INTERNATIONAL  »  CAMPIONATE  »  ITALIA

Antonio Conte, după succesul lui Inter în Serie A: „Operă de artă. Am făcut din jucători neobișnuiți să câștige trofee luptători fără egal”

Foto: Getty Images
Foto: Getty Images

Articol de - Publicat luni, 03 mai 2021 11:35 / Actualizat luni, 03 mai 2021 14:26

Antonio Conte (51 de ani) a salvat-o pe Juventus din purgatoriu și tot el a distrus acum regatul bianconero: „N-aveam deloc o echipă competitivă, dar am acceptat provocarea. E răsplata pentru multe nopți nedormite”.

Zece antrenori s-au perindat fără succes la Inter într-un deceniu scurs de la titlul 18 cucerit de Mourinho. Dar a trebuit să vină Antonio Conte pentru a pune capăt unei supremații ce dura din 2012. Tot el, care o salvase pe Juve din purgatoriu și o făcuse campioană, a mutat polul puterii fotbalului italian la Milano.

Cu patru etape înaintea finalului, nerazzurrii sunt matematic campioni, cu 13 puncte avans față de Atalanta, Juventus și Milan. „Am scris o pagină de istorie. Cu această operă de artă am distrus un regat!", proclamă Conte.

Un succes nescontat

E al 13-lea tehnician care câștigă lo scudetto cu Inter și, dintre cei ce au stat minimum un sezon pe banca lombarzilor, doar Aldo Olivieri și José Mourinho îl întrec ca procentaj al victoriilor. 

Triumful nu era așteptat, mai ales după primul lui an și reproșurile aduse tuturor. „Dacă nu învățăm și facem aceleași erori ca în trecut, e o nebunie", avertiza în august. Rocada cu Milan de la mijlocul lui februarie și apoi acel 3-0 din derby au decis: „A fost momentul crucial al sezonului. Când ești lider, ori reziști presiunii ori ești aspirat de pluton!".

5titluri de campion are Conte ca antrenor, trei cu Juventus și unu cu Chelsea și Inter. În total, a cucerit 7 trofee, jucând și finala Europa League, pierdută cu Sevilla

Antonio Conte: „I-am împins la limită"

În 9 luni discursul s-a schimbat, la fel cursul unui campionat, dominat mult timp de rivala din Milano. 

N-aveam deloc o trupă competitivă, dar am acceptat provocarea. E răsplata pentru atâtea nopți nedormite. Am făcut din jucători neobișnuiți să câștige trofee luptători fără egal. Am adus la Inter crezul, viziunea mea despre fotbal. I-am dus pe toți la limită. Dar acesta era drumul de urmat dacă vrei să învingi și să fii credibil, să onorezi istoria clubului. Cine preferă să rămână în mediocritate nu mai are dureri de cap și doarme bine.

Inter, cea mai bună apărare

Conte n-a acceptat, niciodată și nicăieri, mediocritatea. A suportat locul 2 în stagiunea trecută și a construit succesul cu ambiție, sacrificiu, transpirație și milioanele chinezilor. A cucerit al patrulea titlu în Italia bazându-se pe cel mai prolific tandem ofensiv al Seriei A, Lu-La (Lukaku - Lautaro), cu 36 de goluri împreună, aproape o jumătate din totalul de 74.

Dar a plecat de la defensivă, de la cei trei stoperi de fier (l-a adus liber pe De Vrij), dintre care s-a detașat Bastoni. Tânărul cu creștere exponențială în mandatul său și propulsat la națională. Nu întâmplător, nerazzurrii au primit doar 29 de goluri, iar Handanovici, ce l-a ținut mereu pe banca de rezerve pe Ionuț Radu, a avut 14 clean sheeturi. 

La mijloc s-a bazat pe un Barella „box-to-box", a implantat excelent un vitezist fără pereche, Hakimi, și l-a reintegrat pe Eriksen, danezul fiind important pe ultimul tur de pistă al campionatului. Eliminarea din Europa a fost atuul câștigător într-un nou nou sezon epuizant și influențat de pandemie, nu doar prin infectări și absența fanilor. Inter e însă campioană pe merit!

Onoare lui Juve și unui regat căzut, onoare celor ce l-au doborât. Am promis din prima zi că voi face totul să luăm titlu și am reușit. Să ne bucurăm de această victorie muncită.
- Antonio Conte, antrenor Inter

30.000 de fani în Piața Domului

Egalul Atalantei cu Sassuolo (1-1) a declanșat nebunia pe străzile din Milano. 30.000 de tifosi n-au mai ținut cont de distanțarea socială și au umplut Piața Domului. „A semănat cu mulțimea din India la sărbătorile religioase", au criticat manifestarea de bucurie italienii neutri pe rețelele socialee. Poliția a trebuit să intervină ca să îi trimită în case la ora 22.

Primul titlu al unui patron străin

Familia chineză, care a preluat-o pe Inter în 2016, a devenit primul proprietar străin de club italian care câștigă titlul în Serie A. Președintele Steven Zhang, cel mai tânăr din Top 5 campionate ale Europei, s-a întors după 7 luni departe de Milano să sărbătorească triumful, pe care l-a dedicat fanilor. A anunțat că alte 250 de milioane € vor fi investite la Inter.

Citește și alte știri din Serie A:

Inter este noua campioană din Serie A! Hegemonia lui Juventus, oprită

VIDEO „Dubla” lui Cristiano Ronaldo o menține pe Juventus în cursa pentru locurile de Champions League! Cum arată lupta din Serie A

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează