmetov recunoaşte: "A fost un an slab". Dar adaugă: "Fascinaţia a luat însă locul dezamăgirii. Echipa joacă. Mi-a dovedit-o cu Salzburg, cînd ne-am calificat în Liga Campionilor. Atunci am fost fericit. Toţi am avut lacrimi în ochi. După aceea am avut multă neşansă". Aşa a început, în decembrie 2007, Ahmetov un interviu pentru Ucraina TV, un post ostil lui Mircea Lucescu. Reporterul a încercat continuu să-l stîrnească împotriva antrenorului român. Ahmetov însă l-a apărat".

Mircea Lucescu a ratat toate obiectivele pe care patronul lui Şahtior i le-a fixat în 2007. Titlul, Cupa şi Supercupa Ucrainei. În grupele Champions League a terminat pe 4, pierzînd şi "trenul" Cupei UEFA. Rinat Ahmetov recunoaşte că sînt rezultate "foarte proaste". Dar adaugă: "Fascinaţia a luat locul dezamăgirii. Pentru că echipa a arătat că joacă. În primele 15 meciuri din campionat am pierdut doar 5 puncte. Remarcabil! Apoi, meciul cu Salzburg, cînd ne-am calificat în Liga Campionilor, va rămîne în inima mea pentru totdeauna. Toţi am avut lacrimi în ochi. Am fost foarte fericit în ziua aceea. Ne-au lipsit 18 secunde în meciul cu Sevilla pentru a continua în Cupa UEFA şi 20 de secunde la Glasgow, cu Celtic, pentru a intra în optimile Ligii Campionilor. În asemenea momente, cei slabi îşi pierd încrederea şi se predau. Cei puternici se ridică şi continuă".

Ucraina TV, un post ostil lui Mircea Lucescu i-a luat un interviu lui Rinat Ahmetov, în urmă cu cîteva luni. Jurnalistul a încercat constant să-l stîrnească pe patron împotriva tehnicianului român. Dar Ahmetov l-a apărat continuu pe antrenor. .

- Mircea Lucescu a părut cel puţin ridicol cînd a explicat insuccesele din Liga Campionilor prin faptul că "avem o echipă tînără".

- Ridicol sau nu, e adevărul. Am pierdut 4 jucători cu experienţă. Matuzalem, Elano, Timosciuk şi Marica. Jucători pe care mulţi îi considerau indispensabili. Şi, cu excepţia lui Lucarelli, am luat numai jucători tineri.

- L-aţi luat şi pe Castillo, un jucător de 20 de milioane de euro.

- Castillo este un jucător foarte bun. Am dat 20 de milioane de euro pe el, sperînd că ne va ajuta în Liga Campionilor. S-a văzut cum. Ca spectator, din tribune. A părut a fi un jucător care aplauda spectaculos.

- Asta nu înseamnă că Lucescu e incapabil să lucreze cu staruri?
- Pentru mine nu contează dacă un fotbalist costă două sau 20 de milioane de euro. El trebuie să fie puternic pe teren. O fi crezut că preţul îi asigură postul de titular. S-a înşelat. A uitat că trebuie să-l cîştige. Aşa a ajuns şi Lucarelli pe bancă.

Jurnalistul simte că nu i-a ieşit primul atac. Şi se regrupează.

"Cu Lucescu văd viitorul"

- Cum credeţi că va arăta 2008?
- Cred că 2007 a fost mai degrabă o excepţie, nu o regulă. În 2008 vom fi perseverenţi. Vizăm o singură direcţie: cîştigarea unei cupe europene.

Reporterul atacă iar în direcţia Lucescu

- Mircea Lucescu ce face în sensul acesta, mai ales că după meciul cu Benfica mulţi credeau că-l veţi demite?
- Lucescu lucrează exact în acest sens. Am fost preşedintele Şahtiorului 11 ani. Am lucrat cu mulţi specialişti. Şi dacă n-am văzut viitorul, dacă n-am văzut cum va arăta a doua zi după mîine, n-am ezitat să-i concediez. Şi mi-am asumat întreaga responsabilitate. În cazul lui Mircea Lucescu, dacă l-aş fi demis după meciul cu Benfica, aş fi dat dovadă de sensibilitate şi de populism. Pentru club, n-ar fi fost un pas înainte, ci trei paşi înapoi.

"Să recîştige fanii"

- Bine, dar...
- Nu l-am demis din mai multe motive. Primul: sînt convins că Mircea Lucescu este un antrenor puternic, cu o experienţă europeană uriaşă. Al doilea: anul 2007 a avut fascinaţia lui. Echipa a arătat un joc strălucitor, spactaculos şi agresiv, care a adus bucurie în sufletul suporterilor. Al treilea: Lucescu ne-a dat sentimentul încrederii. Adică? Indiferent cum joacă echipa, împotriva oricui, oriunde vreţi, aveam sentimentul că putem învinge. Am înţeles, suporterii au acum sentimentul contrar - că putem pierde oriunde şi oricînd. Este o problemă pe care Lucescu şi jucătorii trebuie să o rezolve, pentru a le spulbera acest sentiment de nesiguranţă.

- Acest capital de încredere totală nu i-ar putea dăuna lui Lucescu?
- Lucescu este un tehnician experimentat, un specialist. Înţelege că încrederea nu poate ţine la nesfîrşit. Cu cîteva luni în urmă, oamenii spuneau că este un mare antrenor. Astăzi, afirmă contrariul. Dar eu vă spun că Lucescu este un antrenor şi un om foarte ambiţios, iar visul lui cel mai mare este acela de a avea succes cu Şahtior în Europa.


"În trecut, nu vindeam jucători. Îi ţineam ca într-o colivie de aur. Ce eroare! Recunosc public, Lucescu m-a convins de asta! Lucrurile s-au schimbat cu adevărat la Şahtior"

Rinat Ahmetov

3 milioane de euro este salariul anual pe care îl are Mircea Lucescu la Şahtior Doneţk, unde antrenează din 2003

Performanţele lui Lucescu la Şahtior
Campion al Ucrainei: 2005, 2006
Cupa Ucrainei: 2004
Supercupa Ucrainei: 2005

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (2)
 •  08 Aprilie 2008, 07:11

foarte mari rezultate are il luce,mai bine ar demisiona dar dolarii sunt mai importanti pentru nea mircea....

 •  08 Aprilie 2008, 01:53

comentariile scrise cu bold printre replicile interviului sunt un fel de mea culpa profesionala? un fel de: da, intr-adevar, ziaristii sunt niste jigodii care cauta doar scandal?

Vezi toate comentariile (2)
Comentează