INTERNATIONAL  »  CAMPIONATE  »  BARCELONA

Barcelona și Nike colaborează fără contract de 3 ani! Cum s-a ajuns în această situație curioasă

Nike produce kiturile Barcelonei din 1998, foto: Gulliver/getyimages
Nike produce kiturile Barcelonei din 1998, foto: Gulliver/getyimages

Articol de GSP - Publicat vineri, 10 septembrie 2021 16:34 / Actualizat vineri, 10 septembrie 2021 16:34

Nike produce kiturile Barcelonei din 1998, dar din anul 2018 nu a mai existat un contract oficial între cele două părți.

În mai 2016, clubul din La Liga, condus atunci de Josep Maria Bartomeu, a anunțat o reînnoire de contract cu multinaționala nord-americană până în 2028, deși contractul între cele două părți mai avea doi ani de valabilitate. 

Nike plătea Barcelonei o sumă fixă de 105 milioane de euro pe sezon, cu diferite variabile ce puteau duce plățile până la 155 milioane de euro. Totuși, timpul a trecut, cele două părți nu s-au înțeles în 2018 și contractul a continuat fără a exista o înțelegere parafată, având o perioadă clară. 

Pe lângă tricouri cu Barcelona, Nike are drepturile de asociere și de utilizare a mărcii Barcelona, precum și drepturile de publicitate.

Favoarea pe care Nike i-a făcut-o Barcelonei

Nike i-a făcut o favoare Barcelonei în 2016, după ce a acceptat să-i ofere banii în avans clubului pentru ca, astfel, echipa lui Josep Maria Bartomeu să-și poată atinge obiectivele.

În iulie 2018, a sosit sfârșitul termenului care fusese convenit pentru finalizarea contractului, dar acest lucru nu a mai fost posibil din cauza unor probleme apărute. Chiar înainte de pandemie, negocierile au intrat în impas, iar Nike a decis că e mai bine să aștepte instalarea unui nou președinte la Barcelona, mai ales că în martie 2021 erau programate alegerile.

Tensiune între Barcelona și Nike

Sursă menționată detaliază: după instalarea lui Joan Laporta, au existat negocieri cu Nike pentru semnarea contractului, însă clubul își dorea să aibă mai multă autonomie în anumite aspecte, ceea ce a îngreunat ajungerea la o înțelegere. 

Nike este însă mulțumită de condițiile în care colaborează cu Barcelona, ținând cont de precontractul pe care îl are, dar pentru că pandemia a afectat piața globală, marca americană crede că cifrele care sunt plătite în prezent clubului sunt peste prețul pieței. Drept urmare, americanii vor să reducă plățile.

Puma a intrat pe fir

As mai scrie că Puma ar fi profitat de această situație pentru a-i face o propunere clubului catalan. Multinaționala germană se extinde în prezent la nivel mondial, iar Barcelona, în ciuda situației economice dificile prin care trece, continuă să fie unul dintre cele mai atractive cluburi de fotbal.

  • articol de Sebastian Vasile

Citește și:

Ronald Koeman vrea să-i ofere o ultimă șansă unui jucător al Barcelonei

Kun Aguero, surprins neplăcut la Barcelona: „La City nu se întâmpla asta”

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează
Close