CAMPIONATE  ·  COVID-19

ANALIZĂ. Își revine fotbalul după pandemie? 3 întrebări vitale după ce cluburile scad salarii în valoare de 570 de milioane de lire!

Articol de , , - Publicat sambata, 11 aprilie 2020 10:00

Un angajat obișnuit demisionează și își schimbă locul de muncă. Eventual, mai petrece un timp la vechiul loc de muncă, un preaviz. Messi poate să demisioneze și să plece la Real Madrid? Nu! El are dreptul să se transfere doar cu acordul Barcelonei. E o regulă valabilă pentru toți fotbaliștii profesioniști din lume.

Comparația aceasta a pronunțat-o impresarul lui Planici, Zvonko Milojkovici, într-un interviu din Gazetă. E abordat subiectul și în presa din Anglia. Cluburile de acolo au de gând să scadă salarii în valoare totală de 570 de milioane de lire! 

Un articol din The Guardian a calculat că statul pierde 200 de milioane de lire doar din cauza acestor scăderi din fotbal. Un stat care este, ca toate celelalte, deja chinuit de criza medicală care a generat costuri cu mult mai mari decât erau în mod obișnuit.

The Guardian l-a citat și pe impresarul lui Alderweireld, fundașul central belgian de la Tottenham, și a căutat explicații pentru situația de azi. 

Câteva întrebări pe care le formulează englezii:

  • Un jucător își asumă să petreacă un timp blocat sub contract cu un club, cu condiția ca angajatorul să respecte toate plățile din acord. Din moment ce societățile nu mai vor acum să plătească aceiași bani, de ce nu ar deveni fotbaliștii liberi de contracte, gata să se mute la alte cluburi? 
  • Cluburile din Premier League au înregistrat un profit de 285 de milioane de lire în sezonul 2017-2018. Nici un jucător nu a primit vreun ban din suma aceasta, toate lirele le-au împărțit acționarii. De ce acum ar suporta fotbaliștii pierderea? 
  •  Un fotbalist nu are regimul unui salariat normal, liber să își schimbe locul de muncă. Jucătorii sunt blocați în contractele cu cluburile. La schimb, angajatorii le garantează că respectă plățile, exact ceea ce nu fac acum. Din moment ce o parte din contract nu îl respectă, ar însemna ca actul să devină nul și cealaltă parte să ajungă să fie liberă.

"Eu nu am cum să mai plătesc aceleași salarii! Și nu o să mai câștige nimeni nici măcar zece mii de euro lunar! Nu mai am de unde, că nu aduc din banii familiei mele ca să le plătesc salariile fotbaliștilor!"
Gigi Becali, patron FCSB

7,5 milioane de europierd cluburile din prima ligă dacă sezonul nu va fi încheiat. Suma reprezintă doar "gaura" din drepturile TV, nu ia în seamă și sponsorizările, și vânzarea biletelor

+51 FOTO

Insolvență, toată lumea liberă

Cluburile din liga a doua engleză, Championship, au propus și ele reducerea salariilor. Jucătorii au refuzat. Soluția conducătorilor: intrarea în insolvență și eliberarea tuturor fotbaliștilor. După insolvență ar urma negocieri separate cu jucătorii pentru semnarea unor contracte noi. În Premier League, Liverpool trimisese în șomaj tehnic personalul auxiliar, ca să scadă costurile. 

Ca urmare a protestelor suporterilor, clubul a prezentat scuze și i-a reangajat pe oameni. În alte situații, jucătorii au renunțat de bună voie la o parte din salarii, pentru ca restul angajaților din cluburi să nu ajungă în șomaj tehnic.

FCSB, Viitorul și Sepsi au fost de acord

În România există trei cluburi care au redus salarii fără să apeleze la șomajul tehnic: FCSB, Viitorul și Sepsi. Prima și a treia au înjumătățit salariile, a doua a scăzut între 25 la sută și 50 la sută. Aproape toți jucătorii din formațiile acestea au fost de acord să semneze pentru scădere. La FCSB, salariul maxim a devenit de 8.500 de euro, cât primește Florin Tănase. La Viitorul, nimeni nu câștiga mai mult de 5.000 de euro înainte ca salariile să fie micșorate!

Pornesc antrenamentele

Jucătorii de la FCSB reiau pregătirea, la ordinul lui Becali, deși au renunțat la o jumătate din banii pe care îi aveau de primit. Munca lor rămâne, așadar, aproape aceeași, doar că nu mai au meciuri de jucat. Antrenamentele au loc la baza din Berceni, după ce lotul a fost supus unor teste pentru depistarea COVID-19. 

Din program nu fac parte fotbaliștii ale căror contracte le-a suspendat Gigi: Bălgrădean, Stan, Planici, Momcilovici, Ghonere, Adi Popa. Planici a ajuns cu contractul suspendat fiindcă nu a fost de acord ca salariul lui să fie scăzut cu 50 la sută. "Eu i-am explicat că nu îi poate fi redus salariul unilateral. Legal, nu există nici o cale. Dacă el renunță la banii lui nu am cum să mă opun, e liber să facă ce vrea cu banii lui!", a explicat Zvonko Milojkovici, impresarul fundașului sârb.

MESAJ. Medicilor, asistentelor, infirmierelor și întregului personal medical: RESPECT!

CITEȘTE ȘI:„În noaptea asta m-ai distrus, m-ai violat!” Ce s-a întâmplat între Anna Lesko și George Piștereanu
Libertatea
Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează
Agenda
Oră Competiție / Post TV
12:30 Fotbal, Liga 2
Comuna Recea - Rapid
Digi 1, Telekom 1, Look Plus
14:45 Fotbal, Liga 1
Clinceni - Gaz Metan
Digi 1, Telekom 1, Look Plus
16:30 Fotbal, Bundesliga
Augsburg - Borussia Dortmund
Digi 3
17:00 Handbal F
ȚSKA Moscova - SCM Râmnicu Vâlcea
Digi 1, Telekom 1
18:45 Fotbal, Liga 2
Petrolul - Dunărea Călărași
Digi 1, Telekom 1, Look Plus
19:00 Fotbal, Serie A
Cagliari - Lazio
Digi 2
19:30 Fotbal, Bundesliga
Schalke 04 - Werder Bremen
Digi 3
21:30 Fotbal, Liga 1
Viitorul - Astra
Digi 1, Telekom 1, Look Plus
21:45 Fotbal, Serie A
Inter - Fiorentina
Digi 3
22:00 Fotbal, Ligue 1
Marseille - Metz
Digi 4
Program TV complet

Liga 1