INTERNATIONAL  »  CAMPIONATE  »  EURO 2020

VIDEO Imagini spectaculoase cu Arena Națională! A fost montat gazonul hibrid pentru EURO, cu 50 de zile înainte de turneul final

Gazonul de pe „Arena Națională” a fost schimbat // foto: captură YouTube
Gazonul de pe „Arena Națională” a fost schimbat // foto: captură YouTube

Articol de GSP - Publicat joi, 22 aprilie 2021 13:36 / Actualizat joi, 22 aprilie 2021 18:12

Cu 50 de zile rămase până la startul EURO 2020, Arena Națională este pregătită pentru a găzdui cele 4 meciuri care au revenit României. Pentru ca cele mai bune condiții să fie asigurate, gazonul de pe stadion a fost înlocuit cu unul hibrid.

În ultima săptămână, Primăria Capitalei a efectuat lucrări de îndepărtare a vechiului gazon de pe Arena Națională, iar un nou gazon, cu tehnologie hibrid - adică iarbă naturală montată pe un covor artificial - a fost plantat, anunță frf.ro.

Alegerea unui gazon hibrid vine pe trendul încălzirii globale. În România, ca să ai evenimente fotbalistice de calitate, trebuie să le joci pe gazon hibrid. Rata de supravieţuire a gazonului este mult mai bună, uzura este mai scăzută. Un gazon natural supravieţuieşte dacă se joacă pe el până în 40 de meciuri într-un sezon, dacă se joacă peste 40, trebuie schimbat.
- Florin Șari, manager proiect Euro 2020

Operaţiunile de montare a noului gazon au durat aproximativ 2 săptămâni şi au costat circa 2.2 milioane de lei, fără TVA (procurare, montare, asigurare servicii mentenaţă), informează Primăria București.

Producția de gazon hybrid a fost realizată la o pepinieră localizata în Cusago – Italia, conform protocoalelor de cultivare recomandate de ghidul USGA şi FIFA pentru cultivarea gazonului destinat terenurilor sportive. Cultivarea a urmat un program ecologic care presupune utilizarea de produse biologice, astfel încât să reducă cât mai mult utilizarea pesticidelor chimice.

Livrarea gazonului a fost realizată în camioane frigorifice pentru reducerea, pe cat posibil, a condițiilor de stres după recoltare pe durata transportului pe ruta Milano-Bucureşti.

Doar Craiova mai are gazon hibrid

Conform specialiștilor în domeniu, gazonul hibrid are o garanție de opt ani, iar primul de acest fel din România trebuia să fie montat pe Cluj Arena, dar s-a renunțat la idee. Singurul stadion din țară care are în acest moment gazon hibrid este la Craiova, oficialii Primăriei plătind 600.000 de euro pentru acesta. Investiția poate ajunge spre un milion de euro, dacă se înlocuiesc sistemul de drenaj și cel de încălzire! 

60.000 de euro a încasat firma care a montat gazonul de pe Arena Națională, în 2017. Gazonul „supersport", de 3 cm grosime, a ținut 2 ani, timp în care s-au jucat 45 de meciuri! 

Astfel, până în prezent, au fost înlocuite aproximativ 10.000 de scaune, a fost proiectat şi înfiinţat un Centru Media EURO 2020, a fost înlocuit sistemul de control acces prin montarea de turnicheţi noi, s-au modernizat sistemele de supraveghere video şi s-a realizat unui sistem Voce date hardware Arena Euro 2020.

Au mai rămas de finalizat: modernizarea sistemelor de informare spectatori şi lucrările de reparaţii şi renovări. De asemenea, în perioada următoare va fi realizată şi modernizarea nocturnei.

Ce modificări se fac la Arena Națională pentru EURO

Alexandru Cândea, manager operaţional pentru Euro 2020 la Bucureşti, a dezvăluit schimbările de la Arena Națională. „În prezent se lucrează intens la îmbunătăţirea sistemului de nocturnă, upgrade-ul tabelei de marcaj, platformele tv, gazonul hibrid, care este un proiect al Primăriei. Mentenanţa acestui gazon vine în grija Primăriei. Nu există lucruri majore de îmbunătăţit. 

Stadionul este pregătit pentru a face faţă celor patru meciuri la cel mai mare nivel. Am convingerea că va fi sută la sută gata şi că vom putea livra cele patru meciuri în condiţiile impuse de UEFA pentru acest turneu final”, a explicat acesta.

235 de milioane de euroa costat construirea Arenei Naționale, inaugurată în septembrie 2011 de echipa națională a României într-un meci cu Franța

Ce meciuri va găzdui Arena Națională la EURO 2020

Grupa C

  • Duminică, 13 iunie 2021, ora 19:00: Austria - Macedonia de Nord 
  • Joi, 17 iunie 2021, ora 16:00: Ucraina - Macedonia de Nord 
  • Luni, 21 iunie 2021, ora 19:00: Ucraina - Austria

Optime de finală

  • Luni, 28 iunie 2021, ora 22:00: 1F vs. 3A/B/C

Citește și:

UEFA renunță la Bilbao pentru EURO 2020! Bascii se revoltă și vor cere daune + Ce oraș ar putea fi ales

În Marea Britanie se pune la cale o nouă Super Ligă! Rangers și Celtic, alături de granzii din Premier League?!

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (6)
107889588095945
George George  •  22 Aprilie 2021, 19:43

Corect, Steaua si Arcul de Triumf au si ele gazon hibrid! Pentru un stadion care gazduieste meciuri la Euro, operatiunea de inlocuire a gazonului era necesara; totusi, de ce nu sunt inlocuite scaunele vechi cu altele rabatabile, asa cum sunt pe toate stadioanele noi din Ungaria, Polonia, Turcia si din alte tari? S-a gresit si in cazul altor noi stadioane, care au prea putine scaune rabatabile; Cluj Arena si noul stadion din Sf. Gheorghe au numai astfel de scaune, dar Arcul de Triumf n-are deloc, cu exceptia, poate, a lojelor!

pma77
pma77  •  22 Aprilie 2021, 15:47

Pai si cel dinainte ce avea..trebuie neaparat hibrid sau a fost doar un pretext ca sa mai furati niste bani ca nu ati furat destul.

131668434566273
Razvan Mihailescu  •  22 Aprilie 2021, 15:29

Înainte țin minte ca pe stadionu lui u cluj, era pământ cu iarba, nu schimba nimeni gazonul, ii trăgea 2,3 coase pe an manual pana nu sa inventat mașina de cosit, era o iarba deasa și frumoasa de dea bia așteptai sa te pună unu în cap sa cazi. Și iarna se mai făceau amicale. De păpădie scăpau cu o soluție, mai dădeau îngrășământ când aveau. Zeci de ani sa jucat fără grija, acuma îl tot schimba cu sute de mii de eu

Vezi toate comentariile (6)
Comentează