INTERNATIONAL  »  CAMPIONATE  »  AMINTIRI

Unicul Carlos Valderrama retrăiește coșmarul vieții: „Tremur și acum” + replică jignitoare într-un moment celebru: „Ești poponar?”

Carlos Valderrama, într-un duel cu Hagi Mondialul din 1998. foto: Guliver/Getty Images
Carlos Valderrama, într-un duel cu Hagi Mondialul din 1998. foto: Guliver/Getty Images

Articol de - Publicat duminica, 03 mai 2020 10:48

Carlos Valederrama (58 de ani), fostul căpitan al naționalei columbiene, povestește ce a trăit acasă după ce s-a întors de la Mondialul din 1994. Colegul său Andrés Escobar fusese asasinat.

Carlos Valderrama era liderul acelei frumoase naționale columbiene, care venise la Mondialul din 1994 visând să se bată la titlu și care s-a prăbușit după înfrângerea de la debut, 1-3 în fața "tricolorilor". 

Blond, creț, cu părul ca o perucă, mijlocașul își conducea echipa cu o tehnică rafinată și o viziune de joc extraordinară. "El Pibe", căpitanul selecționatei sud-americane la CM 1990, 1994 și 1998, a căzut și el în turneul din Statele Unite odată cu Los Cafeteros, eliminați încă din faza grupelor. 

Al doilea eșec, 1-2 cu SUA, și mai ales autogolul i-au decis soarta lui Andrés Escobar, asasinat pe 2 iulie 1994, la 27 de ani.

Valderrama: „Strigau după minge: «Hiiijo de puuuta, hiiiiijo de puuuta! Te-ai vândut!»”

Valderrama nu scapă de amintirile întunecate. „Nu poți uita. Tragedia lui Andrés nu s-a mai întâmplat în nicio altă parte a lumii", spune Carlos, ajuns la 58 de ani, pentru cotidianul Marca. 

„După ce am pierdut la Mondial, ne-au oferit două variante. Fie ne întoarcem în Columbia, fie mai stăm o perioadă în America. Eu am rămas. Eram în avion, în drumul înapoi spre casă, când o stewardesă m-a anunțat. Tremur și acum, când mă gândesc. Timpul a trecut, însă niciodată nu poți uita ce a fost atunci. Să fii ucis pentru că joci fotbal" 
- Carlos Valderrama

Nici el nu a avut o viață ușoară la acea vreme. „Fusesem ales cel mai bun jucător din Columbia și, după ce am revenit în țară, eram fluierat oriunde mă duceam. «Hiiijo de puuuta, hiiiiijo de puuuta! Te-ai vândut!», asta-mi strigau. Asta am trăit".

Incidentul cu Michel, de la Real: „Ești poponar? Dacă vrei, îți pun p... aici”

Marele talent din Santa Marta a povestit și cel mai neașteptat moment al carierei. „Unul care m-a marcat". Pe 8 septembrie 1991, când juca la Valladolid alături de compatrioții Higuita și Alvarez, într-o echipă antrenată de Maturana, madrilenul Michel l-a prins de testicule la un corner în meciul cu Real. Valderrama a reacționat dur. 

Unicul Carlos Valderrama retrăiește coșmarul vieții: „Tremur și acum” + replică jignitoare într-un moment celebru: „Ești poponar?”

„Primul gând a fost: «Ce e cu gesturile astea de homo?». I-am zis chiar atunci: «Ești poponar? Dacă vrei, îți pun p... aici». Nici nu s-a uitat la mine". Am călătorit cu autocarul de la Madrid la Valladolid și ne-am oprit să mâncăm. Eram lângă Maturana și ne uitam la televizor. 

Ce dădeau la jurnal? Momentul cu ouăle. O poveste care m-a urmărit toată cariera. De fiecare dată când revin în Spania, lumea îmi zice: «Valderrama, te prinde Michel»". 

Citește și alte știri din fotbalul internațional:

Transferul lui Ianis Hagi, blocat de Gică Hagi! „Regele” i-a interzis să meargă acolo

Undă verde pentru fotbal! Studiul decisiv făcut de Danemarca: „Jucătorii NU se pot infecta în timpul unui meci!”

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (1)
eterna.terra.nova
eterna.terra.nova  •  03 Mai 2020, 16:53

Probabil socialistii astia se asteptau sa ii fii multumit pentru "strangere"

Vezi toate comentariile (1)
Comentează