INTERNATIONAL  »  CAMPIONATE  »  MERCATO

Arsenal cumpără, Manchester City vinde! Radiografia transferurilor cu 40 de zile înainte de finalul mercato

Radiografia transferurilor cu 40 de zile înainte de finalul mercato
Radiografia transferurilor cu 40 de zile înainte de finalul mercato

Articol de - Publicat duminica, 24 iulie 2022 13:34 / Actualizat duminica, 24 iulie 2022 13:53

La jumătatea campaniei, Arsenal a cheltuit cel mai mult pe achiziții, iar Manchester City a încasat consistent din transferuri. Premier League a depășit 1,1 miliarde de euro investite, cu 7 din cele mai scumpe 10 mutări.

Au rămas mai puțin de 40 de zile până la închiderea ferestrei de transferuri și marii jucători de pe piață au început să tureze motoarele. Criza s-a mai domolit și loviturile de peste 50 de milioane de euro s-au înmulțit. 

Rareș Ilie, lăudat de antrenor după debut: „A fost foarte bine, sunt mulțumit” + Ce slăbiciuni ale românului a detectat presa franceză
STRANIERI
Rareș Ilie, lăudat de antrenor după debut: „A fost foarte bine, sunt mulțumit” + Ce slăbiciuni ale românului a detectat presa franceză

Nu-i nicio surpriză că Premier League a cheltuit deja peste 1,1 miliarde, cât Serie A, Bundesliga și LaLiga împreună, având șapte dintre cele mai costisitoare zece achiziții ale acestei veri și 12 din primele 20! Și trei echipe în Top 5 cu investiții de peste 100 de milioane de euro, Arsenal, Man. City și, surprinzător, Leeds.

Arsenal a cheltuit 300 de milioane în două campanii

„Tunarii” au făcut trei mutări importante, Gabriel Jesus, Fabio Vieira și Zincenko. Niciuna însă de nivelul lui Haaland, noul golgheter al „cetățenilor”, sau a lui Darwin Nunez, unica lovitură a „cormoranilor”, cel puțin ca preț. Și în vara trecută au fost numărul 1 la achiziții, însumând în ultimele două campanii estivale 300 de milioane

Se pregătesc însă pentru al șaselea sezon la rând fără Ligă, încercând să-și ridice nivelul calitativ. „Financiar, suntem într-o poziție mai stabilă și vrem să echilibrăm lotul”, declară managerul Mikel Arteta.

Barcelona sfidează criza financiară grea

Surprinde ca total al sumelor injectate în întăriri și Bayern, care poate deveni lider la cumpărări dacă mai aduce un vârf în locul lui Lewandowski, Osimhen sau chiar Ronaldo. De Ligt, Mane, Gravenberch și Mazraoui au venit deja, bavarezii negociind la sânge pentru fiecare milion. Manchester City n-a făcut risipă, a luat doar ce-a avut nevoie și a depășit suta de milioane din două focuri. 

Nici Barcelona nu se lasă mai prejos, sfidând situația financiară grea, și promite să nu se oprească la Lewandowski și Raphinha și să mai caute achiziții low-cost, cum sunt Kessie și Christensen, rezolvați la parametru zero. Real, în schimb, nu apare nici în primele zece, deși a realizat cel mai scump transfer estival, Tchouameni.

Manchester City are grijă de fair-play-ul financiar

Neașteptată e și poziția lui City la încasări, lider și cu balanță pozitivă, semn că echipa lui Guardiola are grijă și de fair-play-ul financiar. Le-a depășit în prezent pe Ajax și Benfica, obișnuite să alimenteze Europa cu jucători deloc ieftini în fiecare an. 

Și Leeds s-a infiltrat în top, datorită plecărilor lui Raphinha și Kalvin Phillips, fiind aproape pe zero ca balanță, la fel cum Juventus și-a procurat cash din cedarea lui De Ligt în Germania.

Liga Portugal în top vânzări

În privința campionatelor naționale, ordinea la achiziții a rămas neschimbată, doar la vânzări în primele 5 și-a făcut loc o competiție din afara celor de top. 

Liga Portugal e a patra la capitolul încasări, cu 334 de milioane, foarte aproape de Bundesliga și peste Ligue 1 și LaLiga, depășită și de Eredivisie din Țările de Jos, cu 206,5 milioane de euro. 

Superliga din România se află departe de tot, pe locul 42, cu 7 milioane din vânzări (2,64 milioane pentru achiziții).

Top 10 transferuri

JucătorFostul clubActualul clubSumă*
1. TchouameniMonacoReal Madrid80
2. D. NunezBenficaLiverpool75
3. De LigtJuventusBayern67
4. HaalandDortmundMan. City60
5-6. RicharlisonEvertonTottenham58
5-6. RaphinhaLeedsBarcelona58
7. L. MartinezAjaxMan. United57,4
8. SterlingMan. CityChelsea56,2
9. Gabriel JesusMan. CityArsenal52,2
10. K. PhillipsLeedsMan. City48,7

* Cifrele sunt în milioane de euro, iar sursa e transfermarkt.de

Top achiziții cluburi 

EchipăSumă
1. Arsenal 132
2. Bayern117,5
3. Man. City108,7
4. Leeds105,6
5. Barcelona 103

Top vânzări cluburi

EchipăSumă
1. Man. City159,9
2. Ajax107,9
3. Leeds106,7
4. Benfica105,3
5. Juventus98,6

Top transferuri țări

CampionatAchizițiiVânzări
1. Premier League1.160567
2. Serie A498470
3. Bundesliga373 342
 4. LaLiga306111
5. Ligue 1268281

Citește mai multe știri din fotbalul internațional:

El Clasico de vară » Barcelona a câștigat cu Real Madrid, la debutul lui Lewandowski. Raphinha, autorul unui gol superb

Erling Haaland a marcat la debut pentru Manchester City în amicalul cu Bayern

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează