INTERNATIONAL  »  CAMPIONATE  »  POVESTE

Primul meci modern » Ziua în care secretarii i-au învins pe preşedinţi şi cînd fotbalul a început să existe

Foto: cnn.com
Foto: cnn.com

Articol de - Publicat luni, 24 noiembrie 2014 00:00 / Actualizat joi, 27 noiembrie 2014 19:10

Există multe meciuri de fotbal care au marcat acest sport, dar şi istoria lumii. De unele am uitat, de altele ne mai amintim uneori cu drag. Însă cine, oare, îşi mai aminteşte de primul meci de fotbal?

În 1864, nici nu se încălzise bine afară că o ceată de oameni aveau deja chef de joacă. Voiau să joace fotbal, însă ceva mai simplu. Pe atunci, acest joc era mult prea complicat, iar regulile difereau în funcţie de zone. Ba puteai să pui mîna pe minge, ba nu. Puteai să plachezi ca la rugby sau nu aveai voie să faultezi prea dur. Nici măcar numărul de jucători nu era bine definit. Fotbalul era încă un sport în naştere.

Reguli puţine şi simple
Era de datoria proaspetei înfiinţate Asociaţii Engleze de Fotbal să răsfirească puţin nenumăratele reguli şi să facă în aşa fel încît fotbalul să devină un sport unic şi atrăgător. Iar rezultatul atîtor ani de teste şi experienţe s-au concretizat într-un meci care a rămas în istorie drept prima partidă de fotbal.

Evident, meciul nu s-a jucat între cluburi profesioniste, nici măcar între jucători consacraţi. A fost o simplă partidă amicală disputată între o echipă intitulată a secretarilor şi una a preşedinţilor. Secretari XI - Preşedinţi XI.

Poarta cu doi stîlpi şi fără centrări înainte :D
Deşi s-a supus celor mai noi reguli, jocul a avut şi elemente desprinse din auspiciile vremii. Într-adevăr, jucătorii nu au mai pus mîna pe minge, aşa cum erau obişnuiţi să facă înainte, dar jocul era departe de a fi unul modern. Fotbaliştii se fereau să facă centrări înainte de teamă să nu piardă balonul, aşa că preferau jocul de pase scurte şi, prin urmare, înaintau greoi în atac. Bara transversală nu exista, porţile fiind alcătuite din doi stîlpi improvizaţi. Chiar şi ofsaid-ul era ceva abstract, acesta urmînd să apară în fotbal abia peste trei ani.

Charles, primul marcator
Meciul, disputat în Battersea Park din Londra, a avut parte şi de două goluri, ambele marcate de Charles William Alcock, el fiind şi cel care a decis astfel victoria în favoarea echipei secretarilor. De numele lui Charles se leagă un alt meci important din istoria fotbalului: prima partidă internaţională, Anglia - Scoţia, disputată în 1870.

Primele reguli ale fotbalului
Regulile adoptate spre sfîrşitul anului 1863 de Asociaţia Engleză de Fotbal, care au stat la baza meciului dintre secretari si presedinti, au marcat începutul apariţiei fotbalului modern.

Iată cîteva dintre ele:
- se stabilea marimea terenului precum şi modul de marcare al acestuia (fanioane, linii de marcaj)
- se stabilea cum începe meciul (lovitura de la centrul terenului)
- echipa care primeşte gol repune mingea în joc de la centru şi avea dreptul să schimbe poarta.
- se preciza cum e validat golul: doar atunci cînd trece de linia porţii.
- era interzis ca jucătorii să se folosească de mîini pentru a ţine sau împinge adversarii (apăreau faulturile)
- se interzicea jucatul balonului cu mîna

Playtech: TRAGEDIE! Doliu URIAȘ în politica din România! A MURIT în urmă cu puțin ...

Ianis Hagi și Dennis Man, în centrul atenției la reunire » Ținute extravagante alese de „tricolori”


Comentarii (3)
shogun_blue
shogun_blue  •  25 Noiembrie 2014, 09:22

in sfarsit un articol care nu cauta clik-uri :)

constanteanul
constanteanul  •  25 Noiembrie 2014, 02:31

Foarte frumos...

unico_biancorossi
unico_biancorossi  •  25 Noiembrie 2014, 00:53

exceptional Remember, sincere felicitari. pacat ca nimeni nu a citit articolul, sau, daca l-a citit, nu a cutezat sa lase macar un semnd e apreciere, atat de meritat. un mare Bravo !

Vezi toate comentariile (3)
Comentează