INTERNATIONAL  »  CAMPIONATE  »  GERMANIA

Analiză GSP. Când va fi „debarcat” Joachim Low » Opinii împărțite după dezastrul suferit de Germania în fața Spaniei

Joachim Low, selecționer Germania // foto: Guliver/gettyimages
Joachim Low, selecționer Germania // foto: Guliver/gettyimages

Articol de - Publicat miercuri, 18 noiembrie 2020 12:25 / Actualizat miercuri, 18 noiembrie 2020 13:17

ANALIZĂ GSP. Dezastrul cu Spania, 0-6, i-a împărțit pe germani. Unii specialiști susțin că selecționerul Joachim Low (60 de ani) ar trebui să plece acum, alții consideră că după Euro ar trebui trasă linia. Low nu și-a revenit din șoc.

Toate rezultatele zilei de marți în Liga Națiunilor

„Fiecare naș își are nașul” este un proverb care, în fotbal, nu părea valabil și pentru naționala Germaniei. Până marți seară! Atunci când nemții care altădată îi „cocoșau” pe alții - vezi acel 7-1 cu Brazilia, din semifinalele CM 2014 - au sfârșit ei în genunchi sub ploaia de lovituri a unor iberici dezlănțuiți: 0-6! Cea mai drastică înfrângere suferită de Mannschaft din 1931 încoace, de la un amical contra Austriei! Niciodată Germania nu pățise asemenea umilință într-un „oficial”!

De 11 ori!

Șocul e imens și s-a putut citi de la o poștă în limbajul corpului și în atitudinea lui Joachim Löw de la final. Selecționerul a venit la conferința de presă complet pierdut. Răvășit. Și abia dacă și-a găsit cuvintele. Jurnaliștii prezenți în sală au remarcat că Jogi, cum îl alintă toată lumea, a folosit de 11 ori, în câteva fraze, cuvântul „irgendwie”. Care, în funcție de context, poate însemna „cumva”, „într-un fel”, „oarecum”.

Löw n-a putut explica nici el cea mai cumplită înfrângere din mandatul său de 14 ani la națională, iar acum, Germania fotbalistică își pune problema dacă mai e selecționerul potrivit. Managerul Oliver Bierhoff a punctat la un moment dat că „toți suntem judecați în funcție de rezultate”, apoi a făcut un pas înapoi: „Avem încredere în Jogi”. 

Ceea ce unii specialiști au interpretat astfel: „Cu Löw, federația va trage linie și va face socoteala după Euro”.

Renunțarea la „veterani”

Sunt însă voci, din ce în ce mai multe, care-l contestă pe actualul selecționer și se întreabă dacă n-ar fi mai bine ca oficialii de la Frankfurt să-l îndepărteze acum pentru a salva ce se mai poate salva, astfel încât Mannschaftul să se prezinte onorabil la turneul final din vară. Posibili înlocuitori: Hansi Flick (Bayern), Ralf Rangnick, Thomas Tuchel (PSG), Jürgen Klopp (Liverpool). 

Lothar Matthäus, o legendă a Germaniei, a amendat prompt cea mai mare gafă comisă de actualul selecționer după ieșirea din grupe la CM 2018: renunțarea la mulți dintre campionii mondiali din 2014 și întinerirea forțată a lotului. „Jucători precum Thomas Müller, Jerome Boateng sau Mats Hummels trebuie readuși la națională. Avem nevoie de experiența lor”, a constatat fostul campion mondial din 1990, acum analist TV.

Experimentele l-au costat

În precedentele partide din Nations League sau în amicale, Löw a testat o serie de jucători tineri, în detrimentul omogenității. Iar când a spus „gata cu experimentele”, echipa trimisă în teren s-a descurcat cu Ucraina (3-1), dar când a dat de un adversar de mare calibru, Spania, s-a scufundat precum un vas de război lovit de torpile.

Și ar mai fi un aspect, dar aici, Löw este mai degrabă o victimă. Bastian Schweinsteiger, unul dintre principalii protagoniști la masacrarea Braziliei, acum 6 ani, a remarcat „lipsa de reacție” a actorilor din teren la loviturile primite: „N-am văzut pe nimeni să dea deșteptarea, în absența lui Kimmich. Să preia comanda. Numai spaniolii vorbeau pe teren. E stupefiant, nu poți să te prezinți așa ca națională a Germaniei”.

E însă ceva ce Schweini omite. Bayern a avut 5 jucători în primul unsprezece. Cinci dintre jucătorii care au fost părtași la câștigarea a 4 trofee în vară, în frunte cu Champions League, și, excepție Sane, au călcat Barcelona în picioare în „sferturile” amintitei competiții: 8-2! De atunci, ei au jucat într-un ritm infernal, la două, trei zile, iar oboseala i-a copleșit. În fața Spaniei au sfârșit precum taurii într-o corida.

2022este anul în care-i expiră lui Joachim Löw contractul cu Federația germană. Dar există o clauză potrivit căreia poate fi rupt unilateral, de oricare din părți, după Euro 2020

3,8 milioane de euronet anual este salariul lui Löw la naționala Germaniei

Au fost foarte rapizi, preciși, nu ne-au lăsat nicio șansă. În partea secundă am încercat să-i luăm om la om și să facem presing. Nu știu ce s-a întâmplat, dar nu am câștigat niciun duel - Joachim Löw, selecționer Germania

Poți să pierzi contra Spaniei, care e o echipă mare, însă niciodată cu 0-6 și într-o asemenea manieră! - Bastian Schweinsteiger, fost internațional german

Dacă am fi continuat meciul, am fi câștigat setul al doilea - Dietmar Hamann, fost mijlocaș neamț

VIDEO. Totul despre Irlanda de Nord - România

Citește mai multe știri despre Spania - Germania:

Ferrantologic! Ce a spus eroul Spaniei după uluitorul 6-0 cu Germania

Proporțiile dezastrului suferit de nemți » Cea mai grea înfrângere după 89 de ani + Premieră tristă pentru Manuel Neuer

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (10)
bazinga
bazinga  •  18 Noiembrie 2020, 20:16
Postat de Tavi A'visi pe 18 Noiembrie 2020, 18:31

Asta trebuia sa plece de cativa ani deoarece nu mai bate pe nimeni important. Ia trecut vremea ca la ciuciuleti. Deja dupa Campionatul Mondial a fost contestat rau dar totusi a mai ramas si acum se vede de fapt a facut o greseala. In viata trebuie sa sti cand trebuie sa pleci. De obicei Antrenori destepti pleaca dupa castigarea Campionatului pentru ca este foarte greu sa poti sa-ti motivezi din nou la maxim Echipa. C'est la vie!

Las-o cu franceza, mon cher, *** Mi dispiace !

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

946199078754644
Tavi A'visi  •  18 Noiembrie 2020, 18:31

Asta trebuia sa plece de cativa ani deoarece nu mai bate pe nimeni important. Ia trecut vremea ca la ciuciuleti. Deja dupa Campionatul Mondial a fost contestat rau dar totusi a mai ramas si acum se vede de fapt a facut o greseala. In viata trebuie sa sti cand trebuie sa pleci. De obicei Antrenori destepti pleaca dupa castigarea Campionatului pentru ca este foarte greu sa poti sa-ti motivezi din nou la maxim Echipa. C'est la vie!

suporterucv
suporterucv  •  18 Noiembrie 2020, 15:46

In sfarsit....isi mai iau si nemtii cate o umilinta !! Ca m-am saturat sa vad cum dau ei la altii (si la nationala si la cluburi) !!! Bvv Spania !!

Vezi toate comentariile (10)
Comentează