INTERNATIONAL  »  CAMPIONATE  »  FIFA

FIFA. Alegerile gazdelor CM 2018 și CM 2022, lovite de corupție, susține justiția americană!

Sepp Blatter, fostul președinte al FIFA // sursă foto: Guliver/gettyimages +33   FOTO
Sepp Blatter, fostul președinte al FIFA // sursă foto: Guliver/gettyimages

Articol de - Publicat marti, 07 aprilie 2020 11:07

Un document realizat de procurorii federali americani arată care au fost membrii Comitetului Executiv FIFA mituiți pentru a vota Rusia și Qatarul la Mondialele din 2018 și 2022.

„Corupția a lovit profund fotbalul internațional, erau practici cunoscute de decenii", afirmă William Sweeney, directorul adjunct al biroului FBI New York. „Timp de mulți ani, conducerea și afacerile au fost afectate, deturnate de mită și cadouri, iar schemele infracționale au provocat mult rău acestui sport. Au deghizat toate aceste plăți pentru a le face să pară legitime".

Milioane pentru voturi

Cotidianul New York Times dezvăluie un raport realizat de procurorii federali americani, de care s-a ținut cont în investigația uriașă asupra corupției FIFA. Un document ce confirmă că alegerile gazdelor CM 2018 (Rusia) și CM 2022 (Qatar) au fost influențate de mita primită de membrii Comitetului Executiv în momentul votului.

  • Ricardo Teixeira (ex-președinte al federației braziliene), Nicolas Leoz (fostul lider al CONMEBOL, confederația sud-americană) și Julio Grondona (președinte al forului argentinian și vicepreședinte FIFA la acea vreme) au primit mită pentru a vota Qatarul;
  • Jack Warner, ex-președinte CONCACAF (confederația Americii de Nord și Centrale), fost vicepreședinte FIFA, a luat 5 milioane de dolari pentru a da votul Rusiei;
  • Rafael Salguero (Guatemala, fost membru al Comitetului Executiv FIFA) avea promiși un milion de dolari. Scopul: să susțină și el Rusia.

Trei au murit, unul nu poate fi judecat

Dintre toți, Grondona, Leoz și Warner au murit. Iar Teixeira nu poate fi judecat, pentru că Brazilia nu are tratat de extrădare cu SUA. Doar Salguero a fost pedepsit: a stat trei ani în arest la domiciliu.

GALERIE FOTO. Imagini din întreaga lume, în plină pandemie

+29 FOTO

VIDEO: În ultimele 24 de ore ofițerii MAI au aplicat amenzi în valoare de 21.730.979 de lei (aproximativ 4,5 milioane de euro)

Citește și alte știri despre fotbalul internațional:

Președintele UEFA se implică și în campionatele interne: „E imposibil ca echipa asta să termine fără titlu”

Bayern Munchen a reluat azi antrenamentele » Bavarezii, împărțiți în grupuri de 4 sau 5

De pe patul de spital, Cornel Dinu a vorbit cu GSP despre situația critică a lui Dinamo: „Doar asta mai pot să fac”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează
Close