INTERNATIONAL  »  CAMPIONATE  »  POVESTE

Charles Alcock, părintele fotbalului » Cum s-a desfăşurat primul meci de fotbal dintre două naţionale

Articol de - Publicat miercuri, 31 decembrie 2014 00:00 / Actualizat miercuri, 31 decembrie 2014 13:38

În primăvara lui 1870 avea să se dispute primul meci internaţional: naţionala Angliei şi cea a Scoţiei se întîlneau la Londra într-un moment istoric al fotbalului. Totul a pornit la iniţiativa lui Charles Alcock.

Trecuseră şase ani de cînd fusese pe teren în primul meci modern. Deja îşi întipărise numele în istoria fotbalului după ce devenise primul marcator. Regulile fotbalului se conturau din ce în ce mai clar. În Anglia şi Scoţia echipele de club începeau să apară peste tot, competiţia era în creştere.

A fost momentul în care lui Charles i-a venit ideea: să organizeze un meci între două naţionale. Imposibil? Nu, doar nemaintîlnit pînă atunci.

Organizator, selecţioner, jucător, căpitan
Ideea era bună, dar avea nevoie de timp pentru a fi pusă în practică. Şi multă muncă de convingere. Adversarul? Cine altcineva dacă nu vecina Scoţia. În nordul Angliei, fotbalul începea să prindă viaţă, dar nu era la fel de dezvoltat. Prin urmare, de aliniat 11 jucători scoţieni pe teren era un pic mai dificil. În cele din urmă s-a găsit o soluţie de compromis care a stîrnit şi o controversă: Scoţia a împrumutat cîţiva jucători cu origini scoţiene, dar care erau stabiliţi şi evoluau la echipele de club din Anglia.

Pe 5 martie 1870, pe miticul The Oval din Londra, a avut loc momentul mult aşteptat. Charles Alcock a fost omul acestei zile. Pe lîngă organizator, a îndeplinit şi rolul de selecţioner, a intrat pe teren, ba chiar a primit şi banderola de căpitan al Angliei.

Fără schimbări, fără cîştigător
Au început 11, au terminat aceeaşi 11. Primul meci internaţional a durat 90 de minute şi a fost împărţit în două reprize egale. Entuziasmul era mare, nicio echipă nu voia să se facă de ruşine în primul meci. Prin urmare, golurile au venit pe final, în ultimele 15 minute, apărute probabil şi pe fondul oboselii. Scoţianul Crawford a deschis scorul în minutul 75, iar Baker a egalat în penultimul minut. Fotbalul internaţional a început cu un meci de egalitate.

Doi parlamentari în echipa Scoţiei
Conform zicalei populare "fotbalul e un joc de domni practicat de golani", în primul meci dintre două naţionale au fost prezenţi pe teren membri marcanţi ai societăţii britanice. Scoţia a avut în componenţă doi parlamentari: William Gladstone şi John Wingfield Malcolm, iar Charles Alcock era considerat deja un om influent în sportul englez. Printre profesiile avute de primii jucători internaţionali se mai numără: bancher, comerciant, director la Banca Angliei, ofiţeri civili, secretar guvernamental, baroni.

Au mai urmat patru jocuri revanşă
Anglia şi Scoţia au fost mult timp singurele ţări care au avut reprezentative naţionale de fotbal, prin urmare, cele două selecţionate britanice jucau des între ele. În următorii doi ani s-au mai disputat patru meciuri, toate la Londra. Primele două meciuri nu au fost recunoscute oficial, deşi s-au disputat între două selecţionate din ţări diferite.

Charles Alcock nu a lipsit la nici o partidă:
Anglia - Scoţia 1-0 (19 noiembrie 1870)
Anglia - Scoţia 1-1 (25 februarie 1871)
Anglia - Scoţia 2-1 (18 noiembrie 1871)
Anglia - Scoţia 1-0 (24 februarie 1872)

A creat şi Cupa Angliei
Cea mai veche competiţie de fotbal din lume a pornit tot de la Charles Alcock. Pe 20 iulie 1871, din poziţia sa de secretar al Federaţiei Engleze de Fotbal, Alcock a propus ca toate echipele din Anglia să se întîlnească într-o competiţie organizată de FA. Aşa a luat naştere FA Cup. La primul turneu au luat parte 15 echipe, iar Alcock a jucat la FC Wanderers, club care a şi cîştigat competiţia.

De la ei a început totul:

Anglia - Scoţia 1-1
Marcatori: Baker (89) / Crawford (75)

Anglia: Alfred Thornton, Charles Alcock (c), Edward Bowen, Alfred Baker, William Butler, William Crake, Evelyn Freeth, Edgar Lubbock, Alexander Nash, Giulio Smith, Walpole Vidal. Selecţioner: Charles Alcock

Scoţia: James Kirkpatrick (c), Robert Crawford, William Gladstone, George Gordon, Charles Baillie-Hamilton, William Baillie-Hamilton, Arthur Kinnaird, William Lindsay, John Wingfield Malcolm, Alexander Morten, Kenneth Muir Mackenzie. Selecţioner: Arthur Kinnaird

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (2)
fbogdan1988
fbogdan1988  •  31 Decembrie 2014, 14:21
Postat de kiroshi pe 31 Decembrie 2014, 13:52

Ce minciuna! Primul meci de fotbal intre 2 nationale a fost in 1872, amatorilor.

Aşa cum e notat şi în articol, meciul nu a fost recunoscut oficial, dar s-a disputat şi a fost între două selecţionate din ţări diferite.

kiroshi
kiroshi  •  31 Decembrie 2014, 13:52

Ce minciuna! Primul meci de fotbal intre 2 nationale a fost in 1872, amatorilor.

Vezi toate comentariile (2)
Comentează