INTERNATIONAL  »  CAMPIONATE  »  ANGLIA

Aston Villa, revelația Angliei! Secretele lui Unai Emery într-un an-record! » Se poate bate la titlu? „Va fi șansa noastră”

Unai Emery e manager la Aston Villa din noiembrie 2022 Foto: Guliver/GettyImages
Unai Emery e manager la Aston Villa din noiembrie 2022 Foto: Guliver/GettyImages

Articol de - Publicat duminica, 31 decembrie 2023 15:31 / Actualizat duminica, 31 decembrie 2023 17:48

Unai Emery, 52 de ani, a revoluționat Aston Villa, transformând-o în 14 luni dintr-o echipă prăbușită, îngrijorată de perspectiva retrogradării, într-o mare surpriză aflată în Top 4 și care are șanse la titlu în Premier League. ♦ Managerul basc stă zilnic 12 ore la centrul sportiv și le cere jucătorilor intensitate totală, agresivitate și acțiuni în viteză la antrenamente și meciuri.

În toamna lui 2022, când a venit Unai Emery, Aston Villa era o echipă prăbușită. Fără reacție, fără energie, fără stil, fără fotbal. La pământ. 

Radu Drăgușin s-a înțeles cu Tottenham! Fabrizio Romano anunță: „Mai e doar un singur pas
ANGLIA
Radu Drăgușin s-a înțeles cu Tottenham! Fabrizio Romano anunță: „Mai e doar un singur pas"

Cu Steven Gerrard manager, nu mai juca nimic, doar accepta că nu poate. Era pe locul 17 în Premier League, periculos de aproape de zona retrogradării, cu numai cinci victorii în ultimele 23 de meciuri avându-l pe Gerrard pe bancă.

Unai Emery are 32 de victorii în toate competițiile în 2023. Record la Aston Villa

În urmă cu 14 luni, pe 1 noiembrie, a apărut Unai la club și totul s-a transformat. La sfârșitul sezonului trecut, era pe 7 în campionat. Iar ascensiunea a continuat la fel de vijelios, surprinzând Anglia și Europa.

La jumătatea stagiunii, Villa e în Top 4 Premier, pe poziția secundă acum, dar cu o partidă în plus disputată. Și a câștigat grupa sa din Conference League, calificându-se direct în optimile de finală.

Cifrele înregistrate de bascul în vârstă de 52 de ani în acest sezon și în întreg 2023 sunt uluitoare. După 3-2 cu Burnley, pe 30 decembrie, a încheiat anul calendaristic cu 32 de victorii în toate competițiile, record în istoria clubului. O perioadă în care a strâns 85 de puncte în PL, câștigând 26 din cele 42 de dueluri. 

Numai Manchester City a reușit mai mult, 93 de puncte și 26 de succese în 41 de întâlniri.

Paralela cu 2022-2023, același interval, 20 de etape, cele mai multe cu Gerrard manager, spune totul despre ce a realizat Unai Emery. 28 de puncte atunci, 42 în prezent, 14 peste august-decembrie 2022.

Unai Emery l-a supus unui asediu pe Pep Guardiola. Nimeni nu a mai reușit-o!

Alt record. Pe 9 decembrie, a învins a 15-a oară la rând în campionat acasă, pe Villa Park, 1-0 cu Arsenal. Vechea performanță, 14 victorii consecutive pe propriul teren, rezista de 92 de ani!

La începutul acestei luni, a reușit un dublu 1-0 în trei zile la Birmingham cu două candidate la titlu, Manchester City și Arsenal.

 L-a dominat pe Pep Guardiola ca nimeni altul în carieră: 22-2 a fost raportul șuturilor. Niciun alt antrenor nu l-a mai supus pe Guardiola unui asemenea asediu.

Unai Emery: „Voiam doar să pătrundem în Top 10”. Acum se gândește la Top 4

Unai Emery, cel care rămâne 12 ore zilnic la centrul sportiv al lui Aston Villa și care le cere jucătorilor intensitate, agresivitate și viteză maximă la pregătire și meciuri, a spus: 

„Nu pretindem că vom termina în Top 4, dar dacă vom fi aici și după 30-32 de etape, va fi șansa noastră să rămânem în Top 4".

Spaniolul a adăugat: „Ideea e să creștem permanent. Am avut un an într-adevăr fantastic, dar mă gândesc deja la următorul meci de Cupă, cu Middlesbrough, și la viitoarea partidă de campionat, cu Everton".

Care a fost ținta sa inițială: „Când am venit la Villa, nu voiam decât să fim mai buni și să pătrundem în Top 10". Acum, echipa sa e printre cele mai bune patru din Premier League. Cu șanse chiar la titlu, o performanță așteptată la Birmingham de 42 de ani.

Citește și alte știri de fotbal internațional: 

Arabia Saudită e un coșmar pentru mulți jucători » Neplătiți, dați afară! Familii ținute ostatice! Sunt și români care au ajuns la proces
ARABIA SAUDITĂ
Arabia Saudită e un coșmar pentru mulți jucători » Neplătiți, dați afară! Familii ținute ostatice! Sunt și români care au ajuns la proces
Cum și-a recâștigat Cholo Simeone statutul de erou la Atletico. Și încă un suporter
SPANIA
Cum și-a recâștigat Cholo Simeone statutul de erou la Atletico. Și încă un suporter

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (3)
Georgegeorge2022
Georgegeorge2022  •  01 Ianuarie 2024, 15:58

Pana aici le-a fost celor din Birmingham, asta-i parerea mea! Dupa victoria cu City, echipa a evoluat modest, chiar daca a invins Arsenal, profitand de forma deplorabila a "tunarilor"! Dupa forma demonstrata si rezultatele execrabile obtinute de catre elevii lui arteta, Villa are ceva sanse sa se claseze intre primele 4, dar doar City si Liverpool se vor lupta pentru titlu! Poate sa lucreze si cate 24 ore pe zi, tot un loser ramane Emery la echipele mai importante deat Sevilla!

fibra
fibra  •  01 Ianuarie 2024, 08:02

Ma gandeam la pericol de retrogradare,dar nu visez la castigarea gampionatului.Sper la un joc solid si spectaculos.

VanBasten2024
VanBasten2024  •  01 Ianuarie 2024, 08:01

Gerrard a dovedit ca e cam praf ca antrenor.

Vezi toate comentariile (3)
Comentează