INTERNATIONAL  »  CAMPIONATE  »  GERMANIA

REPORTAJ Ce a văzut echipa GSP la un meci de Liga 4 din Germania: mai mulți spectatori ca-n Superliga, cozi imense la bere și cârnați, ultrași înfierbântați!

Articol de , - Publicat sambata, 13 aprilie 2024 11:00

După zeci de meciuri pe care le-am văzut pe viu în ligile județene din România, unde jucătorii se schimbă pe câmp sau în mașină, unde nu există vestiare sau stewarzi specializați, ci doar săteni săritori, am ajuns la un meci din liga 4 germană. Și e complet diferit.

Șocul a fost imens! Organizare fabuloasă, control corporal la fiecare spectator, bilete între 8 și 12 euro, zonă VIP cu vin și bere la discreție, iar celebrii mici făcuți pe marginea terenului din „județeana” de Călărași, Prahova sau Dâmbovița sunt înlocuiți de cârnații bavarezi. Cu kechup și muștar.

Würzburger Kickers
Würzburger Kickers
Würzburger Kickers
Würzburger Kickers
Würzburger Kickers
+43 FOTO

Zi de meci, zi de sărbătoare

Gazeta Sporturilor a asistat la un meci al celor de la Würzburger Kickers, echipa locală a orașului în care echipa națională a României va sta pe toată perioada Campionatului European din Germania.

Iar ca să îți susții echipa locală în Würzburg pare mai degrabă o mândrie decât o datorie.

Cu toate că joacă în liga 4, în jur de 3.000 de spectatori au venit la stadion, indiferent de vârstă, pentru un meci contra unei echipe modeste din Regiunea Bavaria. Comparăm cu Superliga, unde o echipă ca FCU Craiova are o medie de 4000 de oameni în tribune, și ne dăm seama cât de departe suntem.

Persoane de toate vârstele, de la copii la bunici, au venit sâmbăta la prânz pentru a o vedea pe Würzburger Kickers în drumul spre divizia a treia. Ăsta e primul pas, obiectivul e să ajungă cât mai sus posibil.

Mai ales că, odată cu venirea lui Stanciu și Drăgușin în localitatea de 140.000 de suflete, stadionul și vestiarele vor intra într-un proces serios de modernizare.

Würzburger Kickers e acum pe primul loc în Regionalliga Bayern, iar promovarea e doar o formalitate. N-are adversar în campionat, joacă din talent, iar oamenii vin cu două ore înainte de meci pentru a fi alături de favoriții lor.

Würzburger Kickers
Würzburger Kickers
Würzburger Kickers
Würzburger Kickers
Würzburger Kickers
+43 FOTO

Bere și wursti peste tot

Primul lucru care ne atrage atenția e numărul mare de fani care aleg să vină cu bicicleta la meci. Ce-i drept, Würzburg e un oraș care te îndeamnă să alegi bicicleta în detrimentul mașinii.

E plin de piste peste tot, iar peisajul de poveste al orașului te face să alegi cele două roți pentru a vedea câte ceva din frumusețile locale.

Câteva zeci de biciclete sunt trase în fața parcării pline de mașini ale fanilor mai comozi. O parcare plină până la refuz!

După ce trecem de controlul de la porți, ne fug ochii în mai multe direcții. Nu știi la ce să te uiți mai întâi. La bere? La wursti? Sau la fanii care te întâmpină cu un mesaj în germană? Aici intervine și simțul olfactiv.

Din toate colțurile miroase a cârnați și nu te poți abține să nu cumperi unul. Pentru doar 3,5 euro. „Delicios” e concluzia! Dar tot mai bun e micul românesc tăvălit prin muștar în două felii de pâine, servit la "botul calului". Vorbă veche, din străbuni.

Würzburger Kickers
Würzburger Kickers
Würzburger Kickers
Würzburger Kickers
Würzburger Kickers
+43 FOTO

Berea o lăsăm pentru fani. Curge la draft ca la Oktoberfest, iar toată lumea stă încolonată pentru a devora un pahar de bere rece. Și sunt puțini suporteri care beau apă sau suc.

Chetă pentru stadion și scenografii

Din când în când, forfota din curtea stadionului se întețește. Femei și bărbați se plimbă prin curtea interioară cu pancarte pe care e trecut un mesaj în germană: „Wir sammeln spenden! Choreographien-Stadionbestuhlung, Jeder taler zahlt”. Alături e o cutie în care fanii pot pune bani.

Google Translate e prietenul nostru. „Primim donații pentru coregrafii și designul stadionului. Orice sumă e binevenită”. Și ne întrebăm care e treaba.

Fotograful echipei, un adolescent pasionat de fotbal, care nu lipsește de la niciun meci, evident, ne explică: „Se întâmplă cam la fiecare meci. Se face chetă pentru scenografiile ultrașilor și pentru a moderniza stadionul”.

Würzburger Kickers
Würzburger Kickers
Würzburger Kickers
Würzburger Kickers
Würzburger Kickers
+43 FOTO

Partea cu scenografia e simplă și e de înțeles. Inclusiv în România se mai strâng bani pentru asta. Dacă nu apare vreun Șucu să scoată bani buni din buzunar pentru arsenal de „luptă” la derby-urile Grant-ului cu FCSB, Dinamo ori Craiova.

Dar care e treaba cu modernizarea stadionului? Recent, fanii au început „Proiectul Sectorul E”. Numit după locul inedit în care stă galeria! Într-un colț de la tribuna 1.

Acea zonă are nevoie de upgrade-uri pentru a respecta standardele de siguranță. E nevoie de 18.000 de euro pe lucrări, bani pe care suporterii îi strâng singuri.

3 Cupeale Bavariei are Würzburger Kickers: 2014, 2015, 2019

Fanii cântă neîncetat, la VIP cu vin și voie bună

„Akon Arena” e un stadion de 13.000 de locuri, inaugurat în 1967 și extins în 2016. „Echipa ajunsese în liga a doua și era un plan pentru a se construi o arenă nouă. Dar a retrogradat imediat și planul a fost abandonat”, ne spun suporterii surprinși că cineva din România a venit la meciul lor.

Würzburger Kickers
Würzburger Kickers
Würzburger Kickers
Würzburger Kickers
Würzburger Kickers
+43 FOTO

Cum implicarea autorităților locale lipsește, proiectul a fost tras pe dreapta, iar banii blocați. Așa că fanii au început să-și salveze sectorul și să poată sta acolo și la meciurile viitoare.

Mai ales că, din sezonul viitor, condițiile de siguranță vor crește. Acum, banii sunt aproape strânși. Lipsesc câteva sute de euro pentru a se ajunge la suma dorită.

Un lucru care mai atrage atenția la modul în care arată arena? Ceea ce se vrea a fi tribuna VIP. O construcție inedită, situată în spatele peluzei, ridicată de la zero pe o schelă metalică.

Practic aceasta nu face parte din stadionul propriu-zis. Doar cine își cumpără bilet cu acces la VIP poate bea o bere, un pahar de vin sau unul de suc și poate mânca un cârnat tradițional.

Würzburger Kickers
Würzburger Kickers
Würzburger Kickers
Würzburger Kickers
Würzburger Kickers
+43 FOTO

Muzică rock, foi de joc și 11 sponsori!

Mai sunt câteva minute până la startul partidei. Muzică rock se aude în difuzoare, lumea caută să-și găsească un loc cât mai bun. Cei care au făcut-o deja se bucură de bere și socializează.

O doamnă împarte fanilor foaia de joc! În România, unele cluburi au renunțat să mai printeze foile cu echipele chiar și pentru presă. Aici fanii din peluză primesc formațiile celor două echipe pe coală A4. Color!

Unde apar nu mai puțin de 11 sponsori. Cel mai mare fiind Mercedes Benz, prin reprezentanța locală.

Muzica rock se oprește. În boxe se aude imnul echipei, iar fanii știu că ăsta e semnul că meciul e gata să înceapă. La terminarea cântecului oficial al echipei, jucătorii intră pe gazon.

Würzburger Kickers
Würzburger Kickers
Würzburger Kickers
Würzburger Kickers
Würzburger Kickers
+43 FOTO

Din nou pe ritmuri rock! Spectatorii încep să-și aplaude favoriții, iar jocul pornește. Imediat după fluierul de start, ultrașii își intră în rol. Un grup de aproximativ 200 de fani, printre care și femei, cântă și sar neîncetat așteptând golul.

Nu sare mingea la găini și câinii nu intră pe teren

Nivelul jocului e unul bun, partida are ritm. Gazdele domină, dar nu reușesc să deschidă scorul. Abia pe final, în minutul 44, se marchează primul gol. Iar pauza e una liniștită pentru fani, motiv pentru a sărbători cu și mai multă bere.

Würzburger Kickers
Würzburger Kickers
Würzburger Kickers
Würzburger Kickers
Würzburger Kickers
+43 FOTO

Repriza a doua e tot la discreția celor de la Kickers, care mai marchează de trei ori. 4-0 scor final.

Bine, scorul nici nu contează, adversarul nici atât. Atmosfera și dragostea pentru echipa favorită sunt unice! Fotbaliștii salută publicul, după ce echipa favorită a făcut încă un pas spre promovare.

Würzburger Kickers e liderul clasamentului. Are 67 de puncte, fiind neînvinsă în 27 de meciuri! Are 7 puncte peste locul doi (Vilzing) și un meci în minus. Iar fanii, care pleacă bucuroși spre case, abia așteaptă să revină la următorul meci, fiind siguri că la vară vor sărbători promovarea alături de jucători. Toți nemți, niciun străin în echipa locală!

2,78 milioane de euroeste valoarea totală a lotului celor de la Würzburger Kickers, conform site-ului de specialitate transfermarkt, cel mai scump jucător fiind cotat la 200 de mii de euro

Echipă înființată de un grup de elevi

1907 e anul în care Würzburger Kickers a fost înființată, chiar de un grup de elevi!

Cel mai sus, clubul a fost în 2. Bundesliga, ultima dată în sezonul 2020-2021, când Felix Magath a fost director sportiv. A rezistat în liga a doua doar un an, urmând o serie de retrogradări succesive până în divizia a patra.

În oraș mai există o echipă, Würzburger FV, aflată la coada clasamentului în Oberliga Bayern Nord, divizia a 5-a.

În urmă cu 8 ani, primarul orașului a cerut ca Kickers să fuzioneze cu mai multe echipe din zonă pentru ca orașul să o poată sprijini în ridicarea unui nou stadion.

Fanii s-au opus vehement, iar proiectul nu a avansat. Singura modernizare a fost că în locul gradenelor de beton s-au montat schele metalice cu scaune noi pentru a acoperi degradarea.

În vară, când vine „naționala” în Germania, Würzburger Kickers o să fie deja promovată!

REPORTAJ. GSP a asistat în Germania la un meci de liga 4 cu peste 3.000 de spectatori, cu cozi imense la bere și cârnați!

Citește alte reportaje GSP din Würzburg, Germania:

GSP a vizitat centrul de comandă al naționalei României la Euro » Orășelul cu 10 universități, 1.500 de români, pârjolit de Aliați în al Doilea Război Mondial
GSP E ÎN GERMANIA
GSP a vizitat centrul de comandă al naționalei României la Euro » Orășelul cu 10 universități, 1.500 de români, pârjolit de Aliați în al Doilea Război Mondial
Edi Iordănescu dărâmă vestiarele, schimbă complet gazonul și aduce aparatură „de luptă” din țară! GSP a mers la baza de pregătire a României din Würzburg
GSP E ÎN GERMANIA
Edi Iordănescu dărâmă vestiarele, schimbă complet gazonul și aduce aparatură „de luptă” din țară! GSP a mers la baza de pregătire a României din Würzburg
Pentagon la Euro 2024! » GSP a intrat în fortăreața din Würzburg a echipei naționale și a aflat toate cerințele lui Edward Iordănescu: „«Ascundeți» clădirea!”
GSP E ÎN GERMANIA
Pentagon la Euro 2024! » GSP a intrat în fortăreața din Würzburg a echipei naționale și a aflat toate cerințele lui Edward Iordănescu: „«Ascundeți» clădirea!”

Campionul modest de la FCSB » Povestea unui fotbalist atipic din vestiarul roș-albastru: greu încercat în copilărie și salvat de soție + locuiește în zona blamată de bucureșteni

FCSB se transformă total » Planul lui Becali pentru Liga Campionilor conține și „opțiunea interzisă, din umbră”


Comentarii (24)
Reconquista
Reconquista  •  15 Aprilie 2024, 03:24

Habar n-aveti , Wurzburg nu e promovata, trebuie sa mai castige un baraj, sunteti penibili !

22cea
22cea  •  14 Aprilie 2024, 16:38
Postat de omanbiik pe 13 Aprilie 2024, 16:46

La noi,in divizia asta sunt mai multi arbitri și observatori decât spectatori

Sa nu uitam vacile si oile aferente :)))

steaua.libera
steaua.libera  •  14 Aprilie 2024, 10:45

Frumos reportaj, mai vrem

Vezi toate comentariile (24)
Comentează