INTERNATIONAL  »  CAMPIONATE  »  ANGLIA

ANALIZĂ De asta nu mai face Manchester United transferuri mari? » „Blestemul” lăsat în urmă după plecarea lui Sir Alex Ferguson

Foto: Getty Images
Foto: Getty Images

Articol de - Publicat miercuri, 10 august 2022 13:31 / Actualizat miercuri, 10 august 2022 14:05

Dintre forțele din Premier League, Manchester United are în această vară una dintre cele mai slabe campanii de mercato. Deși s-a vehiculat că va semna cu nume mari, printre care și Frenkie de Jong, gruparea antrenată de Erik ten Hag  i-a luat doar pe Christian Eriksen, Lisandro Martinez și Tyrell Malacia.

Reținerea oficialilor de la United de a face transferuri mari ar putea avea legătură și cu o statistică sumbră, care planează ca un blestem asupra echipei de la plecarea lui Sir Alex Ferguson de la cârma echipei. De atunci, „diavolii roșii” nu mai fac profit din transferuri: au peste 30 de jucători transferați pe sume mai mari de 12 milioane de euro care au devenit, însă, eșecuri sau au plecat ulterior în pierdere pentru club.

Caz de manual: cum să pierzi un star gratis, să îl transferi pe 105 milioane de euro și apoi să îl pierzi iar gratis

Poate cel mai evident eșec financiar este cazul Paul Pogba. Crescut de Manchester United, francezul a plecat gratis la Juventus în 2012, după ce a rămas liber de contract. A fost nevoie de patru ani ca oficialii de la United să realizeze gafa, timp în care mijlocașil a explodat la Juventus, iar cota lui de piață a crescut de la 3,5 milioane de euro când pleca din Anglia, la 70 de milioane de euro.

Britanicii l-au adus înapoi, însă pe o sumă uriașă, de 105 milioane de euro, doar pentru ca vara asta să îl piardă din nou gratis. A profitat tot Juventus.

Jucători aduși pe sume mari, dar în pierdere de formă

Bruno Fernandes a fost adus de la Sporting Lisbona pentru 63 de milioane de euro și în primul an și jumătate după transfer a avut prestații foarte bune, devenind un motor al echipei. Totuși, în ultimul sezon pare într-o prăbușire continuă de formă și departe de prestațiile din primul său sezon.

Un eșec și clar este Harry Maguire, pe care s-au cheltuit 87 milioane de euro. Căpitanul echipei a fost de multe ori printre cei mai slabi jucători din teren, iar gafele lui repetate au ajuns subiect de glumă și meme-uri în lumea microbiștilor. Cota lui a scăzut la 38 milioane de euro și sunt slabe speranțe că United își va mai recupera ceva din investiție.

Anthony Matial a fost adus ca o mare speranță, pe 60 de milioane de euro în 2015, însă după șapte ani nu s-a ridicat la înălțimea așteptărilor, iar în prezent e cotat la doar 16 milioane de euro, în ultimul an fiind împrumutat la Seviila.

59de milioane de euro a dat United în 2018 pe transferul lui Fred de la Șahtior Donețk. Acum jucătorul e departe de această valoare, fiind cotat la 20 milioane de euro.

Jucători vânduți în pierdere

Romelu Lukaku a fost adus pe 84,7 milioane de euro de la Everton și a fost vândut doi ani mai târziu cu 74 milioane de euro la Inter după ce marcase 42 de goluri în cei doi ani la United.

Alexis Sanchez a fost cumpărat cu 34 milioane de euro de la Arsenal, însă a fost lăsat să plece liber doi ani mai târziu, după ce marcase doar trei goluri în 32 de meciuri.

Marouane Fellaini, adus pe 32,40 milioane de euro în 2013 a fost cedat în 2019 pentru 7,20 milioane de euro în China.

Manchester United a pierdut la debutul lui Ten Hag în Premier League » Ronaldo, „omul invizibil”
MANCHESTER UNITED - BRIGHTON 1-2
Manchester United a pierdut la debutul lui Ten Hag în Premier League » Ronaldo, „omul invizibil”

Alți jucători care fie mai sunt încă la echipă, fie au plecat, dar sunt în regres sau au fost vânduți pe sume mult mai mici de cât au venit sunt: Jadon Sancho, Aaron Wan Bissaka, Memphis Depay, James sau Donny Van de Beek.

Există și o categorie de jucători transferați la vârste înaintate și de pe urma cărora e clar că nu se mai putea obține profit, fiind pe final de carieră: Zlatan Ibrahimovic, Edinson Cavani, Cristiano Ronaldo și Radamel Falcao.

Chiar dacă unii dintre fotbaliștii menționați au oferit goluri și randament și au ajutat clubul să atingă unele rezultate, strategia financiară nu arată prea bine, investițiile în jucători sfârșind de cele mai multe ori prin a deveni o pagubă financiară imensă pentru club. Uneori chiar de sute de milioane de euro.

Un singur jucător a adus profit: Daniel James

Singurul jucător care a însemnat profit pentru Manchester United în această perioadă a fost extrema dreaptă Daniel James. Transferat în vara lui 2019 de la Swansea pentru 17,8 milioane de euro, James a fost vândut doi ani mai târziu la Leeds pe 29,1 milioane de euro. Un profit care pălește în comparație cu marile pierderi suferite de United.

62,87milioane de euro este deficitul din această vară făcut de Manchester United cu transferurile: a cheluit 72,37 milioane de euro și a vândut de 9,5 milioane de euro

Citește și alte știri din fotbalul internațional:

Căpitanul lui Ajax, rănit după ce s-a bătut în plină stradă cu doi indivizi înarmați!

„Joker-ul” lui Mircea Lucescu » Dinamo Kiev, salvată de un puști la Graz: „Știam că va transforma meciul”

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează